Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Οι εφοριακοί κατέβασαν την καλύτερη πολιτική πλατφόρμα για τους φόρους

Τον φόβο για εκτόξευση του αριθμού των οφειλετών του Δημοσίου και την αύξηση των ανείσπρακτων οφειλών εξέφρασαν χθες οι εφοριακοί στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν προχωρήσει άμεσα σε ρύθμιση που θα διευκολύνει τους φορολογουμένους να καταβάλουν τους φόρους τους.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας εφοριακών υπαλλήλων κ. Χ. Νικολακόπουλος ανέφερε χθες ότι «με τη λήψη των νέων εκκαθαριστικών και των ειδοποιητηρίων για τους φόρους ακινήτων οι φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να ξοδεύουν ούτε ένα ευρώ για να ζήσουν. Θα πρέπει μόνο να πληρώνουν φόρους. Τα νέα εκκαθαριστικά δεν θα μπορέσουν να πληρωθούν». Ανέφερε επίσης ότι μόλις 1,5 εκατομμύριο φορολογικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί φέτος σε σύνολο 5,5 εκατομμυρίων τη στιγμή που απομένουν περίπου 15 μέρες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων.
Πρόταση
Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει στο διάστημα που ακολουθεί και μέχρι το τέλος του έτους να πληρώσουν τον υψηλό φόρο εισοδήματος, την εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και όλους τους φόρους στην ακίνητη περιουσία. Προκειμένου να μπορέσει το κράτος να εισπράξει χρήματα και να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι, η ΠΟΕ-ΔΟΥ κατέθεσε πρόταση που προβλέπει τη διασύνδεση του μηνιαίου εισοδήματος (που απομένει αν αφαιρεθεί η δόση του στεγαστικού δανείου ή το ενοίκιο) με το ύψος των φόρων που θα καταβληθούν φέτος.
Ειδικότερα προτείνουν:
– Για τους φορολογουμένους με μηνιαίο καθαρό εισόδημα μέχρι 650 ευρώ να «παγώσουν» οι φορολογικές υποχρεώσεις χωρίς να διαγραφούν και να ξεκινήσει η καταβολή τους όταν βρεθούν σε οικονομική κατάσταση η οποία θα τους επιτρέπει τη σταδιακή εξόφληση των οφειλών τους.
– Για τους φορολογουμένους με καθαρό εισόδημα από 651 έως 1.000 ευρώ η μηνιαία δόση να αντιστοιχεί στο 10% του εισοδήματός τους.
– Για όσους έχουν μηνιαίο εισόδημα 1.001 έως 1.500 ευρώ η μηνιαία δόση να είναι το 15% του εισοδήματος.
– Για τους φορολογουμένους με μηνιαίο καθαρό εισόδημα 1.500 έως 2.000 ευρώ να πληρώνουν κάθε μήνα το 20% του καθαρού εισοδήματός τους.
Για παράδειγμα, οικογένεια έχει μηνιαίο εισόδημα (μετά την αφαίρεση του ενοικίου ή του στεγαστικού δανείου δανείου) 1.200 ευρώ. Δεν θα πληρώσει μηνιαία δόση στην εφορία. Σημειώνεται ότι το ποσό των 650 ευρώ είναι ανά φορολογούμενο. Αλλη οικογένεια με εισόδημα 1.950 ευρώ θα πληρώνει μηνιαία δόση στην εφορία 195 ευρώ (1950 : 2 = 975 x 1- % = 97,5 x 2 = 195 ευρώ).
Ρύθμιση
Η ανωτέρω πρόταση αφορά στην πληρωμή των φόρων του 2011, με βάση όμως τη φοροδοτική ικανότητα που έχουν αυτή τη στιγμή οι φορολογούμενοι. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει οι φορολογούμενοι να δηλώσουν με κάποιο τρόπο τα μηνιαία εισοδήματα που έχουν το 2012 προκειμένου να προκύψει η μηνιαία δόση για την καταβολή των φόρων.
Σύμφωνα με τους εφοριακούς, εφόσον εγκριθεί η πρόταση αυτή, θα πρέπει να ακολουθηθεί η εξής διαδικασίας:
1. Να υποβληθεί ηλεκτρονική αίτηση στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
2. Επεξεργασία από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και έκδοση των σχετικών καταλόγων.
3. Ρύθμιση του χρέους από την τοπική εφορία η οποία δεν θα προσθέτει προσαυξήσεις, θα ορίζει μηνιαίες δόσεις και θα κατοχυρώνει τον πολίτη από οποιοδήποτε μέτρο αναγκαστικής είσπραξης (φορολογική ενημερότητα, κατάσχεση μισθού κ.λπ.).
Για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων που έχουν λαμβάνειν από το ελληνικό Δημόσιο οι εφοριακοί προτείνουν να λαμβάνουν από το Δημόσιο ένα ειδικό πιστοποιητικό με τη βεβαιωμένη απαίτησή τους από το Δημόσιο με την οποία θα μπορούν να πληρώνουν φόρους και να εξοφλούν οφειλές τους προς άλλες επιχειρήσεις (κυκλοφορία χρέους).

Δεν υπάρχουν σχόλια: