Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Κατοχικό δάνειο και κατάθεση Χριστοφοράκου

“... αυτά ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο”
Πριν ο Αλέξης Τσίπρας μεταβεί στη Γερμανία και συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε δηλώσει ότι "Μνημόνιο και ΣΥΡΙΖΑ είναι έννοιες ασύμβατες".
Στο Βερολίνο ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε ούτε ένα βήμα πίσω σε σχέση με τις σαφώς διατυπωμένες θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την λαοκτόνα πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα. "ΣΥΡΙΖΑ και μνημόνιο δεν πάνε μαζί", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τον ισχυρό άνδρα της γερμανικής οικονομίας και δεν έμεινε μόνο εκεί. Έθεσε στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το θέμα του κατοχικού δανείου, ενώ ζήτησε από την γερμανική κυβέρνηση να δώσει στην Αθήνα την κατάθεση του Μιχάλη Χριστοφοράκου, ώστε να καταστεί δυνατή η περαιτέρω διερεύνηση του σκανδάλου της SIEMENS.
"Δεν μπορείτε να μιλάτε για καλές σχέσεις των δύο χωρών, χωρίς να κάνετε βήματα σε αυτά τα δύο θέματα" είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τον άκουσε μεν προσεκτικά, ωστόσο δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός για την στρατηγική που ακολουθεί η τρόικα στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε και στα αίτια τα οποία δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη επενδύσεων στη χώρα μας. Όπως είπε ευθύνονται η γραφειοκρατία και η ολιγαρχία επισημαίνοντας ότι "σε συνθήκες κατάρρευσης δεν μπορεί να υπάρχει ανάκαμψη και ανάπτυξη".
Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι ναι μεν οι εταίροι έχουν θέσει τους στόχους, όμως ξεκαθάρισε ότι την ευθύνη για την επίτευξη των στόχων έχει η ελληνική κυβέρνηση.
Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε τις ακόλουθες δηλώσεις:
Είχα την ευκαιρία να έχω μια χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Του ανέλυσα τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση. Του είπα ότι τα σχέδια της λιτότητας έχουν αποτύχει και στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Τα μνημόνια της λιτότητας τα απέρριψε η ίδια η ζωή. Και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις. Να αντιμετωπίσουμε την εξαθλίωση την ανεργία, την άνοδο του φασισμού.
Αυτός ο εφιάλτης δεν μπορεί να ξαναγυρίσει ούτε να επεκταθεί στην Ευρώπη. Οι διάφορες μας είναι πολιτικές, όχι προσωπικές. Εμείς έχουμε όραμα μια Κοινωνική Ευρώπη. Στόχος είναι η Ελλάδα να βγει από την κρίση με την κοινωνία όρθια και τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να ζουν με αξιοπρέπεια, σε μια νέα Ελλάδα, απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος και απαλλαγμένη από εκείνες τις δυνάμεις, το κοινωνικό και πολιτικό κατεστημένο, που μας οδήγησε ως εδώ.
Υπό αυτή την έννοια, για μας είναι σημαντικό τόσο να χαραχθεί μια εναλλακτική οικονομική πολιτική, όσο και να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη για να μπορούν να σταθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ανοικοδόμηση του κράτους και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Έχουμε όραμα μια νέα Ελλάδα, της αξιοπρέπειας και της κοινωνικής συνοχής και αυτό το όραμα θα θελήσουμε να το κάνουμε πράξη.
periodista

Δεν υπάρχουν σχόλια: