Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Η ΔΕΗ τρελάθηκε και ζητά νέες αυξήσεις 15% όταν οι μισθοί μειώνονται κατά 45%

Aυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, που μαζί με τις άλλες επιβαρύνσεις φθάνουν έως και το 25% ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ από τις μεγάλες βιομηχανίες, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό κλίμα για τη λειτουργία τους.
Τα τιμολόγια ρεύματος γαι τις μεγάλες βιομηχανίες στην υψηλή τάση είναι απελευθερωμένα.
Υστερα από διαβουλεύσεις που διήρκεσαν περίπου ένα χρόνο ανάμεσα στη ΔΕΗ και τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, οι αυξήσεις που πρότεινε η ΔΕΗ, με έναρξη εφαρμογής από 1ης Μαρτίου του 2012, κυμαίνονται από 10% έως 15%. Οι αυξήσεις αυτές μαζί με τις άλλες χρεώσεις όπως οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), η αύξηση του τέλους υπέρ Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) κ.λπ. δίνουν μια τελική επιβάρυνση της τάξης του 20%-25%, ποσοστό δυσβάσταχτο για τις βιομηχανίες που έχουν πληγεί από την κρίση, την έλλειψη ρευστότητας αλλά και τις διαρκείς επιβαρύνσεις στο ενεργειακό τους κόστος.
Εγκυρες πηγές προσθέτουν ότι ανάλογο «πιεστικό» κλίμα αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις στη μέση τάση, των οποίων τα τιμολόγια ηλεκτρισμού απελευθερώθηκαν από 1/2/12, καθώς για τους λεγόμενους καλούς πελάτες της μέσης τάσης, αυτούς που αξιοποιούν πλήρως το ενεργειακό τους προφίλ, η αύξηση στα τιμολόγια φθάνει έως το 40%.
Συνάντηση
Η ΕΒΙΚΕΝ, η ένωση που εκπροσωπεί τις μεγάλες βιομηχανίες, έχει ζητήσει συνάντηση με του υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ενώ τα μέλη της εξετάζουν τη δυνατότητα να προσφύγουν νομικά κατά των αποφάσεων της ΔΕΗ. Δηλώνουν μάλιστα ότι μπορεί να προσφύγουν και στη διαιτησία, το νέο θεσμό που επεξεργάζεται η ΡΑΕ. Τέλος η ΕΒΙΚΕΝ ζητά να διατεθεί στην ενεργοβόρο βιομηχανία ένα μερίδιο από τη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή που θα διαθέσει η ΔΕΗ σε ιδιώτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: