Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Κεντρικός τραπεζίτης Πολωνίας: Η λύση για την Ελλάδα, είναι και ευρώ και δραχμή - για ένα διάστημα

Η στρατηγική της Ευρώπης για τη διάσωση της Ελλάδας είναι "απέλπιδα" και η χώρα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει ένα διπλό νομισματικό σύστημα, δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Πολωνίας Μάρεκ Μπέλκα στη γερμανική εφημέριδα Financial Times Deutschland. "Η χώρα μοιάζει να χρειάζεται μια ειδική διευθέτηση ίσως για περιορισμένο χρονικό διάστημα", επεσήμανε ο Μπέλκα στη συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί αύριο Πέμπτη.
"Δεν ζητώ να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, όμως για εσωτερικούς σκοπούς θα μπορούσε να εξεταστεί ένα εργαλείο πληρωμών που θα χρησιμοποιείται μέσα στη χώρα, κυρίως από το δημόσιο τομέα".
Σύμφωνα με τον Μπέλκα η στρατηγική της Ευρώπης που πιέζει την Ελλάδα να μειώσει δραστικά τις τιμές και τους μισθούς για να γίνει πιο ανταγωνιστική και να δεχθεί πακέτα διάσωσης είναι "απέλπιδα".
Εξάλλου, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Πολωνίας επεσήμανε ότι με ένα διπλό νομισματικό σύστημα οι καταθέσεις στις τράπεζες θα παραμείνουν σε ευρώ και δεν θα χάσουν την αξία τους. Όμως οι μισθοί στην Ελλάδα θα πληρώνονται με ένα νέο νόμισμα το οποίο θα είναι υποτιμημένο σε σχέση με το ευρώ.
Ο Μπέλκα δήλωσε ότι αυτή η "κρυφή υποτίμηση" θα κάνει τις ελληνικές υπηρεσίες και τα προϊόντα πιο φτηνά και πιο ανταγωνιστικά.
"Οι Έλληνες θα πρέπει να κάνουν και άλλες θυσίες, αλλά τουλάχιστον έτσι θα γίνει με πολιτισμένο τρόπο", υπογράμμισε. "Πρέπει να κάνουν τον τουρισμό και άλλες υπηρεσίες πιο ελκυστικές. Η Ελλάδα πρέπει να επανεφεύρει τον εαυτό της", κατέληξε.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: