Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Καρότο και μαστίγιο από το eurogroup

Διπλή προσέγγιση στο ελληνικό ζήτημα και τις σχέσεις με τις ελληνικές αρχές θα επιχειρήσουν σήμερα οι 17 υπουργοί οικονομικών, που εκτός απροόπτου θα συνέλθουν με τηλεδιάσκεψη σε λίγες ώρες.
Πολλά θα εξαρτηθούν από την παρουσίαση που θα κληθεί να κάνει κατά την έναρξη ο κ. Στουρνάρας. «Υπάρχει ή δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων με την τρόικα», είναι το βασικό και προφανές ερώτημα. Πολλά θα εξαρτηθούν και από το πρώτο τεστ, από την ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις το πρωί.
Αργά χθες πάντως στις Βρυξέλλες επικρατούσε ανησυχία. Κοινοτικοί παράγοντες επεξεργάζονταν με τους συνομιλητές τους τα διάφορα σενάρια περί ατυχήματος. Με δεδομένες τις μεταβαλλόμενες ισορροπίες και την κοινωνική ένταση που αναμένεται μέχρι να ψηφιστούν ή όχι τα μέτρα, εταίροι και κοινοτικοί παράγοντες ανησυχούν μήπως μια φορά το χρόνο νομοτελειακά η Ελλάδα θα κλωτσάει την καρδάρα με το γάλα (θυμίζουμε ότι έτσι εξέλαβαν πέρσι τα δημοψηφίσματα και την πτώση της κυβέρνησης που ακολούθησε). Το πολιτικό πρόβλημα για μια ακόμη φορά είναι πως «δεν είναι δυνατόν κοινοτικές υπηρεσίες να δουλεύουν υπερωρίες και κυβερνήσεις να ξοδεύουν πολιτικό κεφάλαιο σε μάχες με το ΔΝΤ, τη στιγμή που το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν ξέρει τι θέλει να κάνει», λένε στο Real.gr κύκλοι της Κομισιόν.
Την πρώτη φορά που η Α. Μέρκελ και η Κομισιόν τα έβαλαν με το παγκόσμιο κεφάλαιο και τις αγορές χρήματος, η ελληνική πλευρά τους πλήρωσε με μια κυβερνητική κρίση. Αν οι ενδείξεις είναι και φέτος τέτοιες τότε πολλοί είναι αυτοί που στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο θα αποφύγουν να βάλουν το κεφάλι τους στο ντορβά.
Με αυτά τα δεδομένα από το eurogroup μπορεί να βγει το χειρότερο, μπορεί να βγει και το καλύτερο. Το καλύτερο θα μπορούσε να είναι μια πρώτη ρητή δέσμευση των εταίρων ότι εξετάζουν σοβαρά και θα βρουν λύση στο θέμα της επιμήκυνσης. Πολιτική απόφαση, πάνω σε μια τεχνική λύση που παρεμπιπτόντως ακόμα δεν υπάρχει. Οι 17 θα μπορούσαν να δώσουν ένα θετικό μήνυμα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μιλώντας ανοιχτά για απόσυρση ελληνικών τίτλων από τη δευτερογενή αγορά στο 25% της αξίας τους - αυτό βέβαια είναι αρκετά απίθανο να ανακοινωθεί τώρα.
Οι 17 θα μπορούσαν να φτιάξουν μια ενθαρρυντική ανακοίνωση ή αν τα δεδομένα είναι τόσο ανησυχητικά όσο δείχνουν να εκδώσουν μια σκληρή ανακοίνωση στο πνεύμα της συνόδου κορυφής: «για να μείνετε πρέπει να πετύχετε». Αν θέλουν μάλιστα να «ψήσουν το ψάρι στα χείλη» της Αθήνας μπορούν πολύ εύκολα να ανακινήσουν το θέμα της τμηματικής καταβολής της δόσης. Εξάλλου για τις Βρυξέλλες η Αθήνα αναζητά μόλις 4 δισ. για να μη χρεοκοπήσει στα τέλη Νοέμβρη. Πρέπει να ανακυκλώσει τρίμηνα γραμμάτια 7,2 δισ., έχει δικαίωμα να εκδώσει τα 3,2 και τα υπόλοιπα θα μπορούσε να τα καλύψει ένα τμήμα της δόσης. Για τα υπόλοιπα χρήματα, βλέπουμε... Το πραγματικό όριο παραμένει το πρώτο σημείο λήξης εξωτερικών τίτλων, εκεί γύρω στο Φεβρουάριο. Βεβαίως θα μπορούσε να μην πάρει καν τα 4 δισ. από χαμηλότοκο δάνειο του EFSF και να ανακυκλώσει τα γραμμάτια της με 4,9% από το πρόγραμμα ELA της ΕΚΤ.
Όλα αυτά θα εξαρτηθούν από το πολιτικό κλίμα στην Αθήνα, την ψήφιση των μέτρων, το από πόσους εταίρους αποτελείται η ελληνική κυβέρνηση και φυσικά την πρόοδο των τεχνικών συζητήσεων ΕΕ- ΔΝΤ για το χρηματοδοτικό κενό της επιμήκυνσης. Μέχρι στιγμής πάντως τα νούμερα δε βγαίνουν. Και όταν τα νούμερα δε βγαίνουν, συνήθως το κενό καλύπτεται με πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: