Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Δύο (βασικές) + μία (ακραία) θεωρίες συνωμοσίας(;) γύρω από την ύπαρξη του Χριστού

Ανήμερα της γέννησης του Ιησού Χριστού που εορτάζεται από την πλειοψηφία του δυτικού κόσμου, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν τη δική τους θεωρία για το τι συνέβη στις 25 Δεκέμβρη, 2011 χρόνια πριν.
Δεν υπήρξε ποτέ, έζησε έναν βίο κανονικού ανθρώπου ή μήπως ο Ιησούς Χριστός ήταν ακόμη(;) ένας εξωγήινος.
Δύο πράγματα είναι βέβαια κάθε Χριστούγεννα. Ότι εκατομμύρια Χριστιανοί γιορτάζουν τη γέννηση του θεανθρώπου και παίρνουν τα εκάστοτε μηνύματα ελπίδας (που θέλουν να πάρουν), τη στιγμή που άλλοι παραμένουν πιστοί στις θεωρίες τους, επισημαίνοντας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ότι η υπόθεση "γέννηση και ζωή του Ιησού Χριστού" είναι προϊόν απάτης.
Αυτές είναι οι βασικότερες θεωρίες:
Η θεωρία του Μυθικισμού
Ο Χριστός δεν υπήρξε ποτέ
Βασικό γνώρισμα της συγκεκριμένης θεωρίας είναι η πεποίθηση ότι πολλές θεϊκές οντότητες και θρυλικές φιγούρες δεν υπήρξαν πραγματικά πρόσωπα, αλλά μυθολογικοί χαρακτήρες.
Ένα από τα ενδεικτικότερα επιχειρήματα της θέσης των Μυθικιστών είναι πως βιβλικοί χαρακτήρες όπως ο Ιησούς Χριστός, ο Νώε, ο Αβραάμ ή ο Αδάμ αντιπροσωπεύουν συγκεκριμένες μυθολογικές φιγούρες ανάλογης σημασίας με αυτές των Αιγυπτίων, των Σουμερίων, των Ινδών και άλλων λαών, που αντιμετωπίζονται όμως μέχρι σήμερα περισσότερο ως μύθοι.
Εντός του Μυθικισμού, βέβαια, συνοψίζονται τρεις "υπο-θεωρίες" συνωμοσίες σχετικά με την ύπαρξη του Χριστού.
Σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη του περιοδικού "Φαινόμενα" του Ελεύθερου Τύπου, Μηνά Παπαγεωργίου, οι τάσεις που παρουσιάζονται στους κόλπους του Μυθικισμού -που στην Ελλάδα παραμένει μια σχετικά άγνωστη θεωρία- είναι τρεις:
Η πρώτη χαρακτηρίζεται από την πεποίθηση ότι οι ιστορίες της γέννησης, της ζωής και της ανάστασης του Ιησού, αποτελούν κλεμμένα αρχετυπικά στοιχεία πανάρχαιων κοσμολογικών αντιλήψεων.
Η δεύτερη υποστηρίζει ότι ο χριστιανισμός είναι ένα εβραϊκό γέννημα των συνθηκών που διαμορφώθηκαν στη Γαλιλαία αμέσως μετά την καταστροφή του Ναού στην Ιερουσαλήμ το 70, με συνέπεια ο Μεσσίας που περίμεναν οι Ιουδαίοι για να λυτρωθούν, να παίρνει σάρκα και οστά.
Τέλος, η τρίτη "υπο-θεωρία" βλέπει τον χριστιανισμό ως δημιούργημα της ρωμαϊκής αριστοκρατικής τάξης, στην προσπάθειά της να «παγκοσμιοποιήσει» τη λατρεία των θεοποιημένων Καισάρων (βλ. Ιούλιος Καίσαρας).
Η θεωρία του Κώδικα ντα Βίντσι
Ο Χριστός υπήρξε, αλλά ήταν ένας από εμάς
Το βιβλίο του Dan Brown βασίζεται στη θεωρία ότι ο Ιησούς δεν έχει καμία θεϊκή υπόσταση, δεν πέθανε για τις αμαρτίες του ανθρώπινου είδους και δεν αναστήθηκε ποτέ. Αντιθέτως, υποστηρίζει ότι ο Ιησούς παντρεύτηκε τη Μαρία Μαγδαληνή και έκαναν τουλάχιστον ένα παιδί μαζί, το οποίο έζησε κάποια στιγμή στη Νότια Γαλλία, στηρίζοντας την εικασία ότι υπάρχουν απόγονοι του Ιησού μέχρι και σήμερα.
Η συγκεκριμένη θεωρία, με μια ασύλληπτα μεγάλη διάδοση λόγω του βιβλίου αλλά και της μεταφοράς του στον κινηματογράφο, απέκτησε γρήγορα μαζικά πολλούς πιστούς.

Μια από τις γνωστότερες επεκτάσεις της βασίζεται στο ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία για να αλλάξει την ιστορία αναγκάστηκε να κρατήσει τον γάμο τους κρυφό και να σπιλώσει μέσα από τα Κείμενά της την υπόληψη της Μαρίας Μαγδαληνής.
Επιπλέον, οι εικασίες για το τι συνέβη μετά τη σταύρωση του Ιησού τον θέλουν να κατεβαίνει από τον Σταυρό σε κατάσταση κώματος, αλλά να επιζεί και τελικά να περνά μια ζωή κρυμμένος, αφήνοντας το έργο και τις εντολές του ως "κληρονομιά" στους Αποστόλους του. Η θεωρία εξηγεί με αυτόν τον τρόπο και την εμφάνιση του Χριστού στους μαθητές του μετά την υποτιθέμενη Ανάσταση.
Η ακραία θεωρία
Ο Ιησούς ήταν εξωγήινος
Μια θεωρία που υποστηρίζεται σε πολλά forums, χωρίς να κατονομάζεται κάποιος φανατικός υποστηρικτής της (για ευνόητους λόγους), είναι ότι ο Ιησούς ήταν δημιουργία μιας ομάδας εξωγήινων, των ΕΒΕ-2.
Ο σκοπός της έλευσης του εξωγήινου Ιησού στη Γη ήταν για να διδάξει την αγάπη και την αλληλεγγύη στους ανθρώπους, ενώ τα θαύματά του εξηγούνται ως feats της υπερβολικά προχωρημένης τεχνολογίας των εξωγήινων που ήταν προφανώς άγνωστη 2.000 χρόνια πριν.
Σύμφωνα με την ίδια θεωρία, ο Χριστός δεν ήταν η πρώτη παρέμβαση των εξωγήινων στα δρώμενα της Γης, αφού οι 10 εντολές ήταν το δικό τους κατασκεύασμα που τελικά έφτασε στα χέρια του Μωυσή. Ποιος μπορεί να πάρει στα σοβαρά μια τόσο ακραία θεωρία;

Δεν υπάρχουν σχόλια: