Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Σόϊμπλε: "Η τελική απόφαση δεν θα είναι μόνο οικονομική, ούτε μόνο πολιτική".

"Η τρόικα εξετάζει αυτή τη στιγμή εάν η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της. Εάν δει ότι δεν εκπληρώνονται, θα κάνει προτάσεις.Το Eurogroup όμως θα αποφασίσει.Η τελική απόφαση δεν θα είναι μόνο οικονομική, ούτε μόνο πολιτική θα είναι ένα μείγμα", δήλωση ο Wolfgang Schauble πριν από λίγο.
"Ο ελληνικός λαός πρέπει να αντέξει, ο γερμανικός λαός δεν μπορεί να καταλάβει πόσο σκληρό είναι το οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής. Δεν μπορούν να καταλάβουν τι περνούν οι Έλληνες", τόνισε.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους και ένα νέο τρίτο πρόγραμμα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας απάντησε: "Τέτοιες φημολογίες δεν εξυπηρετεί κανέναν. Κάνουν ζημιά και υπάρχει ο κίνδυνος να εξαπλωθεί το ελληνικό πρόβλημα σε άλλες χώρες. Δημιουργείται ανησυχία στις αγορές και την Ελλάδα".
Ήδη η κατάρτιση του δεύτερου προγράμματος για την Ελλάδα ήταν μία δύσκολη υπόθεση, είπε, στα όρια του οικονομικά εφικτού. "Το κλίμα ήταν άσχημο στο ΔΝΤ γι 'αυτό δεν είναι σωστό να μιλάμε για νεο κούρεμα λίγους μόλις μήνες μετά το 2ο μνημόνιο και πρέπει να εφαρμοστούν όσα έχουν συμφωνηθεί", υπογράμμισε.
Ο Schauble επανέλαβε ότι υπάρχει σεβασμός για τις προσπάθειες του ελληνικού λαού. "Πιστεύουμε ότι μας λένε οι Έλληνες αξιωματούχοι όμως δεν φτάνει. Θέλουμε να δούμε αποτελέσματα γι' αυτό περιμένουμε την έκθεση της τρόικας", είπε και συμπλήρωσε : "Κανείς δεν θέλει να φύγει η Ελλάδα, αλλά ακόμα δεν έχει απαντηθεί εάν η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της"
Σε ότι αφορά το αντιγερμανικό κλίμα που υπάρχει στις χώρες του Νότου, ο Schauble δήλωσε :
"Είναι φυσιολογικό να αναζητούνται αποδιοπομπαίοι τράγοι, αλλά δεν φταίνε οι κακοί ξένοι, αλλά οι παραλείψεις δεκαετιών και ο φθηνός δανεισμός χωρίς τις απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις".
Από: enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: