Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Στην Ιταλία ηττήθηκαν οι φορομπήχτες τοκογλύφοι και λάτρεις της σκληρής λιτότητας

Στον αγώνα για την κάτω Βουλή των Αντιπροσώπων, με καταμετρημένο το 88,77% των ψήφων, ο κεντροαριστερός συνασπισμός του Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι διατηρεί βραχεία κεφαλή έναντι της κεντροδεξιάς παράταξης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εξασφαλίζοντας το 29,79% της λαϊκής ψήφου έναντι 28,93% για τον Καβαλιέρε.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η έκπληξη των εκλογών, το Κίνημα του Πέντε Αστέρων του κωμικού Μπέπε Γκρίλο, που καταλαμβάνει το 25,48%, αφήνοντας στην τέταρτη θέση τον κεντρώο πόλο του απερχόμενου τεχνοκράτη πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, ο οποίος βελτιώνει τη θέση του στο 10,6%.
Στον αντίποδα, μεγάλη αβεβαιότητα επικρατεί στην αναμέτρηση για την άνω αίθουσα του κοινοβουλίου, τη Γερουσία, όπου τα έως τώρα αποτελέσματα δίνουν προβάδισμα 1 ποσοστιαίας μονάδων στην κεντροαριστερά (31,7% έναντι 30,64%), με τις προβολές αποτελέσματος ωστόσο να κάνουν λόγο για επικράτηση του συνδυασμού Μπερλουσκόνι με προβάδισμα μόλις οκτώ εδρών, χωρίς οιαδήποτε δύναμη να εξασφαλίζει την πλειοψηφία 158 εδρών.
Αναλυτικά, σύμφωνα με προβολή αποτελέσματος της κρατικής τηλεόρασης RAI, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κερδίζει 113 από τις 315 έδρες της Γερουσίας, έναντι 105 εδρών για την κεντροαριστερά, 63 εδρών για την παράταξη Γκρίλο και 20 εδρών για τον κεντρώο πόλο του Μάριο Μόντι.
Δεδομένου του εκλογικού και πολιτικού συστήματος στην Ιταλία, εάν η κάτω Βουλή και η Γερουσία ελέγχονται από διαφορετικά κόμματα τότε ενδέχεται να είναι αδύνατη η υπερψήφιση νόμων, καθότι κάθε νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί και από τα δύο σώματα.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η κεντροαριστερά θα πρέπει να συμμαχήσει με τις δυνάμεις του κ. Γκρίλο ή του κ. Μόντι προκειμένου να εξασφαλίσει πλειοψηφία και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου.
Ο κ. Γκρίλο έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί την ακυβερνησία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο με τον συνασπισμό Μπερσάνι ή ακόμα και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Πώς λειτουργεί το ιταλικό εκλογικό σύστημα
Το ιταλικό κοινοβούλιο είχε δύο αίθουσες, την άνω Βουλή (Γερουσία) και την κάτω Βουλή.
Προκειμένου να σχηματιστεί πλειοψηφική κυβέρνηση, μία παράταξη πρέπει ουσιαστικά να ελέγχει την πλειοψηφία των εδρών και στα δύο σώματα.
Όσον αφορά την κάτω Βουλή, το σύστημα είναι αρκετά απλό. Η παράταξη που αναδεικνύεται πρώτη στο σύνολο της λαϊκής ψήφου ελέγχει αυτόματα τις 340 εκ των 630 εδρών του σώματος, ήτοι πλειοψηφία της τάξης του 54%.
Η κατάσταση είναι πιο σύνθετη όσον αφορά τις 315 έδρες της Γερουσίας, καθότι ο έλεγχός τους ορίζεται από το ποσοστό που καταλαμβάνει το κάθε κόμμα όχι στο σύνολο της χώρας, αλλά στις 20 περιοχές της Ιταλίας (π.χ. Λομβαρδία).
Η παράταξη που αναδεικνύεται πρώτη σε κάθε περιοχή εξασφαλίζει αυτόματα το 55% των εδρών που αντιστοιχούν σε αυτή την περιοχή. Οι εναπομένουσες θέσεις για την εκάστοτε περιοχή κατανέμονται ανάμεσα στα υπόλοιπα κόμματα, ανάλογα με το μερίδιο της ψήφου που κατέλαβαν στην εν λόγω επαρχία.
Κόμματα που καταλαμβάνουν κάτω από το 8% σε μία περιοχή δεν έχουν το δικαίωμα να λάβουν έδρες στη Γερουσία για την επίμαχη επαρχία.
Η σημασία των εκλογών
Οι εκλογές στην Ιταλία αναμένεται να τραβήξουν την προσοχή ολόκληρης της Ευρώπης, δεδομένου ότι η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη αλλά και ιδιαίτερα υπερχρεωμένη, με το δημόσιο χρέος να ανέρχεται στα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι περίπου 124% του ΑΕΠ. Μονάχα η Ελλάδα έχει μεγαλύτερο ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ ανάμεσα στα μέλη της νομισματικής ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: