Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Τα ρούβλια του πατριάρχη Κύριλλου και οι μπίζνες του Ιερώνυμου

Τα δικά του μνημόνια συνεργασίας υπέγραψε αυτές τις ημέρες στη Ρωσία ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο πατριαρχείο της Μόσχας και των συναντήσεων που είχε με τον Πατριάρχη Κύριλλο.
Δύο ήταν τα κομβικά σημεία των συζητήσεων που πραγματοποίησαν οι δύο αντιπροσωπείες στην επίσημη αίθουσα της Ιεράς Συνόδου στην Μονή Ντανίλοφσκ, όπως αναφέρει το romfea.gr.
Το πρώτο αφορούσε στην προσέλκυση Ρώσων επενδυτών για την αξιοποίηση της ακίνητης εκκλησιαστικής περιουσίας στην Ελλάδα και το δεύτερο στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει άνθιση κυρίως από τη Ρωσία προς την Ελλάδα με βασικούς προορισμούς το Αγιο Ορος, τα Μετέωρα και άλλα μεγάλα μοναστήρια της χώρας.
Αλλωστε, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ήταν εξαιρετικά σαφής απευθυνόμενος στον Πατριάρχη:
«Εκτός από τα πνευματικά χρειαζόμαστε και τα υλικά και χαίρομαι που θα συνεργαστούμε πάνω σε οικονομοτεχνικούς τομείς, και αυτούς τους τομείς θα πρέπει να τους αναπτύξουμε ταχύτατα», είπε μεταξύ άλλων.
Και για τα δύο αυτά θέματα αποφασίστηκε να συγκροτηθούν ειδικές κοινές επιτροπές ενώ ειδικά για τον τουρισμό υπεγράφη και πρωτόκολλο συνεργασίας.
Από τη δική του πλευρά ο προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Θαυμάζουμε το έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία παρά την οικονομική κρίση συμβάλει σημαντικά για το καλό του λαού. Εμείς θα συνεχίσουμε να συμβάλουμε στο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας Σας». Και στη συνέχεια ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για το χρηματικό ποσό που συγκεντρώθηκε για τα συσσίτια της Εκκλησίας της Ελλάδος, τονίζοντας ότι «ο Ρωσικός λαός προσέφερε 17 εκατομμύρια ρούβλια για το αδελφικό μας λαό της Ελλάδας (450.000 ευρώ).»
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Μόσχας και τους Αρχιερείς της Ρωσικής Εκκλησίας, και σημείωσε: «Οπως και εσείς κάποτε ξεπεράσατε τις δυσκολίες, έτσι και εμείς σήμερα δεν μας πιάνει πανικός. Εχουμε πολύ πίστη στον Θεό ότι στις δύσκολες ώρες θα στερεώσει την ψυχή μας, για να ξεπεράσουμε και εμείς αυτή την κρίση».
«Χαρακτηριστικό των δύο λαών μας ήταν η αλληλοκατανόηση ο ερχομός πολλών λαϊκών και κληρικών εδώ στη Ρωσία, και προσέφεραν πολλές υπηρεσίες δείχνει το σύνδεσμο μας. Οπως ο απόηχος των Ρώσων που έχει περάσει στις καρδιές των Ελλήνων, από την εποχή της Τουρκοκρατίας», ανέφερε ο κ. Ιερώνυμος.
«Μας συγκίνησε και μας ξάφνιασε που μας είπατε για τον έρανο που έγινε για τον λαό της Ελλάδας, και αυτό θα το αναγγείλω με συγκίνηση κατά τη διάρκεια της Συνεδρίας της προσεχούς ΔΙΣ της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και σε όλους τους Έλληνες», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Μακαριότατος.
Τέλος ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος παρασημοφόρησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο με την Ανώτατη Τιμητική διάκριση της Ρωσικής Εκκλησίας, καθώς και τα Μέλη της Αντιπροσωπείας με το μετάλλιο του Αγίου Σεργίου, β΄ τάξεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: