Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενδιαφέρεται για το φυσικό αέριο Κύπρου & Ελλάδος

Το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για συμμετοχή της όσον αφορά στη χρηματοδοτική πλευρά τους σε έργα ενεργειακής αξιοποίησης, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Werner Hoyer σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλή Συλικιώτη.
Από την πλευρά του, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε πως ενημέρωσε τον κ. Hoyer για το όραμα της Κυβέρνησης να καταστεί η Κύπρος σημαντικό ενεργειακό κέντρο της περιοχής μέσω της αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε συνδυασμό με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Hoyer, ανέφερε ότι «ήταν μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία να συζητήσουμε το θέμα της ενέργειας, γιατί η Κύπρος βρίσκεται σε μια πραγματικά μοναδική θέση λόγω της γεωγραφικής της θέσης».
Εξέφρασε την άποψη ότι «πιθανόν θα δούμε πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις στα κοιτάσματα φυσικού αερίου γύρω από το νησί και αυτές μπορεί να είναι εξαιρετικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια και τον ενεργειακό εφοδιασμό όλης της Ευρώπης».
Ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ ανέφερε ότι «προσβλέπουμε λοιπόν σε ενδιαφέρουσες εξελίξεις σε αυτό τον τομέα, κάτι που θα χρειαστεί μεγάλες επενδύσεις», προσθέτοντας ότι «οι επενδύσεις οδηγούν σε χρηματοδότηση και ως η τράπεζα της ΕΕ, είμαστε ο φυσικός εταίρος για να το πράξουμε».
Αναφερόμενος στις καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο,
ο κ. Hoyer είπε ότι είσαστε «ένα προνομιούχο μέρος του κόσμου γιατί μπορείτε να συνδυάσετε νέες τεχνολογίες όσον αφορά στην ενέργεια με την ενέργεια που προέρχεται από το φυσικό αέριο, κάτι που θα διασφαλίσει την ασφαλή τροφοδοσία για πολλά χρόνια και δεκαετίες στο μέλλον».
Με αυτό το συνδυασμό, υπογράμμισε, «η θέση της Κύπρου είναι μοναδική και θα θέλαμε να διερευνήσουμε τις πιθανότητες αυτές που υπάρχουν μαζί».
Φυσικά, πρόσθεσε, «οι Κύπριοι φίλοι μας θα διεκπεραιώσουν τη δουλειά, αλλά εμείς ίσως θα προσπαθήσουμε να είμαστε βοηθητικοί όσον αφορά στις μεγάλες επενδύσεις που χρειάζεται να γίνουν».
Ο κ. Hoyer ευχαρίστησε επίσης την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας που τον προσκάλεσε να έρθει στο νησί, στην πρώτη του επίσκεψη υπό τη νέα του ιδιότητα ως Προέδρου της ΕΤΕπ.
Αναφερόμενος στο έργο της ΕΤΕπ, ενημέρωσε ότι χρηματοδοτεί μεγάλα χρηματοδοτικά έργα εντός ΕΕ και εκτός και μέσω συνεργασίας με τοπικές τράπεζες βοηθάει μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Σε αναφορά του στην κυπριακή προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, εν όψει της οποίας είχε, όπως είπε, εκτενή ανταλλαγή απόψεων με τον Υπουργό Εμπορίου, εξέφρασε τη θέση ότι «είναι μια τεράστια πρόκληση για κάθε χώρα και αρκετά μεγάλο βάρος για κάθε χώρα, αλλά αποτελεί εξίσου μεγάλη τιμή».
«Είμαστε περήφανοι που θα υπηρετήσουμε υπό την κυπριακή προεδρία από τις αρχές του Ιουλίου και μετά», συμπλήρωσε.
Σε δικές του δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Εμπορίου χαρακτήρισε «πάρα πολύ σημαντική» την επίσκεψη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Werner Hoyer στην Κύπρο.
«Εχουμε μια πολύχρονη συνεργασία με την Τράπεζα», είπε, προσθέτοντας ότι «η Τράπεζα είναι αρκετά ενεργός στην Κύπρο με συμμετοχή σε σημαντικά έργα ανάπτυξης».
Ο κ. Συλικιώτης συνέχισε λέγοντας ότι «ενημέρωσα τον Πρόεδρο της ΕΤΕπ τον κ. Hoyer πρώτα – πρώτα για τους σχεδιασμούς που διαμορφώνονται σε σχέση με την ενέργεια, τις προσπάθειες της Κύπρου να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα που βρίσκονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, πρώτα και κύρια για τις δικές μας ανάγκες, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλότερο κόστος».
Ο Υπουργός υπενθύμισε ότι «είναι γνωστό ότι η ΕΤΕπ παρέχει δάνειο στην ΑΗΚ για την ανέγερση και τη λειτουργία των νέων μονάδων της Αρχής».
Παράλληλα, πρόσθεσε, «ενημέρωσα για όλες τις προσπάθειες που κάνουμε και το στόχο που έχουμε η Κύπρος να μετατραπεί σε ένα σημαντικό ενεργειακό κέντρο της περιοχής».
Μέσω Κύπρου, είπε, «θα υπάρξει και ένας τρίτος διάδρομος ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης, έτσι ώστε να μπορούν να συμβάλλουν τα κοιτάσματα που βρίσκονται στην περιοχή μας και ιδιαίτερα στην Κύπρο, στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».
Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι ενημέρωσε επίσης τον κ. Hoyer «για το όραμα που έχουμε και την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Στόχος, πρόσθεσε, «μέσω της αιολικής και ιδιαίτερα της ηλιακής ενέργειας είναι η αύξηση του ποσοστού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ».
«Περιέγραψα και το όραμά μας ότι η Κύπρος μπορεί με ένα συνδυασμό χρήσης φυσικού αερίου και ΑΠΕ να έχει και ενεργειακή ενέργεια αλλά και καθαρότερο περιβάλλον», υπογράμμισε τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: