Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

O Moody's αλλάζει το σύστημα αξιολόγησης κρατών αφού πρώτα χρεωκόπησε μερικά

Σε διαβούλευση έχει θέσει τη μεθοδολογία του ο διεθνής οίκος Moody's, όσον αφορά στις αλλαγές που προωθεί στο σύστημα αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των κρατών, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.
Σε ανακοίνωση του, ο οίκος σημειώνει ότι σκοπεύει να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στην οικονομική ανάπτυξη και τους προβλεπόμενους κινδύνους για τις χώρες, προσθέτοντας ότι το σύστημα αξιολόγησης θα παραμένει επικεντρωμένο στη θεσμική και δημοσιονομική ισχύ των χωρών.
Στόχος των αλλαγών είναι η «περαιτέρω αύξηση της διαφάνειας διατηρώντας την προσέγγιση με προσανατολισμό στο μέλλον» που εφαρμόζει σήμερα, αναφέρει η Moody's». Επίσης, διευκρινίζει ότι θα δέχεται απόψεις έως την 1η Φεβρουαρίου 2013 και ότι δεν αναμένει να υπάρξει οποιαδήποτε αναθεώρηση των αξιολογήσεων που έχει κάνει, όταν εφαρμοσθούν οι αλλαγές στη μεθοδολογία αξιολόγησης.
Το περασμένο έτος, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης υπέστησαν κριτική για τις υποβαθμίσεις του αξιόχρεου που έκαναν, εξαιτίας των οποίων η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα θεωρούν ότι αναγκάστηκαν να προσφύγουν σε προγράμματα διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Οι επενδυτές αγνόησαν σε ποσοστό 56% τις αλλαγές στην αξιολόγηση που έκανε εφέτος ο Moody's, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κινήθηκαν στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που εκτιμούσαν οι οίκοι Moody's και Standard & Poor's στο 53% των 32 περιπτώσεων που ανακοίνωσαν αλλαγές στην αξιολόγησή τους εφέτος -- υποβαθμίσεις, αναβαθμίσεις ή αλλαγές προοπτικής. Ενώ ο Moody's και ο S&P αντιμετωπίζουν νομικές διαδικασίες και αυξημένη εποπτεία μετά τη συμβολή τους στη μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή μετά τη μεγάλη ύφεση, πολλοί πολιτικοί θεωρούν τις αξιολογήσεις τους ως έναν από τους λόγους της κρίσης και της λιτότητας που τη συνόδευσε.
Πηγή: voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: