Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Πρώην πλούσιοι βγάζουν στο σφυρί βίλες εκατομμυρίων σε ελληνικά νησιά

Τουλάχιστον 25.000 εξοχικές βίλες πωλούνται αυτή τη στιγμή σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Άνθρωποι του πλούτου, επιχειρηματίες, τραγουδιστές, ηθοποιοί, γιατροί, δικηγόροι αλλά και... απλοί πολίτες έχουν βάλει πωλητήριο στα σπίτια τους με βασικό στόχο την πώλησή τους σε ξένους.
Μόνον στη Μύκονο και στη Σαντορίνη, δύο από τους πλέον γνωστούς -σε παγκόσμιο επίπεδο- προορισμούς πωλούνται τουλάχιστον 3.000 βίλες. Η τιμή που συνήθως αρχίζει από το ένα εκατομμύριο ευρώ φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Οι λόγοι που προβάλλονται είναι η οικονομική κρίση αλλά και η ανάγκη να μην προκαλούν την κοινή γνώμη.
Οπως δημοσιεύει και η εφημερίδα Espresso, επικαλούμενη τον εκπρόσωπο της κτηματομεσιτικής Sotheby's στην Ελλάδα Παναγιώτης Φαρμάκης, στα μεσιτικά γραφεία οι φάκελοι με τα ακίνητα επωνύμων φτάνουν πάντα με την ένδειξη «απαιτούμε εχεμύθεια».
Αρκετοί πάντως από αυτούς που πουλάνε σήμερα τα σπίτια τους το κάνουν και για δύο επιπλέον λόγους:
Αλλοι για να πληρώσουν με τα χρήματα αυτά χρέη που προέρχονται από επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και άλλοι γιατί η απόκτησή τους δεν καλύπτεται από το πόθεν έσχες με βάση τις φορολογικές τους δηλώσεις.
Υπάρχει ακόμη και το τεράστιο κόστος συντήρησης το οποίο αυτή την εποχή είναι απαγορευτικό για πολλούς από τους ιδιοκτήτες.
Τέλος, υπάρχει σε αρκετές εκατοντάδες περιπτώσεις και το ζήτημα των τίτλων κυριότητας που ανήκουν σε off shore εταιρείες. με βάση τα νέα δεδομένα και το κυνήγι από το ΣΔΟΕ ορισμένοι θα κληθούν να πληρώσουν πρόστικα πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
«Οι ενδιαφερόμενοι είναι συνήθως ξένοι. Οι Ελληνες δεν ενδιαφέρονται να αγοράσουν πλέον. Υπάρχουν ακίνητα που πωλούνται εδώ και τρία χρόνια» σημειώνει ο κ. Φαρμάκης.
Οι βίλες και οι πολυτελείς μεζονέτες πωλούνται σε τιμές πολύ χαμηλότερες από αυτές που θα περίμενε κανείς.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπάρχουν 3.000 - 3.500 απούλητα εξοχικά στην Πάρο. Στην κοσμοπολίτικη Μύκονο τα πράγματα είναι καλύτερα, αφού πωλητήριο έχουν βάλει 800 - 1.500 εξοχικά, ενώ στη Σαντορίνη φτάνουν τα 1.500.
Στην Κέρκυρα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, καθώς στα χέρια των εργολάβων βρίσκονται 3.000 - 4.000 εξοχικές κατοικίες.
Μαζί σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κω τα απούλητα σπίτια ξεπερνούν τα 2.000. Στη Χαλκιδική οι αμιγώς παραθεριστικές κατοικίες που πωλούνται μπορεί να είναι γύρω στις 5.000.
Στην Κρήτη, η οποία υπέστη μεγάλη καθίζηση την τελευταία πενταετία εξαιτίας της φυγής πολλών Βρετανών και Γερμανών, τα νεόδμητα απούλητα εξοχικά υπολογίζονται σε 4.000 - 5.000.
Οι ειδικοί της αγοράς επισημαίνουν ότι η ζήτηση για εξοχικά έχει υποχωρήσει κατά 50%-70% την τελευταία διετία ανάλογα με την περιοχή και ως βασική αιτία εκτιμούν ότι είναι οι «τάσεις φυγής» των Ελλήνων από το δεύτερο σπίτι.
Πριν από μερικούς μήνες δημοσιεύματα έκαναν λόγο για την πώληση ενός εκπληκτικού ακινήτου στο Πόρτο Ράφτη, που ανήκε στη γνωστή εφοπλιστική οικογένεια Γουλανδρή. Η έπαυλη φέρεται να πουλήθηκε αντί 20 εκατ. ευρώ.
Την πώληση ενός πύργου στο Κεφαλάρι και μιας έπαυλης στη Μύκονο ακούγεται ότι σκέφτεται γνωστός σχεδιαστής.
Γνωστή παρουσιάστρια προσπαθεί να πουλήσει πολυτελέστατη βίλα άνω των 500τ.μ. στη Βούλα με μεγάλο κήπο, πισίνα, σάουνα και γυμναστήριο, όπως αναφέρει η αγγελία που έχει δημοσιεύσει.
Γνωστό ζευγάρι από τον χώρο του κινηματογράφου προσπαθεί πολύ καιρό χωρίς επιτυχία να πουλήσει ένα εξοχικό παλάτι στη Μύκονο, ενώ την ίδια ώρα δημοφιλής τραγουδιστής δεν βρίσκει αγοραστή για τη βίλα του στα ανατολικά προάστια.
«Μοναδικές μεζονέτες 600τ.μ., super lux, που βρίσκονται στο βόρειο προάστιο της Αθήνας, την Εκάλη, σε μια περιοχή γεμάτη βίλες πωλούνται ως μεμονωμένες κατοικίες ή γραφεία, ή κτίρια διαμονής και κατοικίας που θα φιλοξενούν πρεσβείες ή VIPs στην ιδιαίτερα προνομιακή τιμή των 8.500.000 ευρώ η καθεμία» αναφέρει μία από τις αγγελίες στην ιστοσελίδα http://www.deckerbullocksir.com.
Οι αγγελίες σε αυτήν την ιστοσελίδα φτάνουν τις 166 για υπέροχα, πραγματικά παλάτια, που όπως δείχνουν οι δημοσιευμένες φωτογραφίες είναι αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα και διακοσμημένα με τα πιο σύγχρονα και πανάκριβα υλικά.
«Σοφιστικέ, πολλαπλών επιπέδων κατοικία, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, σε εξαίρετη θέση με πέργκολες, μεγάλη πισίνα με καταρράκτη και καταπράσινους κήπους. Διαθέτει ατελιέ και δωμάτιο παιχνιδιού» αναφέρει κάποια άλλη αγγελία για μια έπαυλη 980τ.μ. με έξι υπνοδωμάτια, προσεγμένη και στην τελευταία λεπτομέρειά της, όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες.
Τα πολυτελή διαμερίσματα δεν πάνε πίσω. «Οροφοδιαμέρισμα, πλήρως ανακαινισμένο στον πιο γοητευτικό δρόμο της Αθήνας (ο χάρτης που παρατίθεται στην ιστοσελίδα το τοποθετεί σχεδόν μέσα στον Εθνικό Κήπο), την οδό Ηρώδου Αττικού, 400τ.μ. με τέσσερις κρεβατοκάμαρες, μεγάλο καθιστικό, TV room, μεγάλα μπαλκόνια» πωλείται 10.000.000 ευρώ, αναφέρει το Royal Gardens Luxury Apartment, και ποιος ξέρει ποια φαμίλια το χαιρόταν μέχρι τώρα.
Ολόκληρα συγκροτήματα κατοικιών πωλούνται στα πανέμορφα νησιά μας, με τιμές που ξεκινούν από τα 3.000.000 ευρώ και φτάνουν σε άλλες που δεν αναφέρονται παρά μόνον έπειτα από αίτηση ενδιαφέροντος, όπως αναφέρουν οι αγγελίες του Sotheby's.

Δεν υπάρχουν σχόλια: