Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρεοκοπεί την Ελλάδα

Σε μία κίνηση με πολλούς συμβολισμούς αλλά και πρακτικές συνέπειες προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία με δική της πρωτοβουλία χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «Non-Marketable Country», δηλαδή χώρα «εκτός ΟΟΣΑ», θεωρώντας τη χώρα μας ατύπως χρεοκοπημένη.
Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, μετά τις δηλώσεις εκπροσώπου του κολοσσού ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων EULER-HERMES για εξαίρεση της Ελλάδας από τις ασφαλίσεις βραχυπρόθεσμων εξαγωγικών πιστώσεων.
Όπως σημειώνεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, μόλις πριν από ένα μήνα, στις 20 Απριλίου 2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με δική της πρωτοβουλία, προχώρησε σε Τροπολογία Ανακοίνωσης, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ως «non-marketable» προκειμένου οι ιδιωτικοί οργανισμοί ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων να μπορούν να ασφαλίζουν τις εξαγωγικές πιστώσεις προς την Ελλάδα, εφ' όσων τα υπουργεία Οικονομικών των χωρών-μελών συμφωνούν να παράσχουν καλύψεις σε περιπτώσεις αποζημιώσεων.
Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Χριστίνα Σακελλαρίδη, «η απόφαση του EULER-HERMES, σε συνδυασμό με την προηγούμενη αντίστοιχη κίνηση της COFACE το περασμένο φθινόπωρο, αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας, που συγκλονίζει ολόκληρη την παραγωγική και εμπορική βάση της χώρας. Η άρνηση των διεθνών κολοσσών της ασφάλισης πιστώσεων περιορίζει σημαντικά τις δυνατότητες της χώρας για εισαγωγές προϊόντων, αλλά και πρώτων υλών που χρησιμοποιούν οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις για την παραγωγή των προϊόντων τους».
Το 65% των ελληνικών εξαγωγών προορίζεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ από τις χώρες της ΕΕ προέρχεται το 50% των εισαγόμενων στην Ελλάδα προϊόντων και πρώτων υλών.
Ο ΠΣΕ διά της προέδρου του απηύθυνε δημόσιο κάλεσμα στον πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμμένο, τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Ζανιά και τον υπουργό Ανάπτυξης, Γιάννη Στουρνάρα, να προχωρήσουν σε διάβημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επίλυση του προβλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: