Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Ερχεται για να μείνει η Τρόικα

ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Την έλευση της τρόικας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαίκής Επιτροπής Αμεντέου Αλταφάζ.
Όσον αφορά τη διάρκεια της επίσκεψης ο κ. Αλταφάζ αρκέστηκε να απαντήσει ότι «είναι πάντα δύσκολο όταν πρόκειται για την Ελλάδα να προβλέψουμε πόσο χρόνο θα διαρκέσουν οι έλεγχοι».
Νωρίτερα πάντως, το πρακτορείο Reuters δημοσίευσε πληροφορίες από την γερμανική κυβέρνηση, οι οποίες προϊδέαζαν για εξονυχιστικό έλεγχο της τρόικας: «Ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα δεν πρόκειται να διαρκέσει μόνο μερικές ημέρες, αλλά εβδομάδες» ανέφερε η πηγή.
Στο υπουργείο Οικονομικών, πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για το πρώτο «κρας τεστ» με την τρόικα.
Ο υπουργός Οικονομικών ενημερώθηκε χθες από τον αρμόδιο για τα φορολογικά θέματα υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ηλία Πλασκοβίτη. Οπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου, στην παρούσα φάση δεν θα πρέπει να καλλιεργούνται υπέρμετρες προσδοκίες πριν από τις πρώτες διερευνητικές συναντήσεις με την τρόικα.
Επίση, χθες εξετάστηκε η ανασύνταξη των φορολογικών εσόδων, η άμεση ενεργοποίηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η κατάρτιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου μέσα από το οποίο θα επιδιωχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας.
Η νέα κυβέρνηση βάζει ως αρχικό στόχο τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Το μέτρο αυτό θα επιδιώξει να εφαρμοστεί άμεσα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ώστε να λειτουργήσει θετικά για τον τουρισμό. Σήμερα στην εστίαση επιβάλλεται ΦΠΑ με συντελεστή 23%, ενώ στόχος είναι να μειωθεί στο 13%.
«Αγκάθι» στην όλη διαδικασία αποτελεί το γεγονός ότι ένα τέτοιο μέτρο πρέπει να λάβει την έγκριση της τρόικας, η οποία πιθανολογείται ότι, για να το αποδεχθεί, θα ζητήσει πρόταση για ισοδύναμο μέτρο. Στην κυβέρνηση θα προβάλουν ως επιχείρημα ότι η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση έχει φέρει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Δηλαδή μειώθηκε ο τζίρος των καταστημάτων εστίασης, τα έσοδα από ΦΠΑ έχουν σημειώσει πτώση, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι από τότε που εφαρμόστηκε έχει αυξηθεί και η φοροδιαφυγή με τη μη έκδοση αποδείξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: