Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Στουρνάρας: Έως τις 13/12 η εκταμίευση της 1ης δόσης - Μέχρι το τέλους του χρόνου θα πληρωθεί μέρος των ληξιπρόθεσμων

- Eνα κομμάτι των ληξιπρόθεσμων θα πληρωθεί μέχρι τέλος του έτους και τα υπόλοιπα θα καταβληθούν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου
- "Υπάρχει plan b αν δεν πετύχει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων."
- "Προχθές είχαμε μόνο συμμάχους, βρισκόμαστε στο ζενίθ της αξιοπιστίας μας, αλλά πρέπει να το διατηρήσουμε ως κόρην οφθαλμού."
- Σήμερα ή αύριο για διαβούλευση το φορολογικό νομοσχέδιο
"Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Ώρα να σκεφθούμε πώς θα αξιοποιήσουμε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία", είπε ο υπουργός Οικονομικών στην συνέντευξη που είναι σε εξέλιξη.
Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι πρέπει να χτίσουμε ένα πιο αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, με ίσες ευκαιρίες για όλους. Να προχωρήσουμε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο έχει καθυστερήσει πολλά χρόνια.
Αναφερόμενος στο κλίμα στο εξωτερικό, είπε: "Προχθές είχαμε μόνο συμμάχους, βρισκόμαστε στο ζενίθ της αξιοπιστίας μας, αλλά πρέπει να το διατηρήσουμε ως κόρην οφθαλμού."
Αναφερόμενος στις λεπτομέρειες της συμφωνίας για το ελληνικό χρέος, είπε ότι όλα τα μέτρα που αποφασίστηκαν για τη μείωση του ελληνικού χρέους συμποσούνται σε 20 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ σε σχέση με την πρόβλεψης βάσης το 2012, ενώ σημείωσε πως η επόμενη δόση θα εκταμιευτεί μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου.
Είπε επίσης ότι ένα κομμάτι των ληξιπρόθεσμων θα πληρωθεί μέχρι τέλος του έτους και τα υπόλοιπα θα καταβληθούν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.
Για το θέμα αυτό, ο κ. Σταϊκούρας είπε: Όλοι οι φορείς θα οριστικοποιήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αύριο θα υπογραφούν μνημόνια κατανόησης με τα υπουργεία για τα ληξιπρόθεσμα.
Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι μεγάλο μέρος από τα 80 δισ. που βγήκαν στο εξωτερικό έχουν επιστρέψει στη χώρα.
Ο κ. Στουρνάρας διευκρίνησε επίσης ότι τα χρήματα της επαναγοράς δεν είναι μέσα στη δόση των 44 δισ, είναι πρόσθετα ποσά.
"Το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων πρέπει να πετύχει διότι συμβάλει σημαντικά στην μείωση του χρέους. Είναι πατριωτικό καθήκον να πετύχει το πρόγραμμα. Η διαδικασία επαναγοράς δεν σημαίνει νέα κεφάλαια για τις τράπεζες", είπε χαρακτηριστικά.
Για τη διαδικασία της επαναγοράς χρέους, είπε πως αυτή θα είναι εθελοντική. Όταν ρωτήθηκε ειδικά για τα ασφαλιστικά ταμεία είπε ότι θα ήθελε να αποφασίσουν μόνα τους αν θα συμμετάσχουν ή όχι.
Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι :"Υπάρχει plan b αν δεν πετύχει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων."

Δεν υπάρχουν σχόλια: