Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Γιατί τα μικρότερα κόμματα δεν μιλάνε για απλή αναλογική;

Το άρθρο αυτό είναι μια απάντηση σε σχόλιο του φίλου του blog Χρήστου Τσιρώνη από την Πιερία.
Φίλε Χρήστο,
Τα μικρότερα κόμματα δεν μιλάνε για τον εκλογικό νόμο και ιδίως για πάγια θέσπιση απλής αναλογικής, γιατί δεν χάνουν πολλά πράγματα με τον ισχύοντα νόμο Παυλόπουλου, τουναντίον κερδίζουν περισσότερα.
Συγκεκριμένα
Μετά την αφαίρεση του bonus των 50 εδρών, για τις υπόλοιπες 250 ισχύει η απλή αναλογική. Αυτό είναι το δώρο των κομμάτων εξουσίας στα μικρότερα κόμματα. Όταν για παράδειγμα ένα μικρό κόμμα παίρνει 5%, με απλή αναλογική θα έπαιρνε 15 βουλευτές στους 300. Τώρα παίρνει 13 βουλευτές στους υπόλοιπους 250. Επομένως δεν συμφέρει στο μικρό κόμμα να κάνει φασαρία για 2 βουλευτές και να ενοχλήσει τις αυτοδυναμίες των κομμάτων εξουσίας, δεν κερδίζει πολλά πράγματα.
Αντίθετα, τώρα όπως έχουν τα πράγματα, έχει εξασφαλισμένη κρατική χρηματοδότηση και την ασφάλεια της μη συμμετοχής σε συγκυβέρνηση που θα το διέλυε, όπως έπαθε ο ΛΑΟΣ που καταλήφθηκε από μικρομεγαλισμό. Έχει λοιπόν, το κάθε μικρό κόμμα και ιδιαίτερα τα λεγόμενα αριστερά, στήσει το μαγαζάκι του, πουλάει προστασία σε εργαζόμενους και κατατρεγμένους και κάνει παιχνίδι σε άλλες μορφές εξουσίες, π.χ. καθηγητικά κατεστημένα στα κρατικά πανεπιστήμια (γι’ αυτό δεν θέλει να αλλάξει το status), ΜΜΕ κ.λ.π. Τρώει δηλαδή με δέκα μασέλες από το υστέρημα του λαού πουλώντας κοινωνικές ευαισθησίες και συνδικαλιστικές προστασίες, αποφεύγοντας να συγκυβερνήσει, όπως θα ήταν υποχρεωμένο σε περίπτωση απλής αναλογικής και να οδηγηθεί αυτό και όλα τα λαμόγια του στον αποτεφρωτήρα της ιστορίας.
Επομένως, δεν μπορούμε να περιμένουμε λύση δημοκρατίας στο θέμα αυτό από τα μικρότερα κόμματα, ούτε φυσικά από τα κόμματα εξουσίας (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) που είναι και οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του κράτους. Εξάλλου τα μέχρι τώρα μεγάλα κόμματα (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) απειλούν τα μικρότερα, πως αν επιμείνουν σε απλή αναλογική, τότε θα ανεβάσουν το όριο εισόδου στη Βουλή στο 5% ή στο 10%, οπότε τα πετάνε απέξω. Όλα έχουν στηθεί τέλεια.
Τη λύση θα πρέπει να την δώσουν απλοί συνειδητοποιημένοι πολίτες, αλλιώς η όλη υπόθεση δεν έχει πάτο. Έχει μόνο εξαθλίωση και αυτοκτονίες
http://hassapis-peter.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: