Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Ο Λόρδος Rothschild στοιχηματίζει £130 εκατομμύρια στερλίνες ενάντια στο ευρώ!

Περίπου 130 εκατομμύρια στερλίνες στοιχημάτισε το μέλος της γνωστής δυναστείας ενάντια στο ευρώ καθώς οι φόβοι για τη διάλυση της Ευρωζώνης αυξάνονται.
Το «ποντάρισμα» διενεργήθηκε μέσω του ύψους 1.9 δισεκατομμυρίων στερλινών trust fund ονόματι RIT Capital Partners, του οποίου είναι εκτελεστικός πρόεδρος.
Το γεγονός ότι ο πρώην τραπεζίτης επενδύσεων, ανώτερο μέλος της οικογένειας Rothschild, έχει λάβει μια τέτοια στάση θα θεωρηθεί ως μια αρνητική εξέλιξη για το νόμισμα του Ευρώ.
Και αυτός ο κακός οιωνός ακολουθεί την είδηση της The Daily Telegraph στα τέλη της περασμένης εβδομάδας για την προετοιμασία της Φινλανδικής κυβέρνησης για πιθανή διάλυση της Ευρωζώνης.
Το RIT, του οποίου ο Λόρδος Rothschild ηγείται από το 1988, αύξησε την αρνητική βραχεία τοποθέτησή του σε θέματα έκθεσης των κύριων συναλλαγμάτων στο Ευρώ από -3pc στο τέλος του Ιανουαρίου σε -7pc στο τέλος του Ιουλίου. Λαμβάνοντας υπόψη την καθαρή αξία του ενεργητικού του, η οποία ανέρχεται σε 1.836 δισεκατομμύρια στερλίνες στα τέλη του Ιουλίου, η τοποθέτηση αυτή ενάντια στο Ευρώ αξίζει 128 εκατομμύρια στερλίνες.
Πηγές κοντά στο RIT δήλωσαν ότι η τοποθέτηση αυτή δεν πρόκειται για μια δογματικά αρνητική θέση απέναντι στο Ευρώ, παρά για μια ρεαλιστική προσέγγιση απέναντι στη συνεχιζόμενη αδυναμία ενός νομίσματος.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Λόρδος Rothschild χρησιμοποιεί τοποθετήσεις σε νομίσματα ως μορφή αντιστάθμισης (hedge). Το RIT είχε αυξήσει σημαντικά την έκθεση του σε στερλίνες μετά την πτώση του νομίσματος το 2008, αλλά στη συνέχεια αποκλιμάκωσε την έκθεσή του τόσο απέναντι στο Βρετανικό νόμισμα, όσο και στο Ευρώ, προβλέποντας την επακόλουθη ύφεση στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης.
Μερίδιο ύψους 53pc των περιουσιακών στοιχείων του RIT ήταν τοποθετημένα σε δολάρια στα τέλη Ιουλίου, εν μέρει ως αποτέλεσμα μιας συμφωνίας για την αγορά μεριδίου ύψους 37pc της Rockefeller Financial Services στα τέλη Μαΐου.
Ο Λόρδος Rothschild δεν είναι ο μόνος που βλέπει με καλό μάτι το «σορτάρισμα» του Ευρώ. Σε ένα συνέδριο που διοργανώθηκε από το επιχειρησιακό ειδησεογραφικό κανάλι CNBC τον Ιούλιο, η Mary Callahan Erdoes, επικεφαλής της JPMorgan Asset Management, όταν ρωτήθηκε για το ποια θεωρεί τη μία καλύτερη ιδέα για επενδύσεις σήμερα, απάντησε λιτά: «το σορτάρισμα του Ευρώ».
Τον Ιούνιο, ο George Soros, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής που έγινε γνωστός για την αποπομπή της Βρετανικής λίρας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών το 1992, εξαιτίας της τοποθέτησής του ενάντια στο νόμισμα, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχανε, εκείνη τη δεδομένη στιγμή, «παράθυρο τριών μηνών» για να σώσουν το ευρώ.
http://www.telegraph.co.uk/

Δεν υπάρχουν σχόλια: