Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Σαρωτικές αλλαγές στην ΕΛΑΣ λόγω Χρυσής Αυγής

Σαρωτικές αλλαγές στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας, αποφάσισε η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. με αφορμή τα όσα έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες και τα όσα έχουν καταγγελθεί για σχέσεις αστυνομικών με τη Χρυσή Αυγή.
Αφενός η αδράνεια της ΕΛ.ΑΣ., συγκεκριμένων τμημάτων μέσα στη ΓΑΔΑ και αφετέρου η «αφασία» διοικητών σε αστυνομικά τμήματα περιοχών που λυμαίνεται η Χρυσή Αυγή, είναι οι βασικές αιτίες που πήρε το τσεκούρι ο αρχηγός του Σώματος, κ. Παπαγιαννόπουλος, με εντολή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
Παράλληλα, φαίνεται ότι έχουν επιβεβαιωθεί -αν και βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων- θύλακες της ακροδεξιάς οργάνωσης μέσα στην Αστυνομία, κυρίως σε χαμηλόβαθμα στελέχη, τα οποία όμως φαίνεται ότι δρούσαν υπό την ανοχή των ανωτέρων τους. Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να σπάσει το απόστημα, όπου κι αν αυτό βρίσκεται, είτε μέσα στην Αστυνομία είτε στο Στρατό.
Νωρίτερα είχαν υποβάλει τις παραιτήσεις τους ο Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδας αντιστράτηγος Ιωάννης Δικόπουλος και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Απόστολος Κασκάνης. Ο πρώτος φαίνεται να επικαλείται προσωπικούς λόγους, όμως ο δεύτερο κάνει λόγο για έντονη αντιπαράθεση με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις για χειρισμούς τόσο σε υποθέσεις της Χρυσής Αυγής όσο και σε υποθέσεις με δραπέτες φυλακών.
Παράλληλα, τίθενται σε διαθεσιμότητα, μέχρι την ολοκλήρωση της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας, ο Διοικητής και ο Αξιωματικός Υπηρεσίας του Τμήματος Ασφάλειας Χαλκίδας και ο αστυνομικός – σκοπός της Αστυνομικής Διεύθυνσης, που εκτελούσε υπηρεσία το επίμαχο χρονικό διάστημα. Με απόφαση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ διεξάγεται Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το γεγονός ότι την Παρασκευή 20/9/2013, έξω από τα γραφεία της τοπικής οργάνωσης Εύβοιας – Βοιωτίας του κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή» στη Χαλκίδα και σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από την έδρα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας υπήρχαν άτομα που έφεραν αντικείμενα, τα οποία εμπίπτουν στην κατηγορία περί όπλων (ρόπαλα κλπ), χωρίς να παρέμβουν οι τοπικές αστυνομικές Αρχές, ως όφειλαν και χωρίς να υπάρξει ενημέρωση του Αρχηγείου.
Στο πλαίσιο της ίδιας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης θα εξετασθεί και το ζήτημα τυχόν ευθυνών για τις παραλείψεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας για τη συλλογή πειστηρίων και την ταυτοποίηση συγκεκριμένων ατόμων με τα αντικείμενα που βρέθηκαν στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης (κοντάρια, ασπίδες, κράνη κλπ).
Κι ενώ κάποιοι νόμιζαν ότι τέλειωσε η αναταραχή στην Αστυνομία, λίγο μετά τις 4 το απόγευμα η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι αντικαθίστανται ή μετατίθενται:
- Ο Υποστράτηγος, Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
- Ο Αστυνομικός Διευθυντής, Διοικητής και ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής, Υποδιοικητής της Ε.Κ.Α.Μ.
- Ο Αστυνομικός Διευθυντής, Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής
- Ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής, Προϊστάμενος του Τμήματος Όπλων και Εκρηκτικών της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής
- Ο επικεφαλής της διμοιρίας της Υ.Α.Τ. στο Κερατσίνι, τα μέλη της οποίας φέρονται σύμφωνα με φωτογραφίες και καταγγελίες να πετούν πέτρες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της 18/9/2013, χωρίς να παρεμποδίζονται και χωρίς να συλλαμβάνονται .
- Ο Αστυνόμος, Διοικητής της Ομάδας Δ.ΕΛ.Τ.Α.
- Ο Αστυνόμος, Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Νίκαιας.
Προφανώς οι μετακινήσεις γίνονται ώστε να υπάρξει καλύτερη και αντικειμενικότερη διεξαγωγή της έρευνας αλλά σίγουρα η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. θα έχει ήδη ενημερωθεί για τις «περίεργες» διασυνδέσεις Χρυσαυγιτών και αστυνομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: