Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011

Οι δύο επιλογές του κ. Παπακωνσταντίνου

Μετά τις καταιγιστικές αποκαλύψεις πανταχόθεν για τον βίο και την πολιτεία του μεγαλοοφειλέτη του Δημοσίου και του ΙΚΑ ιδιοκτήτη της Εξπρές Σέρβις, ο αυτόκλητος υπερασπιστής και εξωραϊστής του υπουργός Οικονομικών κ Παπακωνσταντίνου έχει δυο επιλογές.
- Η μία είναι να δηλώσει ότι αγνοούσε τα τερατώδη χρέη του Γ. Ραπτόπουλου στο ΙΚΑ, και την επιχείρηση εξαπατήσης Δημοσίου και ιδιωτών μεταφέροντας αλλού τα συμβόλαια των πτωχευμένων εταιρειών του. Επίσης να σταματήσει κάθε ενέργεια και απόφαση υπέρ του επιχειρηματία και να ανακαλέσει τις όποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις έκανε υπέρ του. Συγχρόνως ο υπουργός οφείλει να πάρει πίσω τις άδικες βαριές και συκοφαντικές κατηγορίες που εξαπέλυσε ενάντια στο «Πρώτο Θέμα».
- Η δεύτερη επιλογή είναι να προτιμήσει τη σιωπή και να αφήσει τα πράγματα ως έχουν. Σ’ αυτή την περίπτωση, εφόσον δεν μπορεί να επικαλείται πια άγνοια καθίσταται αυτομάτως συνεργός όσων αποκαλύφθησαν και όσων …αποκαλυφθούν. Και με τον τρόπο του επιταχύνει τις ήδη προφανείς συνέπειες για τον ίδιο.
http://www.protothema.gr/gnomes/?aid=114389

Ξεκίνησαν οι κατασχέσεις για οφειλές στο δημόσιο

Πρεμιέρα με σούπερ μάρκετ ξεκίνησε η εφορία για τις κατασχέσεις των οφειλετών προς το Δημόσιο.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, η πρώτη κατάσχεση επιβλήθηκε εις χείρας μεγάλης αλυσίδας Super Market στις 18 Μαρτίου 2011 και αφορούσε σε 290 προμηθευτές της - οφειλέτες του Ελληνικού Δημοσίου με οφειλές συνολικού ύψους 28.499.301 ευρώ.
Η εταιρεία κατέθεσε θετική δήλωση στις 28 Μαρτίου 2011 και θα καταβάλει άμεσα ποσό 1.100.059 ευρώ για εξόφληση τρεχουσών υποχρεώσεων της, σε πίστωση μέρους των οφειλών 86 οφειλετών και για εξόφληση οφειλών 42 από αυτές.
Επίσης, η εταιρεία με την δήλωση της δεσμεύεται να αποδίδει στο μέλλον και κάθε άλλο ποσό που θα γεννηθεί από την συνεργασία της με τους 290 οφειλέτες αυτούς και μέχρις εξοφλήσεως των υποχρεώσεων κάθε ενός από αυτούς.
Σε άλλη περίπτωση όπως ανακοίνωσε το υπουργείο και ειδικότερα, στις 24 Μαρτίου 2011 επιβλήθηκε δεύτερη κατάσχεση εις χείρας άλλης μεγάλης αλυσίδας, που αφορά σε 302 προμηθευτές της - οφειλέτες του Ελληνικού Δημοσίου με οφειλές συνολικού ύψους 38.127.101 ευρώ.
www.cosmo.g

Ως και επίδομα... άγαμου έπαιρναν οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ!

Όταν η εργοδοσία (δηλαδή το δημόσιο) έχει φαντασία, γεννά τα πιο απίστευτα επιδόματα.Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ απολάμβαναν παροχές που κανείς άλλος εργαζόμενος δεν έχει ακούσει ότι υπάρχουν. Επίδομα άγαμου για τους άνδρες άνω των 35 αλλά και επίδομα κυλικείου (!) που έφτανε τα 200 ευρώ το χρόνο.
Το καλύτερο όλων όμως ήταν το εκδρομικό επίδομα, το οποίο κάλυπτε τα έξοδα της οικογένειας του εργαζόμενου για τέσσερις ημέρες διαμονής σε πολυτελές ξενοδοχείο.
Με τούτα και με κείνα, εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ έφτασαν να λαμβάνουν 18 μισθούς το χρόνο και να συμπληρώνουν ένα εισόδημα της τάξης των 100.000 ευρώ.
Είναι πολύ χαρακτηριστικές οι μέσες αποδοχές που έδωσε στη δημοσιότητα η διοίκηση της ΕΛΠΕ:
Ένας επόπτης έχει εισόδημα 104.300 ευρώ το χρόνο, ο βοηθός του επόπτη έχει εισόδημα 101.000 ευρώ και ο εργοδηγός 75.000 ευρώ το χρόνο.
Παράλληλα, οι υπερωρίες τους αμείβονται κατά 12% υψηλότερα από την προβλεπόμενη νομοθεσία, ενώ το ωράριο είναι 38 ώρες εβδομαδιαίως και οι ημέρες εργασίας 197 το χρόνο.

Αντιδράστε στη μιζέρια

Τι πλήττει έντονα την ελληνική κοινωνία τους τελευταίους μήνες;
Η ανεργία φυσικά που έκανε το μεγαλύτερο άλμα της μέσα σε ένα χρόνο.Τέτοια διαφορά είχαμε να δούμε από το 2004.
Από ψυχολογικής άποψης η ανεργία είναι ένας ψυχοκοινωνικός παράγοντας στρες αρκετά σοβαρός και γι' αυτό βιώνεται ως τραυματική εμπειρία.Οι άνεργοι βάλλονται ολόπλευρα.Η χαμηλή αυτοπεποίθηση τους δίνει την αίσθηση πως δεν μπορούν να πάρουν στα χέρια τους τα ηνία της ζωής τους. Η κοινωνική απομόνωση που νοιώθουν τους δημιουργεί εχθρότητα προς την κοινωνία και τις δομές της ως αποτέλεσμα την παραβατικότητα και την αντικοινωνική συμπεριφορά.
Δεν πρέπει να αφήσουμε την τύχη μας στην ολιγαρχία των κομμάτων .
Μας θέλουν στο περιθώριο για μπορέσουν να στήσουν τη παγκόσμια δικτατορία τους.
Μας θέλουν αποχαυνωμένους να βιώνουμε τη μιζέρια μας .
Στην πολιτική φιλοσοφία ο Πλάτων θεωρεί ότι πολιτική εξουσία πρέπει να ασκείται από σώφρονες, οι οποίοι φτάνουν στην πολιτική αρετή μέσω της παιδείας.
Αλλά ποιος από τους πολιτικούς έχει διαβάσει Πλάτωνα; Εδώ ο πρωθυπουργός μας σκέφτεται αμερικάνικα και μεταφράζει ελληνικά....τι να περιμένουμε από τους αυλικούς του;
ΑΥΤΟΙ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΝΕ.
ΑΥΤΟΙ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ.
ΟΙ ΜΙΖΑΔΟΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ.

Τόση Δημοκρατία είχαμε να δούμε από τη χούντα!

Μια εικόνα ,χίλιες λέξεις.
Και όμως τίποτα δεν είναι τυχαίο. Η Βουλή των Ελλήνων έχει καταληφθεί από ξενοκίνητη χούντα εδώ και καιρό. Οι χρήσιμοι ηλίθιοι ή αλλιώς δωσίλογοι έκαναν τη δουλειά τους. Τώρα πρέπει να πληρώσουν για το ξεπούλημά μας.
Η ιστορία δεν κάνει ρουσφέτια!!!

3 στους 10 φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους

Άνεργοι φοβούνται ότι θα μείνουν μέσα στο 2011 τρεις στους δέκα έλληνες, σύμφωνα με την έρευνα Workmonitor που διεξήγαγε η εταιρεία Randstad και έδωσε την Πέμπτη (31/3) στη δημοσιότητα.
Οι τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους εκφράζονται με μεγαλύτερη αρνητικότητα για τους εργοδότες τους σε σχέση με το παρελθόν, ενώ το 79% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα δικαιολογούσαν στη διοίκηση της εταιρίας όπου εργάζονται την λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης μόνο αν αποφασιζόταν περικοπές και για την ίδια τη διοίκηση.
Υπό τις παρούσες συνθήκες το 40% των εργαζομένων δηλώνει ότι στο εργασιακό του περιβάλλον επικρατεί ανησυχία και ένταση.
Από τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται ότι το 28% των εργαζομένων στην Ελλάδα φοβάται ότι θα χάσει την εργασία του, τη στιγμή που το 72 % δηλώνει πως θα επιθυμούσε να απασχολείται σε κάποια άλλη θέση εργασίας.
Η έρευνα απέδειξε ότι το 16,8% των εργαζομένων άλλαξε εργασία τους τελευταίους 6 μήνες, από αυτούς που αποφάσισαν να αλλάξουν εργασία το 43% άλλαξε από προσωπική επιθυμία, το 34% επειδή επιθυμούσε να βρει καλύτερες συνθήκες εργασίας, το 26% των επειδή ήταν δυσαρεστημένοι από τον εργοδότη τους και 20% μετακινήθηκαν λόγω προσωπικής φιλοδοξίας – διεκδίκηση ανώτερης διοικητικής θέσης.
Σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές αγορές, όπως αυτή της Ιταλίας, το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων στην Ελλάδα (90%), δηλώνουν ότι οι εργοδότες οφείλουν να προσφέρουν εκπαίδευση στους εργαζόμενους.
Ταυτόχρονα πάνω από τα 2/3 του δείγματος (70%) εκφράζει την πεποίθηση ότι η εκπαίδευση πρέπει να παρέχεται από το κράτος, όταν κάποιος εργαζόμενος χάσει την εργασία του.
http://www.cosmo.gr

Όλα και όλοι χάρισμα στους τραπεζίτες.

Η εθνοσωτήριος κυβέρνησις μας έχει χαρίσει, από τον Δεκέμβριο του 2008 μέχρι τον Μάρτη του 2011, 144 δις ευρώ στους τραπεζίτες. Την ίδια ώρα που καταδικάζει σε πενία και εξαθλίωση μισθωτούς και συνταξιούχους, μικρομεσαίους επαγγελματίες και εμπόρους.
Η εικόνα των άστεγων στο κέντρο της Αθήνας μπροστά στο ναό του Μαμωνά, του κουτιού της επαιτείας μπροστά στο μηχάνημα αυτόματης ανάληψης μετρητών, νομίζω πως μιλά από μόνη της για την κυνωνία που έχουν σχεδιάσει στα μυαλά τους και εξυπηρετούν με τις πολιτικές τους, οι μαυρογιαλούροι που μας κυβερνούν.
Η πρόταση της αρκουδοπαράγκας είναι ν ανοίξουμε , με το καλό ή το ζόρι, αυτούς τους μεταμοντέρνους οίκους ανοχής και να τους κάνουμε κοιτώνες για τους δεκάδες χιλιάδες άστεγους τών πόλεων μας .
Οι τράπεζες λειτουργούν πια στην κοινωνία όπως η σιδερένια μπάλα στα πόδια των καταδίκων.
Η απελευθέρωση μας από τον βραχνά της θεσμικής τοκογλυφίας θα ήταν ένα μείζον βήμα στην κατεύθυνση της ανθρωπιάς και της δικαιοσύνης.


Ζωή χωρίς χρήματα; Γίνεται!

Για να ξεπεράσει αυτή την κρίση ο «καπιταλισμός του καζίνου» είναι υποχρεωμένος να καταστρέψει μέρος του κεφαλαίου και της εργασίας κηρύσσοντας τον πόλεμο στην κοινωνία. «Η ποσότητα επί την ταχύτητα κυκλοφορίας του χρήματος». Η ποσότητα μειώνεται και το χρήμα που κυκλοφορεί δεν αλλάζει γρήγορα χέρια.
Αυτό δημιουργεί κυκλοφορικό πρόβλημα και απειλεί με θρομβώσεις και εγκεφαλικό το σύστημα το οικονομικό. Μπορούν οι άνθρωποι και οι κοινωνίες να επιβιώσουν χωρίς λεφτά; Η εμπειρία της Λατινικής Αμερικής και κυρίως της Αργεντινής απαντά σ' αυτό το ερώτημα θετικά. «Μπορώ και χωρίς ευρώ»! Με την αλληλέγγυα κοινωνική οικονομία του ισογείου. Με το ισοδίκαιο ανταλλακτικό εμπόριο. Με τα τοπικά και εθνικά δίκτυα ανταλλαγών. Με την επανατοπικοποίηση των διατροφικών συναλλαγών, τη γεωργία της εγγύτητας και τις αγορές απευθείας διάθεσης. Με τα εναλλακτικά-ιδεατά κοινωνικά νομίσματα που δημιουργούν μια νομισματική ποικιλότητα (diversite monetaire). Με τα δίκτυα αλληλοβοηθητικής ασφάλειας υγείας και τα ταμεία αλληλεγγύης. Με τα ανταλλάξιμα χρονομερίδια της εργασίας και το κοινωνικό χρήμα. Με διευρυνόμενα δίκτυα ανταλλαγών σε όλα: στα σπίτια, στα εξοχικά, στο πάρκινγκ, στις μετακινήσεις, στα εμπορεύματα, στις υπηρεσίες, στις διακοπές. Με τη δημιουργία κοινωνικών - ηθικών τραπεζών και χρονοτραπεζών. Με την εφευρετικότητα της νέας οικονομίας των αναγκών.

Καλώς ήρθατε στη μετά ευρώ εποχή: «Εμείς θα ζήσουμε κι ας είμαστε φτωχοί»!

Ως κοινωνική ή αλληλέγγυα οικονομία θα μπορούσαμε να ορίσουμε το χώρο που βρίσκεται ανάμεσα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα της οικονομίας και αναπτύσσει δραστηριότητες με κοινωνικούς σκοπούς και στόχους. Πρόκειται για πολυμορφικές κινήσεις και εναλλακτικά δίκτυα, τα οποία άλλοτε αποκτούν θεσμική μορφή (θεσμοθετούνται) και άλλοτε παραμένουν εξωθεσμικά και άτυπα. Πρόκειται για την οικονομία των αναγκών. Ή όπως την ονομάτισε η Ανιές Χέλερ, «οικονομία των ριζικών αναγκών».
Οι φορείς της κοινωνικής οικονομίας δραστηριοποιούνται με μοναδικό μέλημα την εξυπηρέτηση των μελών τους και το συλλογικό όφελος. Χαρακτηρίζονται από τις ισότιμες-δημοκρατικές διαδικασίες στη λήψη των αποφάσεων και έχουν προτεραιότητα τις ανάγκες των ανθρώπων και την απασχόληση. Υπάρχει, βεβαίως, διένεξη για το αν η αλληλέγγυα οικονομία της βάσης ταυτίζεται με την κοινωνική οικονομία της αγοράς. Αφού σε πολλές περιπτώσεις τα όρια ανάμεσα στον εθελοντισμό και την κερδοφορία δεν είναι διάφανα...
Ωστόσο υπολογίζεται ότι το 10% των εργαζομένων στην Ευρώπη απασχολούνται σήμερα σε διάφορους κλάδους της κοινωνικής οικονομίας. Περίπου 40 εκατομμύρια Γάλλοι και 60 εκατομμύρια Γερμανοί είναι μέλη τέτοιων συνεταιρισμών, σωματείων, συλλόγων, δικτύων και αλληλοβοηθητικών ταμείων που συναποτελούν την κοινωνική οικονομία. Η Social Economy Europe (www.social economy.eu.org) είναι το πανευρωπαϊκό σχήμα που συγκεντρώνει κάτω από την ομπρέλα του πολλές από αυτές τις εναλλακτικές οργανώσεις και δραστηριότητες. Σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει νομικό και θεσμικό πλαίσιο για την κοινωνική οικονομία.

Ισοδίκαιο ηθικό εμπόριο

Η κοινωνική αλληλέγγυα «οικονομία του ισογείου» κατάφερε να δημιουργήσει παράλληλες ουτοπικές πραγματικότητες και οάσεις μέσα στο σύστημα αφήνοντας τις πραγματικές ουτοπίες στη δικαιοδοσία των επαναστάσεων.
Οι φτωχοί άνθρωποι σ' όλο τον κόσμο για να μπορέσουν να επιβιώσουν μέσα στον τυφώνα του νεοφιλελευθερισμού και της κρίσης δημιούργησαν εκτεταμένα δίκτυα ανταλλαγών προϊόντων και υπηρεσιών που στηρίζονταν στο ισοδίκαιο ηθικό εμπόριο στην τοποφαγική γεωργία της εγγύτητας και επινόησαν τα δικά τους ιδεατά-εναλλακτικά νομίσματα. Στη Λατινική Αμερική, και κυρίως στην Αργεντινή έχουν τη μεγαλύτερη εμπειρία.
Το ισοδίκαιο ηθικό εμπόριο ήταν κομμάτι της κουλτούρας των πολιτικών κινημάτων αμφισβήτησης στις δεκαετίες του '60 και του '70 και στη συνέχεια, μετά το '80, του καταναλωτικού κινήματος. Στόχος του, οι δικαιότερες εμπορικές συμφωνίες με τις αναπτυσσόμενες χώρες, η ενίσχυση των περιθωριοποιημένων παραγωγών, οι καλύτερες συνθήκες εργασίας, οι επενδύσεις στις τοπικές κοινωνίες και ο σεβασμός στο περιβάλλον, στη βιοποικιλότητα και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Γεωργία της εγγύτητας και αγορές απευθείας διάθεσης τροφής

Στη Γαλλία υπάρχουν περισσότερες από 500 ενώσεις (ΑΜΑΡ) όπου περίπου 1.000 παραγωγοί φέρνουν βιολογικά προϊόντα, μέσω εναλλακτικών δικτύων, απευθείας στη γειτονιά, με σχεδόν μηδενικό κόστος συναλλαγής, καλύπτοντας ήδη 70 χιλιάδες καταναλωτές. Το πιο γνωστό ΑΜΑΡ στο Παρίσι είναι το «Αλληλέγγυο Κολοκύθι». Τα προϊόντα του στοιχίζουν 20% λιγότερο απ' ό,τι στις λαϊκές αγορές. Η γεωργία της εγγύτητας και τα κινήματα των τοποφάγων αναπτύσσονται ταχύτατα σ' όλη την Ευρώπη. Η Βρετανία, ας πούμε, στο πλαίσιο του κινήματος «Πόλεις σε μετάβαση» και στην Ισπανία με πιο χαρακτηριστικό το «Xarxa de consum solidari» της Βαρκελώνης. Στόχος τους, η δίκαιη τιμή μέσω της επανατοπικοποίησης των διατροφικών συναλλαγών. Οποιος δεν έχει να πληρώσει τα προϊόντα μπορεί να παρέχει ανταλλακτική εργασία στην παραγωγή και στη διανομή.

Ανταλλακτικά δίκτυα - LETS

Μέσα απ' αυτά επιβίωσε το κατεστραμμένο Βανκούβερ το 1983. Υπάρχουν παντού: στον Καναδά, στις ΗΠΑ, στη Λατινική Αμερική, στην Αυστραλία, στην Κίνα, στην Ινδία. Στην Ευρώπη τα πιο γνωστά δίκτυα ανταλλαγών είναι τα LETS, τα οποία λειτουργούν κατά βάση σε συνοικίες, γειτονιές και χωριά των αγγλοσαξονικών χωρών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα τοπικά δίκτυα είναι μέρος ενός μεγαλύτερου δικτύου που απλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα και παρέχει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες-μέλη να συναλλάσσονται μεταξύ τους. Ολα τα μέλη έχουν πρόσβαση στον κατάλογο των προσφερόμενων ή ζητούμενων προϊόντων-υπηρεσιών και καθένας επιλέγει τι χρειάζεται και τι θα προσφέρει. Στην πλειονότητα των συστημάτων αυτών οι τιμές καθορίζονται συλλογικά. Σε άλλα ανταλλακτικά συστήματα χρησιμοποιούνται συμβολικές μονάδες-νομίσματα, ώστε να καθορίζονται οι τιμές, και σε άλλα «εργατοώρες» με βάση τις οποίες καθορίζεται η αξία του προϊόντος.
Οι συναλλαγές γίνονται κυρίως ηλεκτρονικά, καταγράφονται σε συγκεκριμένο πρόγραμμα και κάθε μέλος μπορεί ακόμη και με ένα τηλεφώνημα να αναφέρει τη συναλλαγή που πραγματοποίησε. Στα πιο προχωρημένα ανταλλακτικά δίκτυα στη Μεγάλη Βρετανία, όπου υπάρχουν περισσότερα από 300 LETS, τα μέλη καταγράφουν απευθείας τις συναλλαγές τους στο Διαδίκτυο με τη χρήση κωδικών. Τα «έξοδα διαχείρισης» και το λειτουργικό κόστος του συστήματος, όπως οι τηλεφωνικοί λογαριασμοί, καλύπτονται από τις ετήσιες εισφορές των μελών ή και από ποσοστιαίες χρεώσεις επί της αξίας των συναλλαγών.
Στην Ελβετία, μάλιστα, υπάρχει και το Wirtschaftsring (Επιχειρηματικός κύκλος), που είναι στην ουσία ένα πιστωτικό ίδρυμα μέσω του οποίου οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες της χώρας προβαίνουν σε πολυμερές ανταλλακτικό εμπόριο.

Χρονοτράπεζες

Οι τράπεζες χρόνου είναι ένα δίκτυο ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών που στηρίζεται από το δικό του εσωτερικό «νόμισμα-χρόνο» ή «νόμισμα-εργασία». Κάθε μέλος της χρονοτράπεζας μπαίνει στο ηλεκτρονικό δίκτυο και δηλώνει το είδος της υπηρεσίας που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει και το χρόνο που μπορεί να απασχοληθεί.
Κάθε ώρα εργασίας «αμείβεται» το ίδιο. Η νταντά αμείβεται όσο και ο γιατρός. Μία ώρα μαθήματος Ισπανικών εξισώνεται με μία ώρα φροντίδας των παιδιών. Θες να χωρίσεις με τον άντρα σου αλλά δεν μπορείς να πληρώσεις τον δικηγόρο; Κανένα πρόβλημα! Αυτός σου βγάζει το διαζύγιο και εσύ του καθαρίζεις για ένα μήνα το σπίτι. Δηλαδή, στους λογαριασμούς του κάθε μέλους καταγράφονται οι ώρες που εργάστηκε και επομένως οι ώρες που του αναλογούν προκειμένου να λάβει κάποιο προϊόν ή υπηρεσία από ένα άλλο μέλος.
Οι τράπεζες χρόνου αξιοποιούν τους εθελοντές και βοηθάνε να στηριχθούν οικογένειες με οικονομικά προβλήματα. Ενεργές τράπεζες χρόνου λειτουργούν σήμερα σε περισσότερες από 26 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Μεγάλη Βρετανία, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, η Ιταλία αλλά και η Ελλάδα.

Ηθικοί τραπεζίτες...

Εκτός από τις τράπεζες που ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος, υπάρχουν και οι λεγόμενες «ηθικές τράπεζες», που έχουν διαμορφώσει ένα κοινωνικό, περιβαλλοντικό προφίλ και υποστηρίζουν ότι επενδύουν με όρους κοινωνικής ευθύνης. Ολες οι τράπεζες ενδιαφέρονται να φιλοτεχνήσουν ανάλογο προφίλ. Από τις πιο γνωστές αυτού του χώρου είναι οι Triodos και GLS. Η GLS υποστηρίζει πολιτισμικές, κοινωνικές και οικολογικές πρωτοβουλίες. Δίνει χαμηλότοκα δάνεια σε αυτοδιοικούμενα σχολεία, θεραπευτήρια, βιολογικές καλλιέργειες, σε κοινόβια και ανέργους. Η Triodos στηρίζει τους πελάτες που παίρνουν πρωτοβουλίες για τον πολιτισμό, το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Στους στόχους της αναφέρεται η προσπάθεια διασφάλισης της ποιότητας ζωής, γι' αυτό χρηματοδοτεί μόνο όσους κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Από την άλλη υπάρχει και η Charity Bank, η οποία χρηματοδοτεί κι εκείνους που οι συμβατικές τράπεζες δεν τολμούν, λόγω υψηλού ρίσκου.

Διεθνή δίκτυα ανταλλαγών

Υπάρχουν πάρα πολλά. Ενα από τα πιο γνωστά είναι το site www.foodieexchange. ning.com , στο οποίο food bloggers από όλο τον κόσμο ανταλλάσσουν μεταξύ τους πακέτα με διατροφικά προϊόντα από τις χώρες τους. Το κάθε πακέτο πρέπει να έχει αξία το λιγότερο 10 δολάρια ή 10 ευρώ και να μην είναι πάνω από 500 γραμμάρια, αλλιώς υπάρχει έξτρα χρέωση.

Τράπεζα χρόνου του δικτύου γυναικών Ευρώπης (www.enow.gr)

Η τράπεζα χρόνου στη χώρα μας λειτουργεί από το 2005 με πρωτοβουλία του Δικτύου Γυναικών Ευρώπης, που βρίσκεται στη Δάφνη. Τα άτομα νιώθουν καλύτερα με την αίσθηση πως έχουν κάτι ανταλλάξιμο με αξία, δηλαδή το χρόνο τους. Η εργασία όλων στην τράπεζα αξιολογείται ποιοτικά και αυτό λειτουργεί ως ανταμοιβή αλλά και ως κίνητρο αναβάθμισης προσόντων. Σ' αυτήν συμμετέχουν άνεργοι, μετανάστες, πρόσφυγες, μονογονεϊκές οικογένειες, συνταξιούχοι, φοιτητές κ.ά.

Ανταλλαγές πάρκινγκ www.parkaro.gr

Βρες τζάμπα πάρκινγκ παντού! Ανταλλάσσοντας το δικό σου πάρκινγκ τις ώρες που δεν το χρησιμοποιείς με κάποιον άλλον που συμμετέχει στην ίδια βάση δεδομένων. Μπες στο www.parkaro.gr και θα βρεις από το κινητό σου κάθε στιγμή μια θέση κενή για να παρκάρεις δωρεάν εκεί που θέλεις.

Μάθημα στο ΤΕΙ Μεσολογγίου και διδακτορικές διατριβές

Επίσημο μάθημα στο Α' εξάμηνο του ΤΕΙ Μεσολογγίου είναι η Κοινωνική Οικονομία. Οι καθηγητές του τμήματος Διοίκησης Κοινωνικών και Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Μεσολογγίου (http://www. dikseo.teimes.gr/), Τάκης Νικολόπουλος (rokmar@ath.forthnet.gr) και Δημήτρης Καπογιάννης (ekap46@otenet.gr) και ο συνεργάτης Παναγιώτης Ζάνης (pzannis @athena-net.gr), οι οποίοι μας βοήθησαν με τις σημειώσεις τους γι' αυτή την έρευνα, διδάσκουν τους φοιτητές για τη διεθνή εμπειρία στη χρήση εναλλακτικών κοινωνικών νομισμάτων.
Πολλά διδακτορικά γίνονται για την Κοινωνική Οικονομία. «Δίκτυα ανταλλαγής και παράλληλα νομίσματα: Θεωρητικές προσεγγίσεις και το παράδειγμα της Ελλάδας», είναι το θέμα του διδακτορικού της Ειρήνης Σωτηροπούλου, η οποία συνεργάστηκε μαζί μας σ' αυτή την έρευνα και την ευχαριστούμε, με επιβλέποντα καθηγητή τον Γεώργιο Σταθάκη (stathakis@econ.soc.uoc.gr) στο Τμήμα Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ενδιαφέρουσες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο:
http://economics.soc.uoc.gr/html/static_content/econ_phd/GR/Sotiropoulou/scv.html και στα ιστολόγια:
http://ccresearchgreece.blogspot.com
http://erevnaantallages.blogspot.com

Ανταλλαγές προϊόντων στο Διαδίκτυο

Δεκάδες ιστότοποι για ανταλλαγές προϊόντων και υπηρεσιών στην Ελλάδα βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό κατασκευή. Η αυξανόμενη ένταση της οικονομικής κρίσης έχει στρέψει πολλούς, κυρίως τους νέους, σε διάφορες μορφές ανταλλακτικής οικονομίας.

Λόγω τιμής (http://www.logo-timis.gr)

«Με μεγάλη μου χαρά σάς ανακοινώνω την ίδρυση διαδικτυακού συνδέσμου με σκοπό την αμοιβαία ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση χρήματος, υπό την ονομασία "Λόγω Τιμής" (http:// www.logo-timis.gr)» γράφει στο Διαδίκτυο ο δημιουργός της ιστοσελίδας Γιώργος Κολέμπας, ένας μαθηματικός που πλέον ζει στο Πήλιο και ασχολείται με την οικογεωργία.

Sporos.org

Η ομάδα τού sporos.org θέλει να αποδείξει «ότι οι εμπορικές σχέσεις δεν καθορίζονται "εκ φύσεως" από το κέρδος των λίγων· μπορούν να παραμένουν ανθρώπινες ικανοποιώντας πραγματικές ανάγκες». Το εναλλακτικό μοντέλο εμπορίου του «σπόρου» ξεκίνησε μέσω ενός δικτύου αντίστοιχων συλλογικοτήτων στην Ευρώπη και απέκτησε πρόσβαση σε προϊόντα οργανωμένων παραγωγών του παγκόσμιου Νότου που αγωνίζονται να απεξαρτηθούν από τους τοπικούς μεσάζοντες και τις μεγάλες εταιρείες. Καφές από τους συνεταιρισμούς των Ζαπατίστας της περιοχής Τσιάπας του Μεξικού. Κακάο από την κοοπερατίβα El Ceibo της Βολιβίας. Μάτε από το Κίνημα των Χωρίς Γη (MST) της Βραζιλίας. Τσάι από το κίνημα των Adivasi και άλλους παραγωγούς της Ινδίας. Ζάχαρη από συνεταιρισμούς στο Εκουαδόρ.

The Freecycle network (http://www.freecycle.org/group/GR/Greece)

Παγκόσμιο δίκτυο που αριθμεί πάνω από 8 εκατομμύρια μέλη σε όλο τον κόσμο. Ανταλλάσσουν μεταξύ τους αντικείμενα, τα οποία θα κατέληγαν σε χωματερές. Το σκουπίδι του ενός είναι το διαμάντι κάποιου άλλου. Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετοί online κόμβοι που εξυπηρετούν πολλές πόλεις. Το ελληνικό δίκτυο έχει περίπου 10.000 μέλη.

Δώσε - Πάρε (http://dwsepare.ning.com/)

Στην ίδια λογική ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών κινείται και το «Δώσε - Πάρε» που έχει πάνω από 1.200 μέλη. Θα βρεις από κρέμα για πανάδες μέχρι πλαστικές ραφιέρες. Μπες στο site και θα πάθεις πλάκα!

Κοινωνικά παντοπωλεία

Σε περισσότερες από 20 ελληνικές πόλεις λειτουργούν κοινωνικά παντοπωλεία. Χιλιάδες οικογένειες, άνεργοι και ηλικιωμένοι σιτίζονται απ' αυτά. Από τα πακέτα που μοιράζονται εκεί με βασικά είδη διατροφής και υγιεινής. Εκεί προσφέρονται αγαθά από ιδιώτες, κοινωνικούς φορείς, ακόμη κι από σουπερμάρκετ και γίνονται κάθε είδους ανταλλαγές.

Δωρεάν διακοπές διαρκείας παντού!

Ταξιδεύω παντού δωρεάν - δουλεύω λίγο! (www.helpx.net)

Ο Rob Prince από την Αγγλία είναι ο γκουρού των ανέξοδων διακοπών διαρκείας, που όπως υποστηρίζει αποτελούν τη μοναδική εναλλακτική λύση στη μισθωτή σκλαβιά. Ο Rob πήγαινε χρόνια στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία σαν τουρίστας, αλλά, επειδή δεν είχε λεφτά, ενίοτε δούλευε σε φάρμες και πληρωνόταν σε είδος. Οι ιδιοκτήτες τον κοίμιζαν, τον τάιζαν και τον χαρτζιλίκωναν. Μ' αυτό τον τρόπο ταξίδεψε σε ολόκληρη την Αυστραλία και την Ωκεανία με ελάχιστα έξοδα. Μέχρι που το 'κανε ιδεολογία και μπίζνα... Δημιούργησε το πρόγραμμα ανταλλαγών Help Exchange! Μέσω μιας βάσης δεδομένων ενημερώνει όσους ενδιαφέρονται να κάνουν ανέξοδες διακοπές, δουλεύοντας παράλληλα για εκείνους που θα τους φιλοξενήσουν. Στο site www. helpx.net βρίσκεις το μέρος του κόσμου που σου αρέσει να κάνεις διακοπές και επιλέγεις από μια λίστα πού θα μείνεις και ποιες υπηρεσίες μπορείς να παρέχεις. Ο κατάλογος περιλαμβάνει φάρμες βιολογικής καλλιέργειας, αγροτόσπιτα, ράντσα, πανδοχεία και ιστιοπλοϊκά σκάφη. Η ταρίφα; Συνήθως για δύο ώρες δουλειάς ημερησίως εξασφαλίζεις μόνο διαμονή, στις τέσσερις περιλαμβάνεται και η διατροφή. Αν πιάσεις τις έξι, θα μπορείς να χρησιμοποιείς δωρεάν και το Ιντερνετ και με 8ωρο γυρίζεις πίσω με χαρτζιλίκι.

Δωρεάν διακοπές στο εξωτερικό για πάντα (www.homelink.gr)

Θες να κάνεις δωρεάν διακοπές στο εξωτερικό; Υπάρχουν πολλοί διεθνείς οργανισμοί. Ενας από αυτούς είναι η Homelink International, όπου γίνεσαι μέλος με συνδρομή 100 ευρώ το χρόνο και έχεις τη δυνατότητα να περάσεις τις διακοπές σου σε σπίτι άλλου μέλους στο εξωτερικό, παραχωρώντας το δικό σου σπίτι ή εξοχικό για ανάλογο χρόνο. Μπορείς να ανταλλάξεις ακόμα και το αυτοκίνητό σου, εξοικονομώντας και τα χρήματα που θα δαπανούσες για τις μετακινήσεις σου. Εχεις τη δυνατότητα να μείνεις σε περισσότερα από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο. Σ' αυτές η Homelink έχει περίπου 16.000 μέλη.

Διακοπές σ' όλο τον κόσμο από τον καναπέ σου! (www.couchsurfing.com, www.hospitalityclub.org, www.globalfreeloaders.com)

«Διακοπές σ' όλο τον κόσμο από τον καναπέ σου»! Δεν θα χρειαστεί να πληρώσεις ούτε ένα ευρώ για διαμονή. Σίγουρα η καλύτερη φάση είναι να έχεις φίλους που θα σε φιλοξενήσουν στο εξοχικό τους, έστω κι αν χρειαστεί να κοιμηθείς στον καναπέ. Αν όμως στη χώρα και στην πόλη που θες να πας δεν έχεις γνωστούς, ρίξε μια ματιά στο www.couchsurfing.com. Εκεί υπάρχουν 800.000 δωρεάν καναπέδες για να κοιμηθείς όπου κι αν βρεθείς! Αρκεί μιαν άλλη στιγμή να δεχτείς να φιλοξενήσεις κάποιον στο δικό σου καναπέ. Ανάλογες προτάσεις θα βρεις και στα sites www.hospitality club.org και www.global freeloaders.com. Επίσης μια καλή επιλογή για δωρεάν φιλοξενία είναι τα μοναστήρια...

Ανταλλαγές σπιτιών και εξοχικών (elladahomeexchange.gr)

Το home exchange είναι ένα πρόγραμμα ανταλλαγής εξοχικών που λειτουργεί στο εξωτερικό από το 1953 και τώρα, λόγω κρίσης, έχει πάρει τα πάνω του. Γίνεσαι μέλος στο www.elladahomeexchange.gr και βρίσκεις άτομα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας που θα ήθελαν να ανταλλάξουν το εξοχικό τους με το δικό σου. Οι ανταλλαγές γίνονται χειμώνα-καλοκαίρι, Σαββατοκύριακα και αργίες. Αυτός έχει στη θάλασσα κι εσύ στο βουνό. Οπότε, αν βαρέθηκες το εξοχικό σου ή κάποιους μήνες δεν το χρησιμοποιείς, για να κάνεις δωρεάν διακοπές, αντάλλαξέ το! Αρκεί να το παραδώσεις στους μουσαφίρηδες καθαρό, με πετσέτες, σεντόνια και τακτοποιημένο.

Πάω παντού με διαδικτυακό οτοστόπ! (www.carpooling.gr)

Μέσω του www.carpooling.gr μπορείς να ταξιδέψεις στην Ελλάδα και σ' όλο τον κόσμο από το «διαδικτυακό κέντρο οτοστόπ». Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησαν το 1990 Γερμανοί φοιτητές και στην οποία συμμετέχουν πλέον εκατοντάδες φορτηγατζήδες, πουλμαντζήδες κ.ά., οι οποίοι σε πάνε τζάμπα παντού. *

Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι (www.peliti.gr)

Το Πελίτι ξεκίνησε από τον Παναγιώτη Σαϊτανούδη ως προσωπική του ανάγκη, το 1995. Πρόκειται για το μεγαλύτερο και παλαιότερο δίκτυο που καλύπτει ολόκληρη την Ελλάδα. Περισσότεροι από 70 χιλιάδες ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιεργητές έχουν προμηθευτεί σπόρους ή φυτά από τον Πελίτι.
Βασικοί στόχοι του είναι: η συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών, η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση χρήματος και η δημιουργία μιας εναλλακτικής κοινότητας. Περιλαμβάνει ένα γενικό δίκτυο ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών και ένα εξειδικευμένο δίκτυο ανταλλαγής ποικιλιών σπόρων (φρούτων, λαχανικών, λουλουδιών κ.λπ.) με δυνατότητα απόκτησης οικόσιτων ζώων και μόνη επιβάρυνση την εκτροφή τους.
«Οι πολυεθνικές κάνουν τη δουλειά τους κι εμείς τη δική μας. Δεν καταναλώνουμε και δεν στηρίζουμε τα προϊόντα που καταστρέφουν το περιβάλλον. Δεν πολεμάμε με κανέναν έξω από μας, αυξάνουμε τη συνειδητότητά μας και αυτό είναι αρκετό για να φέρει τεράστιες αλλαγές», λέει ο ιδρυτής του Πελίτι, Παναγιώτης Σαϊτανούδης.

XariseTo.gr

«Ναι στην ανταλλαγή προϊόντων» ονομάζεται ένα από τα group που έχει δημιουργηθεί στο Facebook με αντικείμενο την ανταλλακτική οικονομία.
Το xariseTo.gr είναι ένας ιστότοπος και τα μέλη του χαρίζουν τα αντικείμενα που δεν χρειάζονται. Με τη σειρά τους μπορούν να πάρουν δωρεάν όποιο αντικείμενο θέλουν από όσα διατίθενται. Η σελίδα του στο Facebook αριθμεί 7.500 μέλη, ενώ διοργανώνει και «χαριστικά» παζάρια σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
του ΑΝΔΡΕΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ απότην Ελευθεροτυπία

Πολεοδομία, Βουλή, ΜΜΕ τα "άντρα" της διαφθοράς στην Ελλάδα

Δυσάρεστο μεν, αναμενόμενο δε. Σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας μας είναι η διαφθορά, η οποία είναι πλέον εκτός ελέγχου στην Ελλάδα. Ως "άντρα" διαφθοράς θεωρούνται, κατά σειρά προτεραιότητας, οι πολεοδομίες, οι βουλευτές, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι εφορίες, οι συνδικαλιστές, οι Δήμοι και οι Νομαρχίες, οι γιατροί, η δικαιοσύνη, η αστυνομία και στην τελευταία θέση, η εκκλησία.
Το τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποίησε δειγματοληπτική έρευνα σε δείγμα 1.609 πολιτών της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας και με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν, η διαφθορά θεωρείται το πρώτο και σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας.
Ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Στατιστικής, κ. Επαμ. Πανάς, παρουσίασε τα αποτελέσματα τα οποία καταδεικνύουν ότι σχεδόν 8 στους 10 ερωτηθέντες συμφώνησαν ότι όταν σκέφτονται τη λέξη διαφθορά τα τελευταία χρόνια τους έρχονται αυτόματα στο νου υποθέσεις όπως το Βατοπαίδι, η Ζήμενς και το Χρηματιστήριο.
Κατά σειρά προτεραιότητας οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι η διαφθορά είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στις πολεοδομίες, τους βουλευτές, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τις εφορίες, τους συνδικαλιστές, τους Δήμους και τις Νομαρχίες, τους γιατρούς, στη δικαιοσύνη, την αστυνομία και στην τελευταία θέση κατατάσσουν την εκκλησία.
Επιπλέον, περισσότεροι από 8 στους 10 ερωτηθέντες της Αττικής και 9 στους 10 ερωτηθέντες της Κεντρικής Μακεδονίας, δεν πιστεύουν ότι τελικά θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τα σκάνδαλα.
Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι, το 53% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι δεν είναι ηθικά λάθος να δίνει κάποιος χρήματα ή δώρα σε δημόσιους λειτουργούς προκειμένου να καταφέρει να βρει το δίκιο του, εάν είναι αυτός ο μόνος τρόπος να πετύχει αυτό που θέλει.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση του 49% των ερωτηθέντων στην Αττική και του 47% στην Κεντρική Μακεδονία, όπου πιστεύουν ότι ένας δημόσιος υπάλληλος, στον οποίο θα προσφέρονταν ένα χρηματικό ποσό προκειμένου να επιλύσει το πρόβλημα κάποιου πολίτη, θα το έπαιρνε επειδή “όλοι αυτό κάνουν”.
Στην Αττική, το 17% του δείγματος θεωρεί ότι ο υπάλληλος θα είχε ενδοιασμούς, ενώ για την Κεντρική Μακεδονία το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 19%.
Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες πιστεύουν ότι στην Ελλάδα είναι απαραίτητο να προσφέρεις επιπλέον χρήματα για να προχωρήσουν οι υποθέσεις σου στο δημόσιο, ενώ υπεύθυνοι για τη διαφθορά στην Ελλάδα είναι κυρίως εξίσου η Κυβέρνηση μαζί με τους πολίτες.
Σχεδόν 8 στους 10 ερωτηθέντες της Αττικής, ενώ περισσότεροι από 8 στους 10 ερωτηθέντες της Κ. Μακεδονίας, πιστεύουν ότι το φαινόμενο της διαφθοράς στους βουλευτές είναι διαδεδομένο.

Πως να καταπολεμηθεί η διαφθορά

-Σχεδόν 8 στους 10 ερωτηθέντες της Αττικής, ενώ περισσότεροι από 8 στους 10 ερωτηθέντες της Κ. Μακεδονίας, θεωρούν ότι οι βαρύτερες ποινές στους διεφθαρμένους υπαλλήλους θα ήταν ένα αποτελεσματικό μέσο καταπολέμησης της διαφθοράς.
-Περισσότεροι από 8 στους 10 ερωτηθέντες θεωρούν ότι ο έλεγχος στους δημόσιους λειτουργούς θα ήταν ένα αποτελεσματικό μέσο καταπολέμησης της διαφθοράς.
-Το 42% των ερωτηθέντων της Αττικής και το 39% της Κ. Μακεδονίας, θεωρεί ότι η βελτίωση των αποδοχών των υπαλλήλων θα ήταν ένα αποτελεσματικό μέσο καταπολέμησης της διαφθοράς.
-Σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες θεωρούν ότι η διαφημιστική εκστρατεία στα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα ήταν ένα αποτελεσματικό μέσο καταπολέμησης της διαφθοράς.
-Σχεδόν 6 στους 10 ερωτηθέντες της Αττικής, ενώ περισσότεροι από 6 στους 10 ερωτηθέντες της Κ. Μακεδονίας, δεν πιστεύουν ότι η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να πολεμήσει το πρόβλημα της διαφθοράς .
-Περισσότεροι από 7 στους 10 ερωτηθέντες αισθάνονται ότι το πρόβλημα της διαφθοράς επηρεάζει τη ζωή τους.
-Το 46% του δείγματος θεωρεί ότι το επίπεδο της διαφθοράς στην Ελλάδα θα μειωθεί μέσα στα επόμενα 2 χρόνια, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 35% θεωρεί ότι θα παραμείνει το ίδιο.
http://www.cosmo.gr

“Ατιμωρησία” βλέπουν οι πολίτες για τα σκάνδαλα

Πλέον κανείς δεν πιστεύει πως για τα σκάνδαλα των πολιτικών (όπως Βατοπέδι, Siemens) θα αποδοθεί τελικά δικαιοσύνη, όπως κατέδειξε έρευνα του τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η έρευνα που αφορούσε στη διαφθορά για την Ελλάδα δείχνει εντυπωσιακά στοιχεία για το πώς αντιλαμβάνονται οι πολίτες τον όρο.
Κατ' αρχάς, είναι όλοι πεπεισμένοι πως στο σκέλος των σκανδάλων δεν πρόκειται να τιμωρηθεί κανείς, ενώ το πρώτο σκάνδαλο που έρχεται στο μυαλό είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου.
Όσον αφορά την διαφθορά αυτή καθαυτή, οι έλληνες θεωρούν πως πρόκειται για το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας.
Πάνω από 5 στους 10 θεωρούν ότι δεν είναι ηθικά λάθος να δίνει κάποιος δώρα ή χρήματα σε δημόσιες υπηρεσίες, αν αυτός είναι ο μόνος τρόπος να πετύχουν αυτό που θέλουν.
Μάλιστα, 4 στους 10 θεωρεί ότι ο χρηματισμός είναι ο σίγουρος τρόπος για να καταφέρουν τη διευθέτηση των υποθέσεων τους.
Παρ' όλα αυτά, 8 στους 10 δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν λεφτά σε δημοσίους υπαλλήλους για να προχωρήσουν οι υποθέσεις τους.
www.cosmo.g

Στο 2,6% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη

Σε υψηλό 29 ετών ανήλθε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν την Πέμπτη (31/3) στη δημοσιότητα.
Ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,2% το μήνα Μάρτιο σε σχέση με το Φλεβάρη.
Για την αποσυμπίεση του πληθωρισμού, μέλος της ΕΚΤ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του επιτοκίου στην ευρωζώνη, όμως πολλές χώρες αντιτίθενται σε αυτήν την προοπτική.
Σε σχόλιο του στην εφημερίδα Financial Times, με τίτλο: "Η ΕΚΤ δεν μπορεί να κάνει πολιτική για μεμονωμένες χώρες", ο κ. Σταρκ υποστηρίζει ότι η νομισματική πολιτική της Τράπεζας πρέπει να χαράσσεται με βάση τη συνολική εικόνα της οικονομίας της Ευρωζώνης και ότι από αυτή τελικά ωφελούνται όλες οι χώρες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το σχόλιο του κ. Σταρκ θα ενισχύσει τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια της κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας την ερχόμενη εβδομάδα, με στόχο να αντιμετωπίσει την αύξηση του πληθωρισμού.
Στο σχόλιο του, ο κ. Σταρκ αναφέρει: "Αρκετοί σχολιαστές θεωρούν ότι οι αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ στο κοντινό μέλλον θα επηρεασθούν ή πρέπει να επηρεασθούν από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης, ανεξάρτητα από τους κινδύνους για τη σταθερότητα των τιμών στο σύνολό της Ευρωζώνης.
Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στην άποψη αυτή, για δύο λόγους. Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα έχει πάντα μία προοπτική για την Ευρωζώνη. Αυτή η προοπτική όχι μόνο πρέπει να ταιριάζει σε όλες τις χώρες, ευνοεί επίσης όλες τις χώρες".

Yποβάθμιση 4 τραπεζών από την Standard & Poor's

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης τεσσάρων ελληνικών τραπεζών προχώρησε την Πέμπτη η Standard & Poor's, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, σε «ΒΒ-» από «ΒΒ+».
Ο οίκος μείωσε την αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας σε «B+» από «BB+» και την αξιολόγηση της Eurobank, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς σε «B+» από «BB». Η υποβάθμιση αυτή, επισημαίνει η S&P, οφείλεται στην συνεχιζόμενη επιδείνωση του οικονομικού και λειτουργικού κλίματος στην Ελλάδα, στην περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών σε ό,τι αφορά τα δάνεια στην εγχώρια αγορά και στην γενικότερη εκτίμηση για πτώση της κερδοφορίας λόγω της πίεσης στη δημιουργία εσόδων και τις αυξανόμενες επισφάλειες. Επιπλέον, όπως σημειώνει ο οίκος, αντανακλά την υψηλή έκθεση των τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα, καθώς και την «ευαισθησία» της καταθετικής βάσης των ελληνικών τραπεζών στις εκτιμώμενες ή τις πραγματικές πιέσεις στην πιστοληπτική ικανότητα του Ελληνικού Δημοσίου.
Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης αύξησε κατά δύο βαθμίδες τον κίνδυνο του τραπεζικού συστήματος (BICRA) της Ελλάδας στην «Ομάδα 7» από την «Ομάδα 5», που ήταν προηγουμένως. Η αξιολόγηση γίνεται στην κλίμακα 1-10. Ο οίκος αναφέρει ότι η αλλαγή στην αξιολόγηση BICRA αντανακλά τον αναμενόμενο αντίκτυπο στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα από «αυτό που περιμένουμε να είναι ένα αυξανόμενα σκληρό λειτουργικό περιβάλλον και αυτό που θεωρούμε σήμερα ως μεγαλύτερη πιθανότητα αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους».
Τέλος, ο S&P αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη της για τη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας σε 3,5% από 2,5% προηγουμένως, ενώ εκτιμά ότι η υλοποίηση του Μνημονίου θα οδηγήσει σε περαιτέρω πίεση του προϋπολογισμού με μείωση δαπανών και νέα μέτρα για αύξηση εσόδων.
Εν τω μεταξύ, ο οίκος Moody's, με ανακοίνωσή του, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων υποβαθμίσεων υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης μετά τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. «Με δεδομένες αυτές τις εξελίξεις, οι αξιολογήσεις μας για τις χώρες της ευρωζώνης θα καθορίζονται από τρεις υποθέσεις που επιβεβαιώθηκαν από τις ανακοινώσεις της Παρασκευής: έλλειψη στήριξης φερεγγυότητας, διακριτή πιθανότητα αναδιάρθρωσης χρεών και άλλων μορφών κρατικής χρεοκοπίας, και η εκτίμησή μας πως οι συνθήκες χρηματοδότησης θα παραμείνουν δύσκολες», τονίζει ο οίκος σε ανακοίνωσή του.
Υπενθυμίζεται ότι οι οίκοι Fitch και Standard & Poor's ανέφεραν αυτή την εβδομάδα, ότι οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών για το μόνιμο ταμείο διάσωσης (ESM) είναι αρνητικές για τους ιδιώτες ομολογιούχους διότι προβλέπουν αναδιάρθρωση κρατικών χρεών. Μάλιστα, οι νέες υποβαθμίσεις της Ελλάδας και της Πορτογαλίας προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και του ΔΝΤ, το οποίο σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι οι υποβαθμίσεις υπονομεύουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, οι οίκοι αξιολόγησης απειλούν να προχωρήσουν σε διακοπή της κάλυψης υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών κρατών, εάν η ΕΕ επιμείνει σε σχέδιο να τους καταστήσει νομικά υπεύθυνους για λανθασμένες κρίσεις τους, σύμφωνα με πληροφορίες του. Η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο να τους καταστήσει νομικά υπεύθυνους σε περίπτωση που μία υποβάθμιση αποδειχθεί λανθασμένη, ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, οι οίκοι αξιολόγησης αντιδρούν στην εν λόγω πρόταση, καθώς ανησυχούν ότι ίσως εγερθούν αξιώσεις από χιλιάδες ομολογιούχους, και προειδοποιούν ότι ίσως αναγκαστούν να διακόψουν εντελώς την αξιολόγηση ορισμένων κρατών.
Ο Άξελ Βέμπερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκτίμησε σήμερα πως οι αγορές θα αργήσουν να ξαναδείξουν εμπιστοσύνη στα ομόλογα των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης. Θα περάσει «κάποιος χρόνος» για να σταματήσουν οι αγορές να υπερεκτιμούν τους κινδύνους που απορρέουν από τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας, δήλωσε ο απερχόμενος διοικητής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank).
Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε με ευρωβουλευτές της ομάδας των Σοσιαλιστών, με θέμα την πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το 2013, άσκησε έντονη κριτική στις αποφάσεις και τη δράση των οίκων αξιολόγησης. «Χθες ένας οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε περαιτέρω τη χώρα μας και είναι ο ίδιος οίκος που βαθμολόγησε με "ΑΑA" τα τοξικά ομόλογα. Οι οίκοι αξιολόγησης θα πρέπει να σταματήσουν να συμπεριφέρονται με αυθαίρετο και απαράδεκτο τρόπο απέναντι σε λαούς και έθνη».
http://tvxs.gr


Έρχονται οι αποκρατικοποιήσεις

Στις 15 Απριλίου θα κατατεθεί το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει το πλαίσιο για τις αποκρατικοποιήσεις, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη (30/3).
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι αποκρατικοποιήσεις θα εξειδικεύονται ανά έτος, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του κράτους σε βασικές υποδομές.
Ωστόσο όπως διευκρινίζεται η κατάθεση του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων δεν σημαίνει ότι αυτές θα γίνουν και αυτόματα, αλλά μόνο την κατάλληλη στιγμή, κατόπιν και της σχετικής εισήγησης των συμβούλων αποκρατικοποιήσεων.
Επί του ιδίου ζητήματος επισημάνθηκε επίσης η προτροπή του πρωθυπουργού για τήρηση ενιαίας "γραμμής" και αποφυγή της πολυφωνίας από τα κυβερνητικά στελέχη.
http://www.cosmo.gr

Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011

Η ευθύνη του Παπανδρέο

Tου Μιχάλη Ιγνατίου
mignatiou@aol.com
Η πρόκληση των Τούρκων στο Καστελόριζο είναι μία ενέργεια που πραγματοποιήθηκε κατόπιν άδειας-εντολής στο ανώτατο επίπεδο. Την υπέγραψαν ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και ο αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ πριν την εκτέλεσή της ενημερώθηκε, ως είθισται, ο πρόεδρος Αμντουλάχ Γκιουλ. Οι πληροφορίες προέρχονται από σοβαρό συνάδελφο με έδρα την Αγκυρα, ο οποίος θεωρείται αξιόπιστος και ο οποίος στο παρελθόν έδωσε σοβαρές και αξιόπιστες πληροφορίες που αφορούσαν το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν και την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ.
Αλλωστε, δεν χρειάζεται καν αυτή η πληροφόρηση για να γνωρίζει κανείς ότι τέτοιες πράξεις λαμβάνονται μόνο με απόφαση της τουρκικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Οι αρμόδιοι στην Αθήνα γνώριζαν για την απαράδεκτη τουρκική πρόκληση, απάντησαν με διάβημα, αλλά δεν ένιωσαν την ανάγκη να πληροφορήσουν τον ελληνικό λαό. Και εάν δεν ενημέρωνε την κοινή γνώμη η εφημερίδα “Αυγή” δεν θα γνωρίζαμε ότι τουρκική κορβέτα παρενόχλησε ιταλικό σκάφος που έπλεε -εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας- στην περιοχή του Καστελόριζου με άδεια της ελληνικής κυβέρνησης. Οι Τούρκοι είπαν στον Ιταλό πλοίαρχο ότι πρέπει να αποχωρήσει πάραυτα διότι βρισκόταν σε ...τουρκική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)!
Ουδείς πρέπει να έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι οι Τούρκοι θα προστατεύσουν αυτά που θεωρούν συμφέροντά τους στη Μεσόγειο. Ουδείς πρέπει να έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι θα προχωρήσουν και στη δημιουργία κρίσης στο Αιγαίο εάν θεωρήσουν ότι παρόμοιες ενέργειες, όπως η περίπτωση του ιταλικού πλοίου, ενδυναμώνουν ακόμα περισσότερο τις ελληνικές θέσεις. Το ζήτημα δεν είναι αυτό, διότι στην πράξη απέδειξαν ότι όχι μόνο παλεύουν για τα συμφέροντά τους, αλλά μάχονται και για θέματα στα οποία δεν έχουν ίχνος δικαίου. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι πράττει η Ελλάδα για να προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα.
Δυστυχώς η Αθήνα αδρανεί και η ευθύνη δεν ανήκει στον υπουργό των Εξωτερικών της Ελλάδας, αλλά στον πρωθυπουργό. Αυτός έλαβε την απόφαση να “θάψει” το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ, και δικό του δόγμα είναι η πορεία προσέγγισης με την Τουρκία ανεξάρτητα από προκλήσεις και παραβιάσεις των ελληνικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.
Πρέπει να είμαστε σαφείς και απόλυτοι: Και να ήθελε ο κ. Δρούτσας να οριστεί η ελληνική ΑΟΖ, ο κ. Παπανδρέου δεν θα το επέτρεπε. Η πολυπολιτισμική θεωρία από την οποία κυριαρχείται απαγορεύει ακόμα και τις πολιτικές συγκρούσεις, εκτός αν πρόκειται για αδύνατα χαμηλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ που διαγράφονται στο δευτερόλεπτο επειδή αμφισβητούν την οικονομική πολιτική. Η θεωρία απαγορεύει ειδικά τις συγκρούσεις με τους γείτονες. Και αποτελεί μία μεγάλη αλήθεια αυτό που υποστηρίζουμε πολλοί ότι εάν δεν τον καθήλωνε η οικονομική κρίση, θα έκανε προσπάθεια να κλείσει όλα τα θέματα που έχει η Ελλάδα στην ταραγμένη γειτονιά των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου.
Το μέγα ερωτηματικό, που διακινεί ως εκφοβιστικό εργαλείο ο πρωθυπουργός, αποτελεί πάντα η αντίδραση της Τουρκίας. Πώς θα αντιδράσει στην πράξη σε εκείνη την περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση ορίσει τις οικονομικές της ζώνες. Και το ερώτημα είναι ένα και μοναδικό: Θα κηρύξει πόλεμο; Ο,τι και να πράξει -και ο πόλεμος πρώτα και πάνω απ’ όλα δεν συμφέρει στην ίδια την Τουρκία- η Ελλάδα έχει δικαιώματα και πρέπει να τα ασκήσει και να τα προστατεύσει. Ο τρόπος άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής στο συγκεκριμένο θέμα της ΑΟΖείναι μη παραδεκτός και η ευθύνη ανήκει μόνο στον πρωθυπουργό της Ελλάδας...
ΕΡΩΤΗΣΗ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: Είναι δυνατόν να εμπιστεύεστε τις σκέψεις σας στην πολυτάλαντη σύμβουλο του Ελληνα πρωθυπουργού; Δεν γνωρίζατε ότι δεν κρατά το στόμα της κλειστό; Δεν είχατε πληροφορηθεί τα προβλήματα που δημιουργούσε πυκνά-συχνά στον μακαρίτη τον Τάσσο; Εχω και μία άλλη απορία κύριε Πρόεδρε: Ποια είναι η κυρία για να χάνετε τόσο πολύτιμο χρόνο για να ακούτε τις αμπελοφιλοσοφίες της; Σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ελλάδος, θα πείτε. Και επειδή συμβουλεύει τον κ. Παπανδρέου εσείς πρέπει να της αποκαλύπτετε σκέψεις που φαντάζομαι δεν μοιράζεστε ούτε με τους συνεργάτες σας; Με την ευκαιρία, μπορεί να μας πει ο αγαπητός Στέφανος ποιοι άλλοι παραβρέθηκαν στη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με την εν λόγω κυρία;
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 27/03/2011
http://www.blogger.com/post-create.g?blogID=7234582547216994272

Νέο ψαλίδι στους μισθούς ΔΕΚΟ λουκέτα σε ΑΕΙ και νοσοκομεία

Κόβονται ξανά οι μισθοί των εργαζομένων στις 52 ΔΕΚΟ, ενώ περικόπτονται και τα επενδυτικά τους προγράμματα στο πλαίσιο υλοποίησης των πρόσθετων μέτρων 1,8-2,2 δισ. ευρώ του 2011, που οριστικοποιούνται μέσα στον Απρίλιο μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.

Ο Γ. Α. Παπανδρέου στη συνέντευξη τύπου


Η απώλεια εσόδων (όπως 460 εκατ. ευρώ από την κατάργηση του συστήματος «Ηφαιστος», στο οποίο είχαν ενταχθεί οι διακινητές πετρελαίου θέρμανσης) ή η υστέρηση άλλων (όπως ληξιπρόθεσμα και εισπράξεις από βεβαιώσεις φόρων) φέρνουν πιθανότατα μέσα στον επόμενο μήνα το πρόσθετο πακέτο μέτρων 1,8 δισ. ευρώ αρχικά ή 2,2 δισ. ευρώ μετά την εξίσωση του ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, που φαίνεται να εγκαταλείπει η κυβέρνηση (δημοσίευμα «Ε» του περασμένου Σαββάτου).
Η τελική συμφωνία για το είδος των μέτρων θα κλειστεί με τους επικεφαλής της τρόικας, που έρχονται εσπευσμένα στην Αθήνα αρχές Απριλίου. Από το τελευταίο ταξίδι τους στην Αθήνα (αρχές Φεβρουαρίου) είχαν επισημάνει προς το οικονομικό επιτελείο πως «Δεν μπορείτε να τα αποφύγετε», σχετικά με τα πρόσθετα μέτρα του τρέχοντος έτους, που ανεβάζουν το συνολικό πακέτο της χρονιάς πάνω από 10 δισ. ευρώ.

4 δράσεις

Το αρχικό σχέδιο του οικονομικού επιτελείου, που για την ώρα αποκλείει κατηγορηματικά την επιβολή έκτακτης εισφοράς, περιλαμβάνει 4 δράσεις:
1 Στοχευμένη περικοπή των δαπανών στις ΔΕΚΟ, με έμφαση σε όσους αμείβονται υψηλά από το σύνολο των περίπου 21.600 εργαζομένων. Στόχος, η άντληση πάνω από 1 δισ. ευρώ αντί των 800 εκατ. ευρώ, που είχε προϋπολογισθεί αρχικά.
«Αν χρειαστεί να ματώσουμε, θα ματώσουμε εκεί. Δεν είναι αδύνατο», έλεγε χαρακτηριστικά στην «Ε» κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, διευκρινίζοντας πως η στοχευμένη -και όχι η οριζόντια- περικοπή αφορά λειτουργικές δαπάνες, επενδύσεις και μισθούς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.
Η άποψη που κυριαρχεί στο οικονομικό επιτελείο, έναν χρόνο μετά τις οριζόντιες μειώσεις αποδοχών κατά 20%, είναι πως δεν μπορεί ένας εργαζόμενος στον ευρύτερο δημόσιο τομέα να αμείβεται με 7.000 και 8.000 ευρώ, δείχνοντας το πλαφόν των 5.856 ευρώ και για τις συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, που θα δουν επιπροσθέτως και νέα μείωση υπερωριών.
Σε αυτή τη φάση, επειδή το Δημόσιο δεν έχει τη δυνατότητα τροποποίησης των συλλογικών συμβάσεων στις ΔΕΚΟ και δη στις Ανώνυμες Εταιρείες, οι διοικήσεις τους θα υποχρεωθούν να περιορίσουν το μισθολογικό κόστος σε συνδυασμό με τις επενδύσεις και τις άλλες δαπάνες.
Πρόσφατη είναι η διαπίστωση των υπηρεσιών του υπουργείου για αυξήσεις μέσω τρικ (μισθολογική εξέλιξη, προαγωγή) κάποιων εργαζομένων από ορισμένες διοικήσεις των ΔΕΚΟ. Ενώ ετοιμάζεται η έγκριση της μισθολογικής πολιτικής από τη Διυπουργική Επιτροπή, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη.
2 Την επίσπευση του προγράμματος καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων και οργανισμών του Δημοσίου. Πάνω από 4.000 φορείς «τσιμπάνε» επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, που τόνισε επίσης πως έχει ήδη δοθεί εντολή σε όλα τα υπουργεία να ξεκινήσουν το ξεκαθάρισμα των φορέων αυτών και κυρίως να προχωρήσουν στην περικοπή δαπανών από τους εναπομείναντες.
3 Τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, με απώτερο στόχο τη δραστική μείωση των λειτουργικών δαπανών, δεδομένου ότι στην επόμενη τριετία απαιτείται εξοικονόμηση 5 δισ. ευρώ κατ' έτος βάσει του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής. Το ενδεχόμενο της επίσπευσης των μέτρων του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δεν εξυπηρετεί απολύτως τίποτα, δήλωνε στην «Ε» αρμόδιος παράγοντας, τονίζοντας ότι το κονδύλι που θα εξοικονομηθεί θα εγγραφεί στο 2012.
Μετά την κατάργηση των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει την κατάργηση ΑΕΙ (όπως Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας, Αιγαίου, Κρήτης κ.λπ.) και κυρίως της πλειονότητας των ΤΕΙ.
Αρκετές μονάδες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο συστάθηκαν, καθώς το περιορισμένο μέγεθός τους δεν επιτρέπει την παροχή ούτε καν της στοιχειώδους εκπαίδευσης στους φοιτητές και από την άλλη, η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των σχολών αυτών δεν ενισχύει οικονομικά ούτε τις τοπικές κοινωνίες, σημείωνε το ίδιο στέλεχος.

Τα νοσοκομεία

Ετοιμάζεται η συρρίκνωση του Συστήματος Υγείας, που αναμένεται να οδηγήσει στη διατήρηση ενός νομαρχιακού νοσοκομείου κατά νομό, με διατήρηση των Κέντρων Υγείας και κατάργηση όλων των υπόλοιπων νοσοκομείων του νομού.
Ενώ έρχεται μέσα στο καλοκαίρι η κατάργηση των εφοριών (λιγότερες και από 100) και των τελωνείων.
4 Τη στοχοποίηση των οφειλετών του Δημοσίου, με στροφή σε εκείνους που έχουν την οικονομική δυνατότητα για εξόφληση των χρεών τους.
Στο επίκεντρο μπαίνουν «οικονομικά υγιείς» φορολογούμενοι, που μπορούν να εξοφλήσουν -έστω και σε δόσεις- τα ληξιπρόθεσμα χρέη (υπολογίζουν μόνον τα εισπράξιμα των 8 δισ. ευρώ) και τις βεβαιωμένες από το 2010 οφειλές από πρόστιμα και φόρους 7 δισ. ευρώ, που επέβαλε το ΣΔΟΕ, εκ των οποίων μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί μόνο 70 εκατ. ευρώ!
Από την άλλη, ενθαρρυντικά είναι για τους επιτελείς της οδού Νίκης τα πρώτα 200 εκατ. ευρώ που εισέπραξε η Ειδική Ομάδα Είσπραξης Ληξιπρόθεσμων, που συστάθηκε πρόσφατα στο υπουργείο.
Παράλληλα, επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη λειτουργία των φορολογικών δικαστηρίων, του οικονομικού εισαγγελέα και της Φορολογικής Διαιτησίας, ενώ δόθηκαν εντολές για έναρξη των ελέγχων έναντι επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που βρέθηκαν εκτός περαίωσης (το πρώτο δείγμα βγαίνει εντός των προσεχών ημερών) και για προσωρινούς ελέγχους από τον Απρίλιο (πέρυσι σημειώθηκε αύξηση εσόδων 50-60% στα νησιά).*

Μαχαίρι σε φόρους υπέρ τρίτων

Το κληρικόσηµο, τα αχθοφορικά και λεµβουχικά τέλη, οι εισφορές υπέρ των ποδοσφαιρικών οµοσπονδιών και οι δασµοί για την ενίσχυση του ΕΟΤ περιλαµβάνονται στους εκατοντάδες φόρους, τέλη και κρατήσεις υπέρ τρίτων που σχεδιάζει να καταργήσει το υπουργείο Οικονοµικών.
Σύµφωνα µε πηγές του υπουργείου Οικονοµικών, η καταγραφή των φόρων αυτών αναµένεται να αρχίσει στα µέσα Απριλίου υπό την επίβλεψη του υφυπουργού ∆. Κουσελά. «Θα συνεργαστούµε µε τα υπόλοιπα υπουργεία προκειµένου να χαρτογραφήσουµε τη σηµερινή κατάσταση και να αποφασίσουµε ποιοι φόροι θα διατηρηθούν και ποιοι θα καταργηθούν», λένε στα «ΝΕΑ» οι ίδιες πηγές και συµπληρώνουν ότι «πολλοί φόροι υπέρ τρίτων λειτουργούν κατά της ανταγωνιστικότητας της οικονοµίας».
Οι φόροι υπέρ τρίτων αποτελούν θεσµοθετηµένες – κάποιες από τον προηγούµενο αιώνα – οικονοµικές επιβαρύνσεις που επιβάλλονται σε άτοµα ή επιχειρήσεις για την οικονοµική ενίσχυση εκατοντάδων οργανισµών, νοµικών πρoπων δηµοσίου και ιδιωτικού τοµέα, ασφαλιστικών ταµείων, αθλητικών σωµατείων κ.λ.π.
Το βασικό κίνητρο µε το οποίο έχουν επιβληθεί οι περισσότεροι φόροι υπέρ τρίτων είναι η εξασφάλιση θεσµοθετηµένων οικονοµικών ενισχύσεων για κάποιους φορείς.
Ετσι, µέρος των φόρων αυτών εισπράττεται από το ∆ηµόσιο και στη συνέχεια αποδίδεται µέσω του κρατικού προϋπολογισµού ενώ οι υπόλοιποι εισπράττονται απευθείας από τους φορείς.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΟΦΟΥΛΗ.

Πάντως, τόσο η καταγραφή των φόρων υπέρ τρίτων όσο και η κατάργησή τους δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η πρώτη προσπάθεια γενικότερης µεταρρύθµισης του όλου συστήµατος των φόρων υπέρ τρίτων έγινε το 1947 επί πρωθυπουργίας Θεµιστοκλή Σοφούλη.
Για τη δεύτερη προσπάθεια έπρεπε να µεσολαβήσουν 49 ολόκληρα χρόνια (1996). Το 2000 έγινε ακόµη µια καταγραφή, ενώ η τελευταία προσπάθεια αποτύπωσης των φόρων υπέρ τρίτων χρονολογείται το 2002 (πόρισµα Επιτροπής Γεωργακόπουλου).
Συνολικά καταγράφηκαν περίπου 600 φόροι υπέρ τρίτων, που είτε εµφανίζονται στον προϋπολογισµό είτε εισπράττονται κατ’ ευθείαν από τρίτους. Σε κάθε περίπτωση, ο αριθµός των φόρων αυτών δεν έχει σταµατήσει να αυξάνεται λόγω της επιρροής που ασκείται από διάφορες οµάδες πίεσης.

ΠΙΕΖΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ.

Η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων αποτελεί και αίτηµα της τρόικας, τα στελέχη της οποίας έχουν διαπιστώσει πως το κόστος υπηρεσιών και προϊόντων στην Ελλάδα (και συνακόλουθα ο πληθωρισµός) επηρεάζεται από συντεχνιακούς δασµούς και αδιαφανείς φόρους που, αν και έχουν µικρή συµµε τοχή στα δηµόσια έσοδα, επηρεάζουν δυσανάλογα την τελική κατανάλωση και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής.
Οι φόροι αυτοί πολλές φορές επιβαρύνουν µόνο τα εγχώρια προϊόντα και όχι τα εισαγόµενα, ενώ δεν επιστρέφονται κατά την εξαγωγή.
Ακόµη, πλήττουν επιλεκτικά επαγγέλµατα, προϊόντα, δραστηριότητες ή συντελεστές, µε αποτέλεσµα το όφελος να περιέρχεται σε άλλους. Μάλιστα, έχει καταδειχθεί πως οι φόροι υπέρ τρίτων συνήθως κατευθύνονται για καταναλωτικούς σκοπούς, δεν επενδύονται και σε κάποιες περιπτώσεις επιβαρύνουν τις δηµόσιες δαπάνες.
Οι κρατήσεις υπέρ τρίτων επιβάλλονται κατά κανόνα ως έµµεση φορολογία και καλύπτουν συναλλαγές που επιβαρύνουν περισσότερο τις ασθενέστερες τάξεις.
Πάντως, ο τρόπος χρήσης των χρηµάτων που εισπράττονται από τους τρίτους, όπως και η ανάγκη χορήγησης της ενίσχυσης δεν ελέγχονται από την κεντρική κυβέρνηση.
Η καταγραφή των φόρων αναµένεται να αρχίσει στα µέσα Απριλίου.
Ενα µέρος των φόρων εισπράττεται από το ∆ηµόσιο και στη συνέχεια αποδίδεται µέσω του κρατικού προϋπολογισµού, ενώ οι υπόλοιποι φόροι εισπράττονται απευθείας από τους φορείς.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artId=4624343

Πράσινο χτύπηµα στο κάστρο της Μέρκελ. Αποκλείει ανασχηματισμό η Μέρκελ

Ιστορική ήττα στη Βάδη-Βυρτεµβέργη, το συντηρητικότερο – πλην Βαυαρίας– κρατίδιο, όπου είχαν την εξουσία τα τελευταία 60 χρόνια, υπέστησαν χθες οι συντηρητικοί της Ανγκελα Μέρκελ.
Η αντιπαράθεση για τα πυρηνικά «βούλιαξε» τους Χριστιανοδηµοκράτες που υπέστησαν συντριπτική ήττα σε ένα από τα προπύργια τους.
Πριν από λίγο πάντως εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών ανακοίνωσε ότι η Μέρκελ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό εξαιτίας της εκλογικής ήττας.
Το κόµµα των Πρασίνων είναι ο θριαµβευτής των εκλογών με 24,2% των ψήφων ( διπλάσιο από το προηγούμενό τους ποσοστό) και µαζί µε τους Σοσιαλδηµοκράτες που συγκέντρωσαν 23,1% έχουν οριακή πλειοψηφία στη νέα Βουλή της Στουτγάρδης. Καθώς οι Πράσινοι κερδίζουν µεγαλύτερο ποσοστό από τους Σοσιαλδηµοκράτες, θα ορίσουν εκείνοι τον νέο πρωθυπουργό στη Βάδη-Βυρτεµβέργη.
Αυτός θα είναι ο επικεφαλής των Πρασίνων Βίνφριντ Κρέτσµαν. Το κόµµα που βγήκε από τα σπλάγχνα του οικολογικού κινήµατος τριάντα χρόνια µετά τον πρώτο βουλευτή βγάζει και τον πρώτο πρωθυπουργό.
«Βεβαίως και είµαστε σε θέση να κυβερνήσουµε», δήλωσε ο Κρέτσµαν.
ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ. Με τον αέρα της αντιπαράθεσης για το µέλλον των πυρηνικών εργοστασίων στη Γερµανία µετά την τραγωδία της Ιαπωνίας, οι Πράσινοι διπλασίασαν το ποσοστό τους, ενώ η Χριστιανοδηµοκρατική Ενωση της καγκελαρίου Μέρκελ υπέστη συντριπτική ήττα σε ένα από τα προπύργιά της όπου όριζε τον πρωθυπουργό επί 58 χρόνια.
Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε το συγκυβερνών κόµµα των Φιλελευθέρων, καθώς βρέθηκαν να δίνουν τη µάχη τηςπολιτικής επιβίωσης και της εισόδου στη Βουλή.
Ο πρόεδρος του κόµµατος και υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε πάντως διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τα αξιώµατά του.
ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ. Το θέµα που έκρινε τις χθεσινές εκλογές ήταν το µέλλον των πυρηνικών αντιδραστήρων στη Γερµανία. Μετά την τραγωδία της Ιαπωνίας η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έκανε ριζική στροφή, αλλά δεν έπεισε, καθώς ήταν πολύ νωπή η απόφαση.
«Οι ψηφοφόροι επηρεάστηκαν από τα τροµερά γεγονότα της Ιαπωνίας, οι εικόνες εκείνες εξακολουθούν να στοιχειώνουν τον κόσµο», δήλωσε ο απερχόµενος πρωθυπουργός της Βάδης-Βυρτεµβέργης Στέφαν Μάπους.
«Το αποτέλεσµα είναι πολύ οδυνηρό», δήλωσε η υπουργός Παιδείας Ανέτε Σαβάν, ηγετικό στέλεχος των Χριστιανοδηµοκρατών στο κρατίδιο.
Πρόκειται για την τρίτη ήττα της Μέρκελ µετά τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και το Αµβούργο. Η γερµανίδα καγκελάριος έχει ήδη χάσει την πλειοψηφία στην Ανω Βουλή, όπου εκπροσωπούνται τα 16 κρατίδια, και τα νέα κέρδη της αντιπολίτευσης θα δυσκολέψουν ακόµη περισσότερο τη διακυβέρνησή της.

«Αυτή είναι η αρχή του τέλους της Μέρκελ», είπε ο Λίνχαρντ Μπάουερ, ένας 53χρονος τραπεζίτης από τη Στουτγάρδη.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.

Στη Βάδη-Βυρτεµβέργη το CDU Κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών παίρνει 39% (-5,1%), οι Πράσινοι 24,2% (+12,5%), το SPD 23,1% (-2%), το FDP είναι στο όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης 5,3% (-5,7%), το κόµµα Αριστερά µένει εκτός Βουλής µε 2,8%.
Στις περιφερειακές εκλογές,στο κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο το SPD µε πρωθυπουργό τον Κουρτ Μπεκ υπέστη µεγάλες απώλειες, αλλά µε 35,8% παραµένει πρώτο κόµµα µπροστά από το CDU µε 35,2% (+2,4%), οι Πράσινοι παίρνουν 15,2% (+10,6%). Τόσο το FDP µε 4,2% (-3,8%) όσο και το κόµµα Αριστερά µε 3,2% µένουν εκτός τοπικής Βουλής.
Οι Πράσινοι αναµένεται να ορίσουν τον νέο πρωθυπουργό στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεµβέργης

Η Ελλάδα σε κρίση «Κουπί» ενενήντα ηµερών

«Και τώρα επιστροφή στην Ελλάδα», είναι το σύνθηµα στην κυβέρνηση µετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών που έληξε κατ’ αρχήν θετικά για τη χώρα. Το κλίµα αυτό επιχείρησε να περάσει ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τα αποτελέσµατα της Συνόδου και δηλώνοντας ότι η Ελλάδα έχεικερδίσει τον σεβασµό των εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την προσπάθεια που κάνει. Ο κ.Παπανδρέου πουέκανε λόγο για επιτυχία της κυβέρνησης, ουσιαστικά περιέγραψε ότι τα αποτελέσµατα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών φαίνεται να βγάζουν επί του παρόντος τη χώρα απότο κάδρο της κρίσης, στοοποίο κεντρική θέση έχουνπλέον η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.Χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου στη συνέντευξη που παραχώρησε µετά τη Σύνοδο ανέφερε ότι «οι αποφάσεις που ελήφθησαν δεν δηµιουργούν στην Ελλάδα την υποχρέωση γιατη λήψη και νέων µέτρων».
Είναι ενδεικτικό ότιµε την άνεση που του έδινανοι αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου της 11ης Μαρτίου, οι οποίες επισφραγίστηκαν στη Σύνοδο της περασµένης Πέµπτης, ο Γιώργος Παπανδρέου µίλησε στη Σύνοδο για να τονίσει τηνανάγκη να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση σε συγκεκριµένα µέτρα για τον έλεγχο του τραπεζικού συστήµατος, το οποίο φέρει σοβαρές ευθύνες για τη διάρκεια της κρίσηςκαι την αποτυχία της οριστικής αντιµετώπισής της.
Τώρα, συνεργάτες του άφηναν να διαρρεύσει ότι ο κ. Παπανδρέου, «µε λυµένα τα χέρια µετά τις αποφάσεις των δύο Συνόδων», θα ασχοληθεί µε τα εσωτερικά θέµατα και θα ρίξει το βάρος στην επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, αλλά και στην υλοποίηση των δεσµεύσεωνπου έχει αναλάβει η κυβέρνηση µε την υπογραφή του Μνηµονίου.
Κατά τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση έχει µπροστά της ένα ολόκληρο τρίµηνο, στη διάρκεια τουοποίου θα κριθούν πολλά και κυρίως η προσπά θεια σταθεροποίησης. Η κυβέρνηση που έχει υποστεί τη σκληρή κριτική της τρόικας µετά τον έλεγχο του Φεβρουαρίου, αναµένει µε προφανή προβληµατισµό τον νέο έλεγχο που θα κάνουν οι εκπρόσωποί της στις 15 Απριλίου. Στο πλαίσιο αυτό, το επόµενο διάστηµα θα επιχειρηθεί να παρουσιαστεί συγκεκριµένο πλάνο για τις αποκρατικοποιήσεις, καθώς και διορθωτικές κινήσεις εκεί όπου η προσπάθεια «χτυπάει κόκκινο», δηλαδή στη δραµατική µείωση των εσόδων, τις καθυστερήσεις που σηµειώνονται στις διαρθρωτικές αλλαγές, την άρνηση ορισµένων υπουργών να προβούν σε περαιτέρω περικοπές δαπανών.
Τις επόµενες ηµέρες, πρόκειται να υπάρξει σύγκληση ορισµένωνκυβερνητικών οργάνων και του λεγόµενου ∆ιαθεσµικου Οργάνου προκειµένου να καταρτιστεί ένας «οδικός χάρτης» για την πορεία της κυβέρνησης, δεδοµένου ότι – όπως όλοι συµφωνούν – αυτό το τρίµηνο, έως τα τέλη Ιουνίου δηλαδή, θα κριθούν πολλά για την πορεία της κυβέρνησης αλλά και των πολιτικώνεξελίξεων. Θέµα που έχει αυτό τον χαρακτήρα είναι η ψήφιση του µεσοπρόθεσµου Προγράµµατος ∆ηµοσιονοµικής Σταθερότητας 2012-2015, το οποίο πρέπει να αποδώσει περί τα 15 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση υπολογίζει να φέρει προς ψήφισηστη Βουλή µετά το Πάσχα,περί τα µέσα Μαΐου.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4624292

«Πυρετός» στην κυβέρνηση

Το µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα για την περίοδο 2012 - 2015 και το «πακέτο» αποκρατικοποιήσεων τίθενται κυρίως στο επίκεντρο ειδικής αποστολής της τρόικας η οποία επισκέπτεται την Αθήνα την αρχή της επόμενης εβδομάδας. Το ταξίδι των τεχνοκρατών της ΕΕ και του ΔΝΤ γίνεται στη σκιά της υστέρησης εσόδων και με φόντο δρομολογούμενες αλλαγές στη λειτουργία της κυβέρνησης.
Ο στόχος της εξεύρεσης 22 δις ευρώ έως το 2015 προκαλεί «νευρικό κλονισμό» στην κυβέρνηση η οποία προωθεί μια σειρά από οικονομικά μέτρα, κάποια από τα οποία ενδέχεται να εφαρμοστούν νωρίτερα από το αναμενόμενο προκειμένου να καλυφθεί η «τρύπα» από τη διαφαινόμενη υστέρηση εσόδων (1,7 δις ευρώ).

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τα ακόλουθα:

-Συγκράτηση των μισθολογικών δαπανών στο ∆ηµόσιο (υπολογίζεται ότι ο περιορισµός των προσλήψεων και η θέσπιση ενιαίου µισθολογίου θα αποδώσουν 4,6 δις ευρώ / 2% του ΑΕΠ)
-Κατάργηση των φοροαπαλλαγών (για την εξοικονόµηση από 4,6 έως 9,2 δις ευρώ / 2% - 4% του ΑΕΠ)
-Αλλαγές στις κοινωνικές δαπάνες (χορήγηση με εισοδηµατικά κριτήρια για την εξοικονόμηση 1% - 2% του ΑΕΠ)
-Επιπλέον περικοπές στις ΔΕΚΟ (για την εξοικονόμηση από 2,3 έως 3,45 δις ευρώ / 1% - 1,5% του ΑΕΠ)
-Περικοπές στις αμυντικές δαπάνες
-Κατάργηση δηµόσιων φορέων
-Περικοπές δημόσιων επενδύσεων
-Μεταρρυθμίσεις στην Υγεία
Tην ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο φέρεται να επεξεργάζεται τη νομιμοποίηση -μέσω εξαγοράς τους- 2 εκατομμυρίων καταπατημένων στρεμμάτων (για την είσπραξη 1,5 δις ευρώ έως το 2013), καθώς και την αξιοποίηση κληρονομιών οι οποίες ουδέποτε αναζητήθηκαν από κληρονόμους.
Μετά από το -ενδιάμεσο- ταξίδι της ερχόμενης εβδομάδας, η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα το Μάιο, οπότε και αξιολογήσει οριστικά τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση της 5ης δόσης του δανείου.

Επιταχύνουν την εφαρμογή του Μνημονίου

Πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ θέλουν τον πρωθυπουργό να συγκαλεί εντός της ημέρας διυπουργική σύσκεψη με αντικείμενο το σχεδιασμό του κυβερνητικού έργου, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Περιβάλλοντος, Υποδομών, Επικρατείας, Πολιτισμού - Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Άλλωστε, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να προωθεί αλλαγές στη σύνθεση και λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου με στόχο συγκεκριμένα στελέχη να αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση σημαντικών ειδικών υποθέσεων.
Όλα αυτά εν μέσω σεναρίων για δομικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης, με δεδομένες τις δυσκολίες υπουργών να προχωρήσουν σε περαιτέρω περικοπές χωρίς να αλλοιώσουν το επίπεδο των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών αλλά και τις διαφωνίες σε ζητήματα όπως οι αποκρατικοποιήσεις.
http://tvxs.gr/news

Κυριακή, 27 Μαρτίου 2011

Σε ισχύ η θερινή ώρα

Σε ισχύ είναι από τα ξημερώματα σήμερα η θερινή ώρα, η οποία εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις 3 το πρωί της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών μετακινήθηκαν μία ώρα μπροστά.Το μέτρο θα ισχύσει έως την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (30/10/2011).

Θα μείνουν στη θερινή ώρα

Για τελευταία φορά άλλαξαν την ώρα οι κάτοικοι της Ρωσίας.
Τα ξημερώματα της Κυριακής γύρισαν τους δείκτες μία ώρα μπροστά, όμως με διάταγμα του προέδρου Μεντβιέντεφ η πρακτική της εφαρμογής θερινής και χειμερινής ώρας αναστέλλεται.
Έτσι τον Οκτώβριο, όταν οι υπόλοιπες χώρες θα υιοθετούν τη χειμερινή ώρα, η Ρωσία θα διατηρήσει την τρέχουσα θερινή ώρα.
«Όντως συνηθίσαμε κάθε άνοιξη και φθινόπωρο να μετακινούμε τους δείκτες των ρολογιών και όλοι από συνήθεια να βρίζουμε, γιατί παραβιάζεται πραγματικά ο ανθρώπινος βιορυθμός, όλα αυτά εκνευρίζουν, είπε σε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας του ο κ. Μεντβιέντεφ.

Spiegel: Αν σωθεί η Ελλάδα θα σωθούμε όλοι

Το περιοδικό Spiegel-Online, “φιλοξενεί” συνέντευξη του οικονομικού εμπειρογνώμονα και σύμβουλου της γερμανικής κυβέρνησης Lars Feld, ο οποίος διατείνεται, μεταξύ άλλων, πως ο στόχος δεν είναι τόσο η διάσωση του ευρώ, αλλά των επιμέρους χωρών και πως “όσο η Ελλάδα, η Πορτογαλία και άλλες χώρες παραμένουν υπερχρεωμένες, θα πρέπει να αγωνιούμε.”
Ο κ. Feld, είπε ακόμα πως ανησυχεί ότι μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, θα κλιμακωθεί η κρίση, αλλά πως “οι αριθμοί μιλούν ξεκάθαρα, η Ελλάδα θα πρέπει οπωσδήποτε να αναδιαρθρώσει το χρέος της.”
Τόνισε πως, τα τρέχοντα προβλήματα υπάρχουν επειδή οι τράπεζες, ιδιαίτερα στη Γερμανία και τη Γαλλία, δεν θα άντεχαν μια μαζική αναδιάρθρωση χρέους κρατών, “για αυτό και σώζουμε τις χρεοκοπημένες χώρες, αλλά επείγει εξίσου να αναδιοργανώσουμε και τον τραπεζικό τομέα.”
Ακόμα, για τους κανόνες περί χρέους, οι οποίοι αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες, είπε ότι “το ποσό, το οποίο ξεπερνά το όριο του χρέους, 60% επί του ΑΕΠ, πρέπει να μειώνεται κάθε χρόνο κατά 5%. Δεν βλέπω πώς μπορεί η Ελλάδα να το πετύχει αυτό.”

25η Μαρτίου: Πιο ανεπίκαιρη από ποτέ

Αν δεν με γελά η μνήμη μου, τα τελευταία 180 χρόνια η επέτειος της Επανάστασης του 1821 είναι "πιο επίκαιρη" από ποτέ, κάτι σαν την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Φοβάμαι όμως ότι φέτος το ρόδι έσπασε, το μήνυμα του 1821 δεν αφορά σχεδόν κανέναν. Είμαστε πια άλλοι άνθρωποι, άλλοι Έλληνες. Σε τι θυμίζουμε αλήθεια τους "τρελούς" που τα έβαλαν με μια ολόκληρη αυτοκρατορία;
Μίζεροι και φωνακλάδες, αρνούμαστε να προχωρήσουμε ούτε μέχρι στις προσωπικές μας επαναστάσεις απορρίπτοντας οτιδήποτε μας βγάζει από τη βολή μας με το προσωπικό συμφέρον να υπερισχύει πάντοτε του εθνικού. Τώρα που το σκέφτομαι, ίσως να θυμίζουμε εκείνους τους Έλληνες που φυλάκισαν τον Κολοκοτρώνη.
http://www.parapolitiki.com/2011/03/25_25.html

Μίκης: "Kλέφτες με γραβάτα που κλέβουν τον πλούτο της χώρας παραμένουν ατιμώρητοι"

Τις θέσεις της κίνησης πολιτών "Σπίθα" στην Κρήτη παρουσίασε το βράδυ του Σαββάτου στο Ηράκλειο ο Μίκης Θεοδωράκης σε ομιλία του στο κλειστό στα Δύο Αοράκια, το χώρο στον οποίο χθες πραγματοποιήθηκε η εντυπωσιακή συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη και του Πέτρου Πανδή.
Όπως ανέφερε ο Μ. Θεοδωράκης η ομιλία του και η συζήτηση έγινε για να ακούσει η γενέτειρα του, η Κρήτη, τις θέσεις του.
Ζήτησε να κλείσει η βάση της Σούδας, ενώ μίλησε για "κλέφτες με γραβάτα που κλέβουν τον πλούτο της χώρας παραμένοντας ατιμώρητοι".
"Ακούμε, είπε, από τα κυβερνητικά χείλη τη δήλωση, που αναπαράγεται άκριτα από τα μεγάλα συστημικά μέσα ενημέρωσης, ότι ο ρόλος της χώρας μας είναι απλώς υποστηρικτικός στις επιχειρήσεις κατά της Λιβύης. Λίγο ακόμα θα μας πουν ότι η μία φρεγάτα, το ιπτάμενο ραντάρ, τα δύο ελικόπτερα Σούπερ Πούμα και τα 4 αεροσκάφη F-16 που έθεσε η κυβέρνηση στη διάθεση των συμμαχικών δυνάμεων για την επιβολή της Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων, πετάνε λουλούδια εναντίον του Καντάφι και ότι στη Σούδα υπάρχει ένας απέραντος ανθόκηπος.".
Ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε τον Πρωθυπουργό να κλείσει τώρα την αμερικανική Βάση της Σούδας, λέγοντας ότι "μόνο έτσι θα πάψει η κυβέρνηση να είναι συνένοχη στις ανθρωπιστικές δολοφονίες που διαπράττουν αγγλοαμερικάνοι και Γάλλοι σταυροφόροι του πετρελαίου".
Παράλληλα ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι "από τη μια μεριά με τα μνημόνια, τις τρόικες και τα Δου-Νου-Του μας πίνουν το αίμα, απ' την άλλη ο αρχηγός μας, σαν ίσος προς ίσον με την Μέρκελ, τον Σαρκοζί και τον Μπους, μάς διατάζει εμάς τους ξεζουμισμένους να πάμε να ξεζουμίσουμε άλλους λαούς φτωχότερους και όπως λέει και το τραγούδι του προ-προ-προπάππου μου, Στέφανου Χάλη, να κάνουμε "μάνες δίχως γιους, γυναίκες δίχως άντρες...".
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μίκης Θεοδωράκης ανέφερε: "Τώρα το ΝΑΤΟ και η Ευρώπη δεν είναι πια "συνδικάτο". Κι εμείς καταντήσαμε ένα υπερήφανο προτεκτοράτο που δέχεται να μας διοικούν ουσιαστικά οι ξένοι, να μας βυθίζουν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, να μας αρπάζουν την εθνική μας περιουσία κι εμείς να τους λέμε όχι μονάχα "ευχαριστώ" αλλά και να στέλνουμε τα παιδιά μας στους πολέμους και τους ναυτικούς μας να βάψουν κι αυτοί τα χέρια τους με αίμα σαν τον παλιό καλό καιρό που κάποιοι λέγανε "σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω"".
Όπως είπε ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης οραματίζεται "μια Ελλάδα κατ' αρχήν ανεξάρτητη χωρίς ξένες στρατιωτικές βάσεις και ξένους προστάτες. Ανεξάρτητη, Αυτοδύναμη και Ασφαλή, με οικονομική, κοινωνική και μορφωτική ανάπτυξη και πολιτιστική ακτινοβολία".
Όπως ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης δημιουργείται επιστημονική επιτροπή επί κεφαλής τον Συνταγματολόγο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργο Κασιμάτη επιφορτισμένη να επεξεργαστεί ένα νέο Σύνταγμα, καθώς και νέους θεσμούς, που θα επιχειρήσουν να προσαρμόσουν όσο γίνεται περισσότερο πιστά την αρχή της Άμεσης Δημοκρατίας μέσα σε ένα σύγχρονο κράτος.
Περιγράφοντας τους στόχους της οργάνωσης "Σπίθα" επεσήμανε ότι τα μέλη της "δεν θα αρκεστούν στο να διαπαιδαγωγούν και να μορφώνουν εαυτούς και αλλήλους, αλλά κάθε "Σπίθα" θα αποτελεί μια μάχιμη κοινωνική ομάδα" διευκρινίζοντας "ότι θα πρέπει κατ' αρχήν να είναι φυτεμένη-φυτρωμένη επάνω στον τόπο και την κοινωνία όπου κατοικεί και εργάζεται. Να είναι άγρυπνη για κάθε τι που συμβαίνει γύρω της. Άγρυπνη και υπεύθυνη. Από το πιο μικρό έως το πιο μεγάλο. Από το τοπικό έως το εθνικό" όπως είπε.
Τέλος κάνοντας αναφορές στον Καζαντζάκη κατάληξε χειροκροτούμενος: "Για να είσαι άξιος να λογιάζεσαι ελεύθερος, πρέπει να είσαι έτοιμος να θυσιάσεις τη ζωή σου για να κάνεις πάντα αυτό που δεν μπορείς!".
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=70578&catid=9&la=1

Δύο εταιρίες "σύμβουλοι" μοίρασαν 110 εκατ. ευρώ σε μίζες για τα υποβρύχια

Δέσμευση χρημάτων από τους δήμους για οφειλές πολιτών

Τη δυνατότητα δέσμευσης χρημάτων και από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), όταν υπάρχουν οφειλές πολιτών, δίνει αλλαγή στο άρθρο 28 του φορολογικού νομοσχεδίου, που βρίσκεται υπό συζήτηση στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, οι ΟΤΑ υποχρεωτικά θα διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τις οφειλές που έχουν οι πολίτες προς αυτούς και η εφορία δεν θα χορηγεί φορολογική ενημερότητα σε όσους έχουν χρέη στους ΟΤΑ.
Αυτό σημαίνει ότι αν ο φορολογούμενος έχει να εισπράξει κάποιο ποσό από την εφορία ή να πάρει επιστροφή φόρου και ταυτόχρονα έχει χρέος προς το δήμο του, τότε θα γίνεται συμψηφισμός, ενώ δεν θα παίρνει ενημερότητα, αν πρώτα δεν τακτοποιήσει την οφειλή του προς το δήμο.

Όλοι μαζί τα φύγαμε

Όλοι μαζί τα φύγαμε δήλωσε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Π. Νικολούδης
Όσο και αν ακούγεται παράδοξο Διαφάνειας ο πρόεδρος της Επιτροπής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Π. Νικολούδης κατά την ακρόασή του από την σχετική επιτροπή στο πλαίσιο της συζήτησης επί της έκθεσης των πεπραγμένων του έτους 2010 αναφερόμενος σε ελέγχους που έχει κάνει σε υπουργούς και βουλευτές το έτος αυτό εξέφρασε την άποψη ότι «οι πολιτικοί δεν είναι οι πιο διεφθαρμένοι», ενώ, όπως είπε, «υπάρχουν άλλες ομάδες που δεν δίνουν λόγο πουθενά και κανένα έλεγχο δεν επιδέχονται παρ’ ότι και σε εξωχώριες offshore εταιρείες συμμετέχουν και το βάρος της απόδειξης δεν οφείλουν».
Αντιθέτως, πρόσθεσε, για τους πολιτικούς γίνεται και αναστροφή του βάρους της απόδειξης των πηγών των χρημάτων τους και στερούνται της βουλευτικής ιδιότητας και των πολιτικών δικαιωμάτων τους.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «Η μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό είναι ένα πολύ σπουδαίο ζήτημα. Είναι γνωστή σε όλους η ρήση “όλοι μαζί τα φάγαμε”. Εγώ δεν ξέρω αν είναι σωστό ή όχι. Μπορώ όμως να σας πω με πολύ μεγάλη πικρία ότι “όλοι μαζί τα φύγαμε”.
Και συνέχισε: «Ως πολίτη αυτής της χώρας με διακατέχει πολύ μεγάλη θλίψη όταν βλέπω το είδος, το φάσμα, τον αριθμό, το πλήθος των ανθρώπων που έσπευσαν να πάρουν τα λεφτά τους και να τα πάνε στο εξωτερικό. Από πάμπλουτους μέχρι καλόγριες. Γι’ αυτό σας λέω ότι οι πολιτικοί δεν είναι οι πιο διεφθαρμένοι»,
http://pressnews.eu

40 ώρες εργασίας για τους δημοσίους υπαλλήλους

Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, είναι αποφασισμένος να καθιερώσει τις 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα.
Σύμφωνα με συνέντευξη του υπουργού στην Καθημερινή της Κυριακής μόνο αυτή η κίνηση θα ισοδυναμεί με 45.000 προσλήψεις νέων υπαλλήλων , ενώ οι αλλαγές στο ωράριο της λειτουργίας των υπηρεσιών αποσκοπούν στο να διευκολύνονται οι πολίτες τις απογευματινές ώρες.
Τονίζει ότι το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης θα έχει μειωθεί κατά 6 δισ. ευρώ (16 δισ. έναντι 22 δισ. το 2009), δηλαδή, όπως εξηγεί, μείωση κατά 30%.
Για το ενιαίο μισθολόγιο δηλώνει πως στόχο έχει «την αρχή της ίσης αμοιβής για εργασία ίσης αξία».
Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοινώνει ότι εντός του 2011 θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την πραγματοποίηση του πρώτου εθνικού γραπτού διαγωνισμού, βασικό κριτήριο «για την επιλογή γενικών διευθυντών, διευθυντών και προϊστάμενων».
«Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που δεν έκανε ούτε μια πελατειακή πρόσληψη, εκτός ΑΣΕΠ και δεν έκανε ούτε μια κομματική προαγωγή προϊσταμένου» ανέφερε ο Γ. Ραγκούσης.
Την ίδια ώρα, κρίνει ότι είναι απαραίτητη η αλλαγή του εκλογικού νόμου, καθώς «η σκοτεινή πλευρά της μεταπολίτευσης είχε δύο δίδυμους πυλώνες που πρέπει να γκρεμίσουμε: το πελατειακό κράτος και το πελατειακό κομματικό σύστημα.»
Σχετικά με το Μνημόνιο, επισημαίνει ότι «δεν χρειάζεται αναθεώρηση το Μνημόνιο, αλλά η νοοτροπία μας. Αυτό είναι το μείζον, όχι οι όποιες διορθώσεις κριθεί ότι είναι απαραίτητες στο Μνημόνιο, οι οποίες ασφαλώς θα γίνουν».
Αναφορικά με τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας προτείνει οι άδειες παραμονής των να χορηγούνται μόνο με διακομματική πλειοψηφία, ενδεχομένως και με συνταγματική πρόβλεψη.
«Το ουσιώδες είναι με ποια κριτήρια, πώς και κυρίως πόσες άδειες θα δίνονται. Αυτό δεν μπορεί να αφήνεται στις αντοχές της εκάστοτε κυβέρνησης, πολιτικές και προσωπικές, απέναντι σε πιέσεις και κινδύνους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ.Ραγκούσης.
Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κατασκευή του ΧΥΤΑ Κερατέας, υπογραμμίζοντας ότι το έργο θα πραγματοποιηθεί πάση θυσία, καθώς, αν δεν προωθηθεί μαζί με τον αντίστοιχο χώρο στο Γραμματικό, όπως υποστήριξε, θα καταρρεύσει η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική και «5 εκατομμύρια πολίτες θα βρουν τα σκουπίδια έξω από την πόρτα τους».

Φορολογικά μέτρα "φωτιά" από το 2012

Στις αρχές του επόμενου μήνα θα παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην τρόικα τα νέα τσουχτερά φορολογικά μέτρα για την περίοδο 2012-2015. Αφορμή των νέων μέτρων η υστέρηση των φορολογικών εσόδων κατά τους πρώτους δυόμισι μήνες του 2011.

Τα νέα μέτρα μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

- κατάργηση και περιορισμό φοροαπαλλαγών
- νέα περαίωση των ανέλεγκτων υποθέσεων της περιόδου 2000 – 2009
- κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά
- αύξηση των τελών κυκλοφορίας
- επιβολή φόρου στο φυσικό αέριο
- μείωση των αφορολόγητων ποσών για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σκοπεύει να "χτυπήσει" καταπατητές 2 εκατομμυρίων στρεμμάτων, με στόχο με την είσπραξη 1,5 δισ. ευρώ έως το 2013.
Όπως δήλωσε την Κυριακή (27.03) στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, «Δε θα μπορέσει η κυβέρνηση να συγκεντρώσει χρήματα από τις επιχειρήσεις, αφού δεν υπάρχει φορολογητέα ύλη».
Σε δηλώσεις για την αδυναμία της κυβέρνησης ως προς το θέμα της φοροδιαφυγής προέβη και ο Θεόδωρος Μαργαρίτης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς. "Η κυβέρνηση έχει αποτύχει στα έσοδα και χτυπάει μισθωτούς και συνταξιούχους. Η φοροδιαφυγή ζει και βασιλεύει και δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην οικονομία".

Τουρκικό “πωλητήριο” σε εκτάσεις νότια του Καστελόριζου

Δεν έχουν τέλος οι τουρκικές προκλήσεις στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο Καστελόριζο, καθώς η όμορη χώρα ανακοίνωσε δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια τρισδιάστατων σεισμικών στοιχείων στη Μεσόγειο.Ειδικότερα η Turkish Petroleum Corporation προκήρυξε τον διαγωνισμό, ο οποίος λήγει στις 15/04, για 11 “οικοπέδα” που καλύπτουν θαλάσσια έκταση 20.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στον κόλπο της Αττάλειας καθώς και νοτιότερα, ενώ η περιοχή συνδέεται με την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου.
Να υπενθυμιστεί ότι είναι νωπή ακόμα η πρόσφατη πρόκληση με το ιταλικό ερευνητικό πλοίο Explora, το οποίο ξεκινούσε από τις αρχές του Ισραήλ με κατεύθυνση την Ιταλία για την ολοκλήρωση της αποστολής του, δηλαδή την εναπόθεση καλωδίων οπτικών ινών, όταν στις 12/03 παρενοχλήθηκε από τουρκική κορβέτα, που το υποχρέωσε να αποχωρήσει, υποστηρίζοντας ότι η άδεια που είχαν εκδώσει οι ελληνικές αρχές δεν έχει ισχύ γιατί η περιοχή αυτή ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, όπως ενημέρωσαν τον καπετάνιο.
Την Τρίτη 22/03 και ενώ το πλοίο επρόκειτο να περάσει ξανά σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η Τουρκία εξέδωσε Navtex, οδηγίες προς ναυτιλλομένους, για τις έρευνες, ενώ αμέσως μετά εκδόθηκε και η ελληνική οδηγία.
http://www.cosmo.gr/Politics/Hellas/315949.html