Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Ψηφίστηκε το φορολογικό νομοσχέδιο

Ηχηρές απουσίες από τη διαδικασία - Μεμονωμένες διαφοροποιήσεις από ανεξάρτητους βουλευτές.
Ψηφίστηκε στο σύνολό του το φορολογικό νομοσχέδιο από την πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών στην Ολομέλεια, χωρίς “εκπλήξεις” για τα κόμματα.
Λίγο πριν τα μεσάνυχτα ψηφίστηκαν επί της πλειοψηφίας όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου, πλην αυτών για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, η οποία έγινε αμέσως μετά. Στην ψηφοφορία αυτή, το άρθρο 1 ψηφίστηκε με 162 ψήφους υπέρ και 126 κατά, το άρθρο 3 ψηφίστηκε με 162 ψήφους υπέρ, 124 κατά και 2 “παρών”, το άρθρο 6 ψηφίστηκε με 163 ψήφους υπέρ, 121 κατά και 4 “παρών”, ενώ το άρθρο 10 ψηφίστηκε με 162 ψήφους υπέρ, 124 κατά και 2 “παρών”.
Ο ανεξάρτητος πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κασαπίδης, ψήφισε “ναι” στο άρθρο 6 και “όχι” στα άρθρα 1, 3 και 10.
Απών ήταν από τη διαδικασία ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως άλλωστε και ο Μιχάλης Κασσής, ενώ ο Κώστας Σκανδαλίδης υπερψήφισε τα τέσσερα άρθρα, όπως και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο κ. Βενιζέλος έστειλε μάλιστα επιστολή με την οποία δήλωνε ότι αν ήταν παρών θα ψήφιζε “ναι” στα τέσσερα άρθρα, η επιστολή αυτή όμως προσμετράται μόνο σαν πρόθεση ψήφου και όχι σαν έγκυρη ψήφος.
Από τους ανεξάρτητους πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο Μάρκος Μπόλαρης ψήφισε "όχι" στο άρθρο 1 και "παρών" στα άρθρα 3, 6 και 10, ενώ η Άντζελα Γκερέκου ψήφισε “ναι” στο άρθρο 1 και “παρούσα” στα άρθρα 3, 6 και 10.
Κοινή στάση τήρησαν σε μία ακόμα ψηφοφορία οι ανεξάρτητοι πλέον βουλευτές Πάρις Μουτσινάς και Οδυσσέας Βουδούρης, καθώς ψήφισαν “όχι” στα άρθρα 1, 3 και 10 και δήλωσαν παρόντες στο άρθρο 6.
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επανέλαβε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο είναι “νομοσχέδιο δημοσιονομικής ανάγκης” και προαπαιτούμενο για τη λήψη της επόμενης δόσης, ενώ σχετικά με τις προτάσεις που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά για τροποποιήσεις υπέρ ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, τόνισε ότι δεν ήταν δυνατή η αποδοχή τους, λόγω του κόστους τους. Κατηγόρησε ακόμα την αντιπολίτευση ότι στερείται εποικοδομητικών προτάσεων, ασκώντας “την πολιτική του ξένοιαστου καβαλάρη”.
Επίθεση δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για τη στάση που κρατά υπέρ των καταλήψεων των εργαζομένων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και κατά της ιδιωτικοποίησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
“Ποιον εργατικό, νοικοκύρη πολίτη, αφορά και ενδιαφέρει η ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου;” αναρωτήθηκε ο κ. Χρυσοχοΐδης. “Να διαβάσετε την έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος και να ψάξετε να δείτε πόσα επισφαλή δάνεια υπήρχαν και πώς συνδιοικούσαν οι συνδικαλιστές του με τη διοίκηση”, συμπλήρωσε.
Αντιθέτως, ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, επαίνεσε τον ΣΥΡΙΖΑ για το ότι “η αντίληψη για τη συνολική σωτηρία της Ευρώπης (και μέσω αυτής για τη σωτηρία της Ελλάδας), αρχίζει και γίνεται δόγμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Καλωσορίζουμε αυτές τις νέες απόψεις στο γενικότερο σχέδιο σωτηρίας της χώρας”, ανέφερε.
Σφοδρή αντιπαράθεση είχαν ο Μάκης Βορίδης με τον Δημήτρη Παπαδημούλη, με αφορμή την καταληκτική ομιλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος αναφέρθηκε στα παραδοσιακά επιχειρήματα της Αριστεράς ενάντια στη “ρητορική του μίσους” και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλογιστεί μήπως με δηλώσεις σαν αυτές του Στάθη Παναγούλη προ καιρού, ή τους χαρακτηρισμούς στελεχών του περί προδοτών και δωσιλόγων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για έκρηξη κοινωνικής βίας μέσω της ρητορικής του αυτής.
“Ο κ. Βορίδης διαδέχθηκε τον Νίκο Μιχαλολιάκο της Χρυσής Αυγής στην ηγεσία της Νεολαίας της ΕΠΕΝ κατ' εντολήν του Γ. Παπαδόπουλου. Μπορεί να τα λέει "τσεκουράτα", αλλά στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί”, σχολίασε απαντώντας ο κ. Παπαδημούλης.
Αναφερόμενος στην αντιπαράθεση αυτή ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ), σημείωσε πως “δε θεωρούμε προδότες και δωσιλόγους τα μέλη της κυβέρνησης. Αυτό δημιουργεί ψεύτικους διαχωρισμούς. Υπηρετείτε όμως με συνέπεια τα συμφέροντα της τάξης των κεφαλαιοκρατών που ρουφά το αίμα λαών ολόκληρων”.
Ο Χρήστος Παππάς (Χρυσή Αυγή) σχολίασε τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων καταγγέλλοντας “αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής από τα κανάλια”. “Οι ίδιοι δημοσιογράφοι που χαϊδεύουν την αριστερή τρομοκρατία, θα συνεχίσουν να την χαϊδεύουν”, σχολίασε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: