Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Εφιάλτες πάνω απ’ την Ευρώπη

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εμμένει σε μια ασφυκτική και αδιέξοδη πολιτική, ίσως και για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Αλλά με αυτήν την τακτική είναι πολύ πιθανό να ανάψει τα φυτίλια της πυριτιδαποθήκης του ευρωπαϊκού νότου. Και δεν αναφέρομαι τόσο στη χώρα μας όσο σε Ισπανία και Ιταλία, που βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο».
Αν απ’ την Ελλάδα, κράτη και τράπεζες στην Ε.Ε. έχουν σχετικώς «καλυφθεί» -όπως διοχετεύουν σε διεθνή ΜΜΕ και πρακτορεία ειδήσεων- Ισπανία και Ιταλία είναι ικανές να συμπαρασύρουν με την πιθανή καθίζησή τους ολόκληρη την Eυρωζώνη- και όχι μόνο. Το όποιο eυρωπαϊκό οικοδόμημα μπορεί να καταρρεύσει ως χάρτινος πύργος.
Η Σύνοδος Κορυφής, άλλη μία στο πακέτο των ιδιαίτερα κρίσιμων, μπορεί να μην οδηγήσει σε πραγματικό θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα που πολύ πιθανόν να πυροδοτούσε άμεσα εξελίξεις. Μια μεσοβέζικη λύση, μπορεί να μην τινάξει άμεσα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στον αέρα και να παρατείνει την αγωνία εκατομμυρίων πολιτών. Ήδη, όμως, στον ευρωπαϊκό νότο οι κοινωνίες βρίσκονται σε πλήρew αδιέξοδο. Η ολοένα αυξανόμενη ανεργία, ειδικά σε νέες και νέους, οι διαρκείς περικοπές, η αύξηση έμμεσης και άμεσης φορολογίας, τα δάνεια, οι κάρτες, οι λογαριασμοί, οι αυξήσεις προϊόντων, η παρατεινόμενη ύφεση έχουν οδηγήσει σε ασφυκτικές καταστάσεις. Πρόκειται για κοινωνίες έτοιμες να εκραγούν.
Η γερμανική κυβέρνηση με τις εμμονές, τον αυταρχισμό και τη στοχοπροσήλωσή της αποκλειστικά και μόνο σε λιτότητα, περικοπές, δημοσιονομικό συμμάζεμα επιχειρεί ουσιαστικά να επιβάλει ένα τέταρτο –οικονομικό αυτή τη φορά- Ράιχ. Μπορεί να μην το κάνει με τα όπλα αλλά με το χρήμα. Η καγκελάριος Μέρκελ όμως και όσοι τη συμβουλεύουν να διατηρήσει την αδιέξοδη στρατηγική της, θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι σε μια τέτοια περίπτωση το αιματοκύλισμα δε θα αποφευχθεί. Οι χώρες του νότου, υπό διαρκή πίεση και στερήσεις που δεν έχουν αποδώσει έστω κάποιο αποτέλεσμα, μπορεί να οδηγηθούν όχι απλά σε πολιτικές πολυδιασπάσεις αλλά ακόμα και σε εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις. Και τότε κανείς δεν θα μπορεί να ελέγξει απολύτως τίποτα και κανέναν.
Και, βέβαια, ο Ευρωπαϊκός βορράς δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να μείνει αλώβητος. Θα πληρώσει και μάλιστα πολύ πιο ακριβά καθώς, εκτός από την οικονομική κατάρρευση που θα είναι προ των πυλών και των εύπορων σήμερα κρατών, η εγκληματικότητα και τα φαινόμενα βίας και τρομοκρατίας θα πολλαπλασιαστούν και θ’ απλωθούν παντού. Δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τα γνωστά ως σήμερα φαινόμενα, αλλά και σημαντικά κομμάτια της κοινωνίας που δεν θα αντέχουν άλλο να βλέπουν τις οικογένειές τους, τους φίλους τους, τους διπλανούς τους να οδηγούνται στην απόλυτη εξαθλίωση. Ο εύπορος ευρωπαϊκός βορράς θα θεωρηθεί ο απόλυτος εχθρός. Κι αυτός θα είναι, ίσως, ο χειρότερος εφιάλτης της γηραιάς Αλβιόνας.
Μπορεί οι ισχυροί της Ευρωζώνης να επιχειρούν με τέτοιου τύπου «τσαμπουκάδες» να αποδείξουν ποιος έχει το πάνω χέρι, ποιος είναι το αφεντικό ή να ανεβάσουν ψηλά τον πήχη της διαπραγμάτευσης, αλλά δεν πρέπει να ξεχνούν ότι δεν γίνεται να παίζουν διαρκώς με τις τύχες των λαών. Η φιλειρηνική, πολιτισμένη και σχετικά «ήσυχη» Ευρώπη, μπορεί εύκολα, υπό αυτές τις συνθήκες, να μετατραπεί σε Μέση Ανατολή με απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες διαστάσεις
http://www.youtube.com/watch?v=Y1-ANjvTSj0&feature=related

Δεν υπάρχουν σχόλια: