Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

WSJ: Το πείραμα της υπερφορολόγησης των Ελλήνων οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή!

Γράφει ο Οδυσσέας Κανένας - Άλλος ένας διεθνής παρατηρητής της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα διαπιστώνει και καταγράφει ευθαρσώς -βάζοντας μάλιστα και στοίχημα- ότι το οικονομικό πείραμα της εξοντωτικής φορολόγησης των μικρομεσαίων και φτωχών Ελλήνων θα αποτύχει οικτρά και θα οδηγήσει τη χώρα στην οικονομική λήθη ή αλλιώς στην καταστροφή. Ακόμη και οι πιο φανατικοί αναλυτές του καπιταλισμού διαπιστώνουν τον λανθασμένο δρόμο που έχει πάρει η κυβέρνηση Σαμαρά στην προσπάθειά της να γίνει αρεστή σε μια χούφτα τοκογλύφων πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και σημειώνουν με νόημα -όπως θα δείτε στο παρακάτω κείμενο της WSJ- πώς είναι δυνατόν μια ελληνική κυβέρνηση να μην καταλαβαίνει ότι με την υπερφορολόγηση κόβει το κλαδί στο οποίο κάθεται η αδύναμη οικονομικά Ελλάδα. Όλες οι αναλύσεις στα στοιχεία του ελληνικού οικονομικού πειράματος δείχνουν, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εισπράξει αυτά που έχει γράψει στα χαρτιά των μνημονίων, γιατί πολύ απλά η ύφεση που προκαλεί το πρόγραμμά της έχει ήδη πτωχεύσει 3,5 εκατ. Έλληνες. Συνεπώς, ο καθένας μπορεί να δει ότι θα ισχύσει το "ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος".
Ωστόσο, η κυβέρνηση επιμένει στο πείραμα της φτωχοποίησης των Ελλήνων με την ψεύτικη δικαιολογία της σωτηρίας της πατρίδας ενώ στην ουσία εξυπηρετεί (άθελά της ή μη) τη μετατροπή της Ελλάδας σε οικονομικό προτεκτοράτο, τοκογλυφικών χρηματιστηριακών κεφαλαίων που θέλουν να δουν εάν μπορεί μια δυτική χώρα να λειτουργήσει σε συνθήκες εξευτελιστικού μεροκάματου δυστυχισμένων αφρικανικών και ασιατικών λαών. Συνεπώς, η υψηλή φορολόγηση ουσιαστικά αφαιρεί με ταχύτατα βίαιο τρόπο την όποια περιουσία έχουν κάνει (με θυσίες και υψηλότοκα δάνεια) τα τελευταία χρόνια οι μικρομεσαίοι Έλληνες, με στόχο να τους μετατρέψει άρδην σε επαίτες εργαζόμενους χαμηλής αμοιβής.
Παράλληλα, οι υψηλοί φόροι και η δραματική μείωση του βιωτικού επιπέδου των Ελλήνων εργαζομένων, λειτουργεί σαν διώκτης κάθε επενδυτικής διάθεσης από ξένους ομίλους (γιατί με αφραγκους καταναλωτές επενδύσεις δεν στέκονται), εκτός από εκείνους που σε συνεννόηση με την εξουσία, θα έλθουν και θα αγοράσουν με χαμηλό τίμημα κρατικά φιλέτα. Όχι όμως για να να τα αναπτύξουν. Αλλά για να τα μοσχοπουλήσουν αργότερα με σημαντική υπεραξία!
«Μπορεί μία χώρα να οδηγηθεί η ίδια μέσω των φόρων της στην οικονομική λήθη; Ενας εξωτερικός παρατηρητής θα μπορούσε κάλλιστα να συμπεράνει ότι η Ελλάδα διεξάγει ένα πείραμα για να δει αν όντως μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο».
Με αυτό το ειρωνικό σχόλιο ξεκινάει το ιδιαιτέρως επικριτικό ως προς το νέο φορολογικό νομοσχέδιο άρθρο της Wall Street Journal (το οποίο φιλοξενείται σήμερα στη σελίδα 14 της έντυπης έκδοσής της), όπου υποστηρίζεται ότι ο νέος «τιμωρητικός», όπως χαρακτηρίζεται, φορολογικός κώδικας θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας και χαμηλότερα κρατικά έσοδα.
«Το ελληνικό χρέος, ειρήσθω εν παρόδω, έχει ανέλθει στο 170% από το 120% που βρισκόταν όταν παρενέβη για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ενωση», «θυμίζει» η αμερικανική εφημερίδα (αποφεύγοντας σε αυτό το σημείο να αναφερθεί στην ανάμειξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου). «Σήμερα, σχεδόν όλο το χρέος της Ελλάδας ανήκει στους ευρωπαίους γείτονές της και το ΔΝΤ», επισημαίνει η WSJ.
«Είναι κατανοητό ότι οι συγκεκριμένοι πιστωτές αναμένουν και επιθυμούν να πληρωθούν. Εχουν άλλωστε επανειλημμένως χαλαρώσει τους όρους αποπληρωμής και τα επιτόκια των εν λόγω δανείων».
«Η επιμονή τους ωστόσο για την επιβολή υψηλότερων φόρων δεν θα αυξήσει τις πιθανότητες να ξαναπάρουν τα λεφτά τους», υποστηρίζει χαρακτηριστικά η αμερικανική εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ότι «η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται επί πέντε συναπτά έτη».
«Η Αθήνα υποστηρίζει ότι οι νέοι φόροι θα φέρουν φέτος έσοδα ύψους 2,3 δισ. ευρώ. Στοίχημα ότι αυτά τα τελευταία μέτρα, όπως και οι προηγούμενοι «γύροι» υψηλών φόρων, θα πέσουν έξω», υποστηρίζει η WSJ.
«Την ίδια ώρα», όπως τονίζεται, «οι γείτονες της Ελλάδας φαίνεται ότι κατανοούν τα οφέλη της χαμηλότερης φορολόγησης: στη Βουλγαρία, η οποία αναμένει ανάπτυξη 1,5% εφέτος ο φόρος επιχειρήσεων ανέρχεται στο 10% και φυσικών προσώπων πάλι στο 10%, ενώ στην Τουρκία ο φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων φθάνει το 20%, με την ανάπτυξη να αναμένεται να ανέλθει γύρω στο 4% εφέτος».
«Ακούμε συνέχεια ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει την οικονομία της περισσότερο ανταγωνιστική- πράγμα που είναι αληθές», γράφει η WSJ.
«Δεν θα το κατορθώσει ωστόσο κάνοντας τον φορολογικό της κώδικα ακόμα πιο τιμωρητικό(sic)», όπως υποστηρίζει.
Ποια είναι η λύση που προκρίνει; «Η Ελλάδα πρέπει να εξέλθει από την παγίδα λιτότητας ΕΕ και ΔΝΤ, και ένας τρόπος για να το κατορθώσει θα ήταν με την εφαρμογή ενιαίου φόρου(flat tax)».
«Ο δρόμος που ακολουθεί σήμερα μόνο σε μεγαλύτερα δεινά οδηγεί», καταλήγει το άρθρο.
http://www.greekmoney.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: