Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Τι θα ζητήσει η κυβέρνηση Σαμαρά από την τρόικα τη Δευτέρα

Έντεκα θέματα στην αναδιαπραγμάτευση με την τρόικα προβλέπει η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας η κυβέρνηση θα ζητήσει παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο τουλάχιστον χρόνια ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η αυτονομία και η ισχύς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας επανέρχεται στο επίπεδο που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, σύμφωνα με το οποίο το ύψος του μισθού στον ιδιωτικό τομέα συμφωνείται μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Αυτό περιλαμβάνει και την ρύθμιση του κατώτατου μισθού που προβλέπεται στη ρύθμιση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην αποκατάσταση των χαμηλοσυνταξιούχων ενώ γίνεται αναφορά σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσων φορολογουμένων για φέτος, ώστε να μην ξεπερνούν το 25% του εισοδήματός τους.
Η κυβέρνηση θα συζητήσει με τους δανειστές επέκταση του επιδόματος ανεργίας για ένα ακόμα χρόνο και επέκταση του σε σε μη μισθωτούς (αυτο-απασχολούμενους, επιτηδευματίες κλπ.) που έχασαν τις δουλειές τους, εφ’ όσον πληρούν εισοδηματικά κριτήρια.
Τα τρία κόμματα συμφώνησαν σε σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους ενώ τονίζεται η μείωση των εξής φορολογικών συντελεστών:
- ΦΠΑ για την εστίαση στην προηγούμενη κλίμακα.
-ΦΠΑ για αγροτικά εφόδια, σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, σε χαμηλά κλιμάκια.
Είναι ξεκάθαρη η αναφορά για τους δημοσίου υπαλλήλους καθώς τονίζεται: «Όχι απολύσεις στο δημόσιο».
Παράλληλα προβλέπεται αντικατάσταση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων και όλων των φόρων επί της Ακίνητης Περιουσίας με ενιαίο προοδευτικό φόρο, ενώ για την Αγροτική Τράπεζα τονίζεται η επανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανσή της.
Ελαστικότερη στάση απέναντι στην Ελλάδα στο θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής θα υιοθετήσει η τρόικα που έρχεται στη χώρα μας τη Δευτέρα.
Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεννόηση με το ΔΝΤ και σε συντονισμό με το Eurogroup αποφάσισαν να προσεγγίσουν διαφορετικά τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας και της Πορτογαλίας και να εστιάσουν εφεξής στο διαρθρωτικό έλλειμμα και όχι στο κυκλικό (ονομαστικό) έλλειμμα όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με «Τα Νέα».
Στις συζητήσεις που θα έχουν από τη Δευτέρα οι επικεφαλής της τρόικας Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ στην Αθήνα με το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης θα εξετάσουν
την αλλαγή μεθοδολογίας.
Πλέον, λοιπόν, η στάθμιση της ύφεσης για τον υπολογισμό του ελλείμματος θα είναι μεγαλύτερη. Όσο υποχωρεί η ύφεση τόσο θα λαμβάνεται υπόψη το κυκλικό έλλειμμα και όσο παραμένει η ύφεση, βασικό κριτήριο θα είναι το διαρθρωτικό έλλειμμα.
Σημειώνεται πως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας έχει δηλώσει επανειλημμένως πως «αν θέλουμε να μειώσουμε το συνολικό έλλειμμα, πρέπει να συνδυάσουμε μέτρα παραδοσιακά όπως αυτά που ήδη περιλαμβάνει το Μνημόνιο, με μέτρα καταπολέμησης της ύφεσης που τα ίδια αυτά μέτρα, δυστυχώς, προκαλούν».
Στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εκτιμούν πως τόσο το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 όσο και ο προϋπολογισμός 2013 θα καταρτιστούν και με το σενάριο του διαρθρωτικού ελλείμματος.
Με τον τρόπο αυτό η ανάγκη για περικοπή δαπανών ύψους 11,6 δισ. ευρώ στο διάστημα 2013-2014 θα περιοριστεί ενδεχομένως και κατά το ήμισυ, δίνοντας μεγάλα περιθώρια ευελιξίας στη νέα κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: