Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Ανοησία της Bild η υποτίμηση των ελληνικών ευρώ

ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Το νόμισμα που κυκλοφορεί είναι κοινό και ανήκει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπογραμμίζουν τα στελέχη της ΤτΕ. Η αξία του νομίσματος είναι δεδομένη και δεν εξαρτάται από την οικονομική ευρωστία της χώρας που το «κόβει». Σε ανάλογο δημοσίευμα είχε προχωρήσει η Bild στις αρχές του 2009, όταν έγραφε «μην παίρνετε ιταλικά ευρώ»
Η βλακεία των λαϊκών φυλλάδων της Γερμανίας, όπως είναι η Bild, δεν έχει όρια. Η εφημερίδα σε χθεσινό της δημοσίευμα υποστηρίζει ότι θα υποτιμηθούν όσα χαρτονομίσματα ευρώ έχουν τυπωθεί στην Ελλάδα.
Ανοησίες και ανάξια λόγου χαρακτηρίζει η Τράπεζα της Ελλάδος τα γραφόμενα από τη γερμανική φυλλάδα και όπως αναφέρουν στελέχη της ΤτΕ, σε ανάλογο δημοσίευμα είχε προχωρήσει η Bild, στις αρχές του 2009, όταν έγραφε «μην παίρνετε ιταλικά ευρώ».
Το νόμισμα που κυκλοφορεί, είναι κοινό και ανήκει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπογραμμίζουν τα στελέχη της ΤτΕ. Η αξία του νομίσματος είναι δεδομένη και δεν εξαρτάται από την οικονομική ευρωστία της χώρας που το «κόβει». Ολα τα χαρτονομίσματα που κυκλοφορούν στο ευρωσύστημα, τυπώθηκαν από την ΕΚΤ και επιστρέφουν σ΄αυτή.
Ειδικότερα κάθε κράτος που συμμετέχει στην Ευρωζώνη υποχρεούται να τυπώσει ορισμένο αριθμό χαρτονομισμάτων ευρώ, ο οποίος αντιστοιχεί στο οικονομικό του μέγεθος.
Και ενώ στα κέρματα η χώρα προέλευσης δηλώνεται στην πίσω όψη, με τις παραστάσεις που έχει επιλέξει το κάθε κράτος, στα χαρτονομίσματα ακολουθείται άλλος δρόμος.
Συγκεκριμένα σε κάθε χαρτονόμισμα (5, 10, 20, 50, 100, 200, 500), μπροστά από τον σειριακό του αριθμό υπάρχει ένα γράμμα, που αντιστοιχεί στο κωδικοποιημένο όνομα της κάθε χώρας.
Ετσι όλες οι χώρες, ανάλογα με το μέγεθος της οικονομίας τους, τυπώνουν περισσότερα ή λιγότερα ευρώ για λογαριασμό της ΕΚΤ.
Η Ελλάδα για παράδειγμα τυπώνει 10άρικα (εκτός από το 2007 που τύπωσε και 20άρικα). Το γράμμα-σύμβολο που αντιστοιχεί στο κάθε κράτος δεν παραπέμπει σε καμία περίπτωση στη διεθνή ονομασία του.
Για παράδειγμα, η Ελλάς στα χαρτονομίσματα συμβολίζεται με το γράμμα Υ και όχι με τα αρχικά GR.
Εισηγητής.
Χθες η Bild έγραψε: Υποτιμημένα «ελληνικά» ευρώ να αντικαταστήσουν το κοινό νόμισμα στην Ελλάδα, σε περίπτωση εξόδου της από την Ευρωζώνη. Την εισήγηση κάνει ο Γερμανός καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Χούμπολτ και μέλος του οικονομικού συμβουλίου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Τσαρλς Μπλανκάρτ.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι «εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε το ευρώ, το νέο νόμισμα θα έπρεπε να δοθεί στους πολίτες εν μια νυκτί, ενώ το παλιό ευρώ θα διατηρούσε την αξία του. Κάτι τέτοιο, όμως, θα αποτελούσε δηλητήριο για την ελληνική οικονομία, καθώς ήδη οι Ελληνες λεηλατούν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, ζητώντας ευρώ σε μετρητά».
Μάλιστα, η εφημερίδα τονίζει ότι το σχέδιο Μπλανκάρτ μπορεί να έλυνε κάποιο πρόβλημα, αλλά, «δυστυχώς, θα είχαμε ξαφνικά όλοι άχρηστα χαρτονομίσματα στις τσέπες μας, τουλάχιστον όσα έχουν τον σειριακό αριθμό Υ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: