Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Στην κόψη του ξυραφιού η κυβέρνηση

Με 156 ψήφους, στην καλύτερη των περιπτώσεων για το Μέγαρο Μαξίμου, θα ψηφιστούν την επόμενη εβδομάδα τα μέτρα, με την συμμαχική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά να εισέρχεται πλέον σε μεγάλες περιπέτειες.
Μετά την απόφαση της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει «παρών» ή να επιλέξει αποχή από την ψηφοφορία για τα μέτρα, η κυβερνητική πλειοψηφία, το άθροισμα δηλαδή των 127 βουλευτών της ΝΔ και των 33 του ΠΑΣΟΚ ανέρχεται σε 160. Το ερώτημα είναι πρώτον, πόσοι από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν θα υπερψηφίσουν τα μέτρα και δεύτερον, αν θα υπάρξουν «αντάρτες» και από την ΚΟ της ΝΔ. Από τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ προκύπτει ότι το λιγότερο 4 «πράσινοι» βουλευτές δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα, άρα αυτά θα ψηφιστούν στην καλύτερη περίπτωση για το Μαξίμου με 156 ψήφους.
Η ΔΗΜΑΡ, μάλιστα, αν στη σημερινή κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής επιλέξει την αποχή, διευκολύνει την ψήφιση των μέτρων, αφού για κάτι τέτοιο απαιτούνται 120 βουλευτές και πλειοψηφία επί των παρόντων.
Ωστόσο κατανοεί κανείς πως όσο κοντά στις 150 ψήφους λάβουν τα μέτρα (και κυρίως αν είναι η έγκριση με κάτω από 150) θα δημιουργηθεί μείζον πολιτικό θέμα, παρότι ο προϋπολογισμός που θα ακολουθήσει και θα χρησιμοποιηθεί ως δεδηλωμένη, θα ψηφιστεί και από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Μείον, φυσικά, τις απώλειες που θα έχουν κατά την ψηφοφορία για τα μέτρα.
Η έγκριση των μέτρων, δηλαδή, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μια «πύρρεια» νίκη, καθώς θα αμφισβητηθεί προοπτικά η νομιμότητα της κυβέρνησης.
Θα παραμείνει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση;
Το ερώτημα επίσης που δημιουργείται είναι αν η ΔΗΜΑΡ θα παραμείνει στην κυβέρνηση - κάτι που η ίδια επιθυμεί - παρότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα, αλλά και τι θα συμβεί με το ΠΑΣΟΚ που αναδεικνύεται στον αδύναμο κρίκο της κυβέρνησης. Όχι μόνο γιατί βουλευτές του απειλούν με καταψήφιση, αλλά και γιατί καθίσταται απρόβλεπτος παράγοντας της κυβερνητικής εξίσωσης ο Ευάγγελος Βενιζέλος αν ενταθεί η αμφισβήτησή του στο εσωτερικό του κόμματός του.
Αν, βεβαίως, η ΔΗΜΑΡ παραμείνει στην κυβέρνηση θα πρόκειται για αντίφαση, αφού θα πρέπει να εφαρμόσει μια πολιτική που δεν ψήφισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: