Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

“Ο Παπανδρέου είναι τελειωμένος”

Μια σειρά από έγγραφα της Stratfor για το θέμα του δημοψηφίσματος το οποίο εξήγγειλε ο Γιώργος Παπανδρέου τον Οκτώβριο, δημοσιεύουν σήμερα τα «Νέα», μέσω σχετικών αποκαλύψεων από το «Wikileaks».
Σε αυτά, οι αναλυτές του αμερικανικού στρατηγικού think tank μοιάζουν στην αρχή να αιφνιδιάζονται από την πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου να εξαγγείλει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, επισημαίνουν ότι χρειάζεται υπομονή για να διαπιστωθεί ποιο θα είναι το ερώτημα που θα τεθεί στην ελληνική κοινωνία, και προβλέπουν ότι η ευρωζώνη εισέρχεται σε οριακή κατάσταση, αναφορικά με την επιβίωσή της.
Στην έκθεση της Stratfor, η ιδέα του δημοψηφίσματος χαρακτηρίζεται τρέλα, και αποδίδεται στην προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου να ξεπεράσει τη σκληρή κριτική που δέχεται για τα μέτρα του Μνημονίου.
Από τη στιγμή που ο τότε πρωθυπουργός ανακαλεί την ιδέα του δημοψηφίσματος, οι αναλυτές της Stratfor επιλέγουν μια ειρωνική προσέγγιση της περίπτωσης, ενώ καταλήγουν με το συμπέρασμα ότι «ο Παπανδρέου είναι τελειωμένος».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί η πρώτη αντίδραση των αναλυτών της Stratfor στην ανακοίνωση της πρόθεσης διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Δεν διστάζουν να επισημάνουν ότι είναι η πρώτη φορά, μετά την ένταξη στον μηχανισμό του Μνημονίου, που η Ελλάδα πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων έναντι των δανειστών, έστω και προσωρινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: