Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Το μαρτύριο της σταγόνας ετοιμάζει η Τρόικα στην Ελληνική κυβέρνηση

Μέχρι τη στιγμή που θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Τρόικα η χρηματοδότηση της χώρας θα γίνεται με το...σταγονόμετρο καθώς οι δανειστές μας είναι αποφασισμένοι να εκταμιεύουν σταδιακά όσα κεφάλαια χρειάζονται για την κάλυψη κυρίως των δανειακών αναγκών.
Την Δευτέρα με την έλευση του κλιμακίου της Τρόικα στην Αθήνα, αρχίζει ουσιαστικά ένα «καυτό» καλοκαίρι διαπραγματεύσεων για τις αλλαγές και την παράταση του Μνημονίου.
Στόχος της Ελληνικής πλευράς είναι να εξασφαλίσει χαλάρωση κάποιων μέτρων του Μνημονίου και μεγαλύτερο χρόνο προσαρμογής με παράταση του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος κατά δύο χρόνια.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» η τρόικα εξετάζει ως πιθανό σενάριο να δοθεί σε πρώτη φάση παράταση για ένα χρόνο και μετά βλέπουμε. Όπου το μετά θα εξαρτηθεί και από την πρόοδο που θα σημειώνει η χώρα στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Οι τρεις επικεφαλής της τρόικας θα δουν την Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες τον υπουργό Οικονομικών, Βασίλη Ράπανο. Η ουσιαστική διαπραγμάτευση όμως θα αρχίσει στις 2 Ιουλίου όταν καταφθάσει στην Αθήνα όλη η αντιπροσωπεία των επιθεωρητών για να ξεκινήσει το γνωστό γύρο των υπουργείων.
Ο αρχικός προγραμματισμός τους προβλέπει να παραμείνουν στη χώρα για 15 ημέρες κατά τη διάρκεια των οποίων θα εξετάσουν, τι έγινε, τι δεν έγινε και τι πρέπει να γίνει για να επανέλθει στο δρόμο της η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων.
Στο πλαίσιο αυτής της επιθεώρησης θα ανοίξει φυσικά και το μείζον θέμα της αναθεώρησης και παράτασης του Μνημονίου. Δεν είναι καθόλου σίγουρο όμως ότι το θέμα θα τελειώσει με μια θετική απόφαση πριν από τον Αύγουστο.
Στο μεταξύ η χρηματοδότηση θα γίνεται με το σταγονόμετρο. Τα ευρήματα των τροϊκανών επιθεωρητών δύσκολα θα δικαιολογήσουν μια θετική έκθεση για την εκταμίευση της δόσης του Αυγούστου, ενώ είναι αμφίβολο αν οι πολλοί από τους νέους υπουργούς, με τους οποίους θα συναντηθούν, θα τους εντυπωσιάσουν τόσο, ώστε να τους μεταπείσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: