Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Ιδού οι μεγαλοοφειλέτες. Πάνω από 64.000.000 ευρώ χρωστούν στο δημόσιο τα κόμματα, από παράνομες επιχορηγήσεις! Η κομπίνα με τα κονδύλια

«Πρωταθλητές» στο πάρτι των μεγαλοοφειλετών προς το Δημόσιο είναι τα ίδια τα πολιτικά κόμματα, αφού μετά την αποκάλυψη του θέματος με τις προκλητικές αυξήσεις που λάμβαναν τα τελευταία χρόνια, τα κοινοβουλευτικά κόμματα στο σύνολό τους συμμετέχουν σε μια καλοστημένη «κομπίνα», αφού χρωστούν στο Δημόσιο δεκάδες εκατομμύρια από υπερβάσεις των χρηματοδοτήσεών τους, οι οποίες δεν επεστράφησαν ποτέ.
Σύμφωνα με στοιχεία που αποκαλύπτει το «Έθνος της Κυριακής», οι οφειλές από τις υπερβάσεις των χρηματοδοτήσεων μόνο για την επταετία 2003-2009 φτάνουν τα 56,4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αν συμπεριληφθεί και η διετία 2010 και 2011, οι οφειλές ξεπερνούν τα 64 εκατομμύρια ευρώ.


Την ίδια ώρα που το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών δεν προλαβαίνουν να πληρώνουν τους φόρους, οι επιχειρήσεις η μία μετά την άλλη κλείνουν, ενώ η ανεργία έχει χτυπήσει «κόκκινο», τα ίδια τα κόμματα επί της ουσίας «υπεξαιρούν» χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού και μεταθέτουν την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους για το μέλλον, κάτι που φυσικά δεν κάνουν στις περιπτώσεις των φορολογούμενων πολιτών.
Τα κόμματα όχι μόνο αυξάνουν τις χρηματοδοτήσεις τους, όπως αποκαλύφθηκε προ ημερών έπειτα από ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρη Αυγενάκη, προς τον υπουργό Εσωτερικών, Τάσο Γιαννίτση, όχι μόνο δανείζονται συνεχώς από τις τράπεζες (τα εν ισχύι δάνειά τους ξεπερνούν συνολικά τα 240 εκατ. ευρώ), αλλά φροντίζουν να μην επιστρέφουν στο κράτος χρήματα που δεν δικαιούνται.
Η εκτίμηση
Το κλειδί στη συγκεκριμένη διαδικασία είναι το γεγονός ότι ο προσδιορισμός του ύψους των χρηματοδοτήσεων των κομμάτων για κάθε επομένη χρονιά, γίνεται με βάση τα εκτιμώμενα τακτικά έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Κι αυτό, γιατί τα πραγματικά έσοδα καταγράφονται στο τέλος κάθε έτους, με τα κόμματα ωστόσο να θέλουν να εισπράττουν τις δόσεις της επιχορήγησης κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Όμως, επειδή τα εκτιμώμενα έσοδα είναι πάντα περισσότερα από τα πραγματικά, στο τέλος της χρονιάς τα κόμματα, επί σειρά ετών, εισπράττουν περισσότερα χρήματα από αυτά που δικαιούνται βάσει του νόμου.
Αυτές οι υπερβάσεις όπως λέγονται, δεν επιστρέφονται στο κράτος, ή τουλάχιστον, όπως γίνεται με τους φορολογούμενους, δεν παρακρατούνται από τη χρηματοδότηση της επόμενης χρονιάς, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται συστηματικά. Έτσι, για την επταετία 2003-2009 καταγράφονται τεράστιες υπερβάσεις τις οποίες τα κόμματα δεν έχουν αποδώσει στο κράτος.
Ενδεικτικά για το 2003 τα κόμματα πήραν παραπάνω 5,3 εκατ. ευρώ, το 2004 (χρονιά εκλογών) 7,1 εκατ. ευρώ, το 2005 5,9 εκατ. ευρώ, το 2006 4,9 εκατ. ευρώ, το 2007 επίσης 4,9 εκατ. ευρώ, το 2008 9,5 εκατ. ευρώ και το 2009 (χρονιά εκλογών) 18,7 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των υπερβάσεων φτάνει τα 56,4 εκατ. ευρώ. Για το 2010 οι υπερβάσεις ήταν 1,3 εκατ. ευρώ και το 2011 6,5 εκατ. ευρώ. Άρα συνολικά οι υπερβάσεις ξεπέρασαν τα 64,1 εκατ. ευρώ. Οι χρηματοδοτήσεις που έπρεπε να πάρουν τα κόμματα το συγκεκριμένο διάστημα βάσει των τελικών δεικτών για τα τακτικά κρατικά έσοδα ήταν στο σύνολό τους 362,36 εκατ. ευρώ και αντ’ αυτού τα κόμματα έβαλαν στα ταμεία τους 418,75 εκατ. ευρώ.
Η ρύθμιση που έμεινε στα χαρτιά
Στο κενό φαίνεται να έπεσε το καλοκαίρι του 2010 (μόλις δύο μήνες μετά την ένταξη της χώρας στον μηχανισμό στήριξης και την εφαρμογή του μνημονίου) η προσπάθεια αποπληρωμής των υπερβάσεων από τα κόμματα.
Παρότι, έπειτα από αίτημα των κομμάτων, τα χρήματα αυτά θα παρακρατηθούν σε τέσσερις δόσεις και όχι άπαξ, τελικά φαίνεται πως και για το 2010 η χρηματοδότηση ακολούθησε την… πεπατημένη και στα κομματικά ταμεία μπήκαν τα προβλεπόμενα 48.800.000 ευρώ.
Με υπουργική απόφαση στις 12 Ιουλίου 2010, που υπέγραψαν οι τότε υφυπουργοί Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη, προσδιορίστηκε το ποσό της χρηματοδότησης των κομμάτων για την τρέχουσα χρονιά στα 48,8 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι είχε συμφωνηθεί να παρακρατηθεί η πρώτη από τις τέσσερις δόσεις, προκειμένου να περιοριστούν οι οφειλές των κομμάτων από τις υπερβάσεις.
Έτσι τα κόμματα έλαβαν περίπου 12 εκατ. ευρώ περισσότερα, τα οποία θα είχαν παρακρατηθεί, και συγκεκριμένα από το ΠΑΣΟΚ 4 εκατ. ευρώ, από τη ΝΔ 5 εκατ. ευρώ, από το ΚΚΕ 1,3 εκατ. ευρώ, από το ΣΥΡΙΖΑ 900.000 ευρώ και από το ΛΑΟΣ 700.000 ευρώ.
Το προβλεπόμενο ποσό σε ποσοστό επί των τακτικών κερδών του προϋπολογισμού φαίνεται πως έλαβαν τα κόμματα και το 2011, αφού στα κομματικά ταμεία μπήκαν περίπου 54 εκατ. ευρώ, ενώ με την… ταμπακέρα των υπερβάσεων δεν φαίνεται να ασχολήθηκε κανείς.
Οι Κουβαρντάδες της Ευρώπης. Πληρώνουμε τριπλάσια από τους Γερμανούς!
Την τέταρτη υψηλότερη κρατική επιχορήγηση ανάμεσα σε 24 ευρωπαϊκές χώρες, αναλογικά -πάντα- με τον πληθυσμό τους, λαμβάνουν τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, και μάλιστα για το 2011, χρονιά βαθιάς ύφεσης, εισέπραξαν ακόμα μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με το 2010.
Συγκεκριμένα έλαβαν 54.018.624 ευρώ έναντι 48.800.000 ευρώ που είχαν πάρει το 2010. Επιπλέον, η χώρα μας εμφανίζεται να δαπανά μέχρι και οκτώ φορές μεγαλύτερα ποσά για τη χρηματοδότηση των κομμάτων από άλλες χώρες με τον ίδιο πληθυσμό, όπως η Πορτογαλία, το Βέλγιο και η Ουγγαρία.
Έτσι, ο Ούγγρος πολίτης επιβαρύνεται με 1,8 ευρώ για να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητες των κομμάτων, ο Βέλγος με 1,5 ευρώ, ενώ ο Πορτογάλος με 0,8 ευρώ για τη χρηματοδότηση των κομμάτων στη χώρα του, όταν στην Ελλάδα ο πολίτης επιβαρύνεται με 5 ευρώ.
Μόνο η Αυστρία, μεταξύ των χωρών που έχει παρόμοιο πληθυσμό με αυτόν της χώρας μας, δαπανάει περισσότερα για τα κόμματα: το κράτος χρηματοδότησε το 2008 (τελευταία στοιχεία) τα κόμματα με 136,7 εκατ. ευρώ, δίνοντας επιπλέον 20,5 εκατ. ευρώ για τις δημοτικές εκλογές και 11, 6 εκατ. ευρώ στις «ακαδημίες» των κομμάτων – τις νεολαίες.
Τα ρεκόρ


«Πρωταθλητής» στην κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων στέφεται το Λουξεμβούργο, όπου η κατά κεφαλήν επιβάρυνση ανήλθε σε 19,3 ευρώ, ενώ στη δεύτερη και την τρίτη θέση βρίσκονται η Νορβηγία και η Φινλανδία, με κρατική χρηματοδότηση ανά κάτοικο 7,81 και 5,73 ευρώ αντίστοιχα. Στη Γαλλία, ο κάθε πολίτης επιβαρύνεται με 1,1 ευρώ και στη Γερμανία με 1,6 ευρώ.
Αναλυτικά, από το γερμανικό κράτος τα κόμματα χρηματοδοτούνται ετησίως ανάλογα με τα εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωεκλογές, εθνικές και τοπικές εκλογές, το σύνολο των μελών τους και το ύψος των χορηγιών που έχουν συγκεντρώσει.
Το «απόλυτο ανώτατο όριο» της κρατικής χρηματοδότησης δεν μπορεί να ξεπερνά τα 150,8 εκατ. ευρώ για το 2012. Το ανώτερο της κρατικής επιχορήγησης ανά κόμμα είναι τόσο όσα τα έσοδα του κόμματος από άλλες πηγές, όπως χορηγίες και συνδρομές.
Πιο τσιγκούνικο σε ό,τι αφορά την κρατική επιδότηση των κομμάτων αποδεικνύεται το βρετανικό κράτος, αφού κάθε χρόνο η Εκλογική Επιτροπή δίνει 2,9 εκατ. ευρώ σε όποιο κόμμα έχει δύο έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων – επτά κόμματα στην παρούσα Βουλή.
Επιπλέον, κάθε κόμμα της αντιπολίτευσης, επίσης με δύο έδρες στο Κοινοβούλιο, λαμβάνει τα λεγόμενα short money – έξοδα κίνησης, τα οποία για το 2011 έφτασαν συνολικά τα 8,7εκατ. ευρώ.
Τα βρετανικά κόμματα βασίζονται κατά κύριο λόγο στις συνδρομές και τις χορηγίες, οι οποίες μπορεί να είναι απεριόριστες – με μόνη δέσμευση ότι για ποσό άνω των 10.800 ευρώ θα πρέπει να δημοσιοποιείται το όνομα του δωρητή.
Την ίδια ώρα χρέη μέχρι το λαιμό έχουν τα πολιτικά κόμματα -πλην του ΛΑΟΣ-, αφού παρά τις κρατικές χρηματοδοτήσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, παράλληλα δανείζονται από τα τραπεζικά ιδρύματα, με αποτέλεσμα τα χρέη τους να ξεπερνούν συνολικά τα 240 εκατ. ευρώ. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τελευταίο δίμηνο -παρότι οι τράπεζες δίνουν δάνεια με το… σταγονόμετρο- εγκρίθηκαν από τράπεζα νέα δάνεια για όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα -επίσης πλην του ΛΑΟΣ- ύψους περίπου 9 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα εγκρίθηκαν, και είναι θέμα χρόνου η εκταμίευσή τους, 5 εκατ. ευρώ για το ΠΑΣΟΚ, 2 εκατ. ευρώ για τη ΝΔ, 1,8 εκατ. ευρώ για το ΚΚΕ και 400.000 για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τα μεγάλα δάνεια πάντως έχουν ήδη εκταμιευθεί προς τα κόμματα και συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία δημοσιοποίησε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λ. Αυγενάκης, το ΠΑΣΟΚ έχει λάβει δάνεια συνολικού ύψους 111.800.000 ευρώ από τις τράπεζες Αγροτική, Marfin και Πειραιώς, η ΝΔ 120.000.000 ευρώ από την Αγροτική και την Πειραιώς, το ΚΚΕ 4.402.054 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα, ο ΣΥΡΙΖΑ 6.000.000 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα και οι Οικολόγοι 800.000 ευρώ επίσης από την Εθνική Τράπεζα.
Η λήξη των συμβάσεων των κομμάτων με τις τράπεζες προσδιορίζεται το 2013 και το 2015 για τα περισσότερα από τα δάνεια που έχουν λάβει.
Γιώργος Πίκουλας, Χρυσούλα Κατσαρού – www.ethnos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: