Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Πότε η εφορία θα βάζει χέρι στις καταθέσεις

Οι διευθυντές των ΔΟΥ θα καταφεύγουν σε ντετεκτιβιστικές μεθόδους οι ίδιοι για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα του δημοσίου: κατάσχουν την σύνταξη πρώην διευθυντή εφημερίδας και αναζητούν τον δεύτερο μισθό που παίρνει, εισβάλλουν στα dealing room και με την συνεργασίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μπλοκάρουν την πώληση μετοχών ανώνυμων εταιριών.
Και το άλλοθι των εφόρων για να μην τους ζητηθούν ευθύνες για παράβαση καθήκοντος είναι ότι βομβαρδίζουν τους οφειλέτες με προειδοποιήσεις πως θα κινηθούν σε βάρος τους μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ακόμη και για ένα ευρώ.
Το "Πρώτο Θέμα" παρουσιάζει τους εννέα λόγους που πλέον οι κατά τόπους έφοροι μπορούν να "βάζουν χέρι" κυριολεκτικά στα "εν οίκω" του κάθε φορολογούμενου.
Αναλυτικά:
* Κατασχέσεις σε μισθούς και συντάξεις. Ο νόμος προβλέπει κατάσχεση 25% επί του συνολικού μηνιαίου ποσού και εφόσον μόνο το ποσό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Το ποσό που απομένει μετά δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τα 1.000 ευρώ.
* Για μισθωτές ακινήτων, προβλέπονται κατασχέσεις ενοικίων και απόδοσή τους από τον ενοικιαστή απευθείας στο Δημόσιο. Η ΔΟΥ κάνει διασταυρώσεις με τα μισθωτήρια συμβόλαια που της έχουν επιβληθεί.
* Για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που δεν πληρώνουν το δημόσιο, δίνονται εντολές για κατασχέσεις αμοιβών από τους πελάτες τους, πριν ακόμα τις πάρει ο οφειλέτης στα χέρια του.
* Στα ποσά που μπορούν επίσης να κατάσχονται περιλαμβάνονται πάσης φύσεως άλλα εισοδήματα και έσοδα που δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης του δημοσίου από τρίτους.
* Απευθείας κατάσχεση από τραπεζικούς λογαριασμούς για ποσά που αντιστοιχούν σε ληξιπρόθεσμα χρέη των οφειλετών του δημοσίου. Οι 18 τράπεζες που λειτουργούν στη χώρα μας έχουν λάβει εντολή να συνεργάζονται με τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
* Συμψηφισμοί ληξιπρόθεσμων οφειλών με τυχόν απαιτήσεις των οφειλετών κατά του δημοσίου. Αυτό δεν ισχύει εάν δεν προκύπτει επιπλέον ποσό οφειλής του κράτους προς τον ιδιώτη. Αντιθέτως, όταν ο φορολογούμενος ζητά να πληρωθεί από το δημόσιο και να παρακρατήσεις αυτός τις δικές του οφειλές, ο συψηφισμός δεν υπολογίζεται.
* Μπλοκάρισμα μεταβιβάσεων σε τρίτους ή και κατασχέσεις ακινήτων και αυτοκινήτων για όσους χρωστούν άνω των 3.000 ευρώ. Για μεταβιβάσεις από γονείς προς παιδιά κτλ. εξετάζεται εάν προκύπτει δόλος - αλλά από αυτή τη βάση ξεκινάει πάντα ο έφορος.
* Πλειστηριασμοί σπιτιών και οικοπέδων που έχουν ήδη κατασχεθεί. Είναι μία πονεμένη ιστορία. Εκατοντάδες ακίνητα είναι έτοιμα για να τεθούν σε προγράμματα πλειστηριασμών και αναμένεται ομοβροντία εάν δώσει το πράσινο φως το υπουργείο.
* Ποινικές διώξεις για όλους όσους χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ, μαζί με τόκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: