Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Στουρνάρας - Ένας άνθρωπος των τραπεζών εγκρίνει συγχωνεύσεις και εξαγορές αστραπή

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία με καταιγιστικούς ρυθμούς μοιάζει να ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της αναδιάταξης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μέσω των συγχωνεύσεων. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, δήλωσε στη Βουλή χαρακτηριστικά ότι στηνΕυρώπη «έσκασε» μία μεγάλη τραπεζική φούσκα, σημειώνοντας ότι υπήρχαν περισσότερες τράπεζες από αυτές που χρειάζονταν. Ο ίδιος επισήμανε ότι στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης επέλεξαν σε πολλές περιπτώσεις τη λύση του «λουκέτου», ενώ στην Ελλάδα προκρίθηκε η λύση των συγχωνεύσεων.
Από τις 27 Ιουλίου που απορροφήθηκε το υγιές τμήμα της ATEbank από την Τράπεζα Πειραιώς, οι εξελίξεις για τη δημιουργία του νέου τραπεζικού χάρτη «τρέχουν», με πρωταγωνιστές τις δύο γαλλικές τράπεζες, την Emporiki και τη Geniki, αλλά και το κρατικό Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Στην τελική ευθεία
Η διαδικασία πώλησης της Emporiki από την μητρική της, την Credit Agricole βρίσκεται ήδη προς το τέλος της, καθώς τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι μέχρι τις 10-15 Σεπτεμβρίου ο γαλλικός όμιλος έχει δεσμευτεί να απαντήσει στο ποια προσφορά από τις τρεις που έχουν κατατεθεί, από την Εθνική, την Eurobank και την Alpha Bank, για την εξαγορά της, είναι η πιο συμφέρουσα. Η Credit Agricole έχει ήδη αναχρηματοδοτήσει τα κεφάλαια ύψους 2,3 δισ. ευρώ στην Emporiki, ακολουθώντας τη δέσμευση που έχει αναλάβει έναντι του ελληνικού δημοσίου, της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Παράλληλα με την πώληση της Emporiki, εξελίσσεται και η πώληση της Geniki Bank, θυγατρικής του γαλλικού ομίλου Societe Generale.
Η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται κοντά σε στρατηγική συμφωνία με το γαλλικό όμιλο Societe Generale για την εξαγορά της Geniki, καθώς και οι δύο τράπεζες επιβεβαίωσαν χθες επίσημα -μετά από σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς- ότι οι διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα είναι σε προχωρημένο στάδιο.
Συζητήσεις
«Η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε εμπιστευτικές συζητήσεις με τη Societe Generale σε σχέση με πιθανή εξαγορά της μετοχικής συμμετοχής της Societe Generale στη Γενική Τράπεζα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς και καταλήγει ότι «μολονότι οι συζητήσεις αυτές έχουν φθάσει σε προχωρημένο στάδιο, ουδεμία οριστική απόφαση έχει ληφθεί από οποιαδήποτε πλευρά, και συνεπώς οι επενδυτές δεν πρέπει να λάβουν επενδυτικές αποφάσεις στη βάση της επιτυχούς ή μη επιτυχούς κατάληξης των συζητήσεων». Ανάλογη είναι και η ανακοίνωση της Geniki Bank, ενώ και οι δύο πλευρές επισημαίνουν ότι θα ενημερώσουν, το επενδυτικό κοινό εάν υπάρξει εξέλιξη για το παραπάνω θέμα.
Η πώληση της Geniki Bank, θα γίνει κατά τα πρότυπα της Emporiki Bank. Συγκεκριμένα, ο γαλλικό όμιλος Societe Generale θα κληθεί να επανακεφαλαιοποιήσει την ελληνική θυγατρική της με κεφάλαια ύψους περίπου 350 εκατ. , ενώ θα δεσμευτεί να διατηρήσει για κάποια έτη τη «γραμμή» χρηματοδότησης προς το κομμάτι που θα αφορά τη θυγατρική της. Επιπλέον, ο γαλλικός όμιλος Societe Generale θα αποκτήσει στρατηγικό ποσοστό στο νέο τραπεζικό σχήμα και κατά συνέπεια θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς, που θα γίνει από τις αγορές, με περίπου 300 εκατ. ευρώ, περιορίζοντας έτσι τις κεφαλαιακές ανάγκες του νέου σχήματος από το ΤΧΣ. Παράλληλα, η στρατηγική συμφωνία με τον ισχυρό γαλλικό τραπεζικό όμιλο, θα της εξασφαλίσουν την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, εφόσον η χώρα προχωρά με το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Λογιστικές καταστάσεις
Παράταση έως 31 Οκτωβρίου έλαβαν οι τέσσερις μεγαλύτερες και βιώσιμες ελληνικές τράπεζες για τη δημοσίευση των λογιστικών τους καταστάσεων που αφορούν το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Σύμφωνα με πηγές, η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών σχετίζεται με την οριστικοποίηση των όρων της επανακεφαλαιοποίησης που θα γίνει έως το τέλος Σεπτεμβρίου, καθώς διαφοροποιείται ο τρόπος αποτύπωσης των λογιστικών δεδομένων.
Θα απαντήσει
Μέχρι τις 10-15 Σεπτεμβρίου η Credit Agricole έχει δεσμευτεί να απαντήσει ποια προσφορά από τις τρεις που έχουν κατατεθεί, από την Εθνική, την Eurobank και την Alpha Bank, για την εξαγορά της, είναι η πιο συμφέ.
Πηγη: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: