Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

«Τσιμπάνε» τα νέα τεκμήρια

Στην απόχη των τεκμηρίων θα πιαστούν το 2012 χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι. Αιτία οι νέες περικοπές τις οποίες θα υποστούν τα εισοδήματά τους είτε λόγω των μειώσεων στις αποδοχές είτε λόγω της ολοκληρωτικής απώλειάς τους σε περίπτωση που έχουν χάσει τη δουλειά τους.
Τα νέα τεκμήρια που ισχύουν για τα εισοδήματα του 2011 είναι σημαντικά αυξημένα (από 10% έως και 100%) σε σύγκριση με εκείνα που ίσχυσαν για τα εισοδήματα του 2010. Αυτό, σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, θα οδηγήσει εκατομμύρια φορολογουμένων στο... γκισέ της εφορίας, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο εισοδήματος με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν το 2012.
Μισθωτοί και συνταξιούχοι οι οποίοι δε θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν τα τεκμήρια διαβίωσης (αφού τα εισοδήματά τους θα έχουν συρρικνωθεί δραματικά ή θα έχουν πλήρως εξανεμιστεί) θα φορολογηθούν όχι για τα πραγματικά τους εισοδήματα, αλλά για τα τεκμαρτά, δηλαδή για εκείνα που προκύπτουν βάσει των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης. Αυτό σημαίνει πως, αν το εισόδημά τους είναι χαμηλότερο από το άθροισμα της τεκμαρτής δαπάνης, θα φορολογούνται με βάση την τεκμαρτή δαπάνη. Το γεγονός αυτό έχει ήδη οδηγήσει χιλιάδες φορολογουμένους στην πώληση άρον άρον αυτοκινήτων κυβισμού άνω των 1.800 κ.εκ. προκειμένου να μειώσουν το τεκμήριο.
Μέχρι και πέρυσι ήταν ελάχιστες οι περιπτώσεις μισθωτών που έπεφταν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων, τα οποία λειτουργούσαν σχεδόν αποκλειστικά για τον εντοπισμό εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών. Από φέτος όμως, με την αύξηση των τεκμαρτών δαπανών και τη μείωση των εισοδημάτων κινδυνεύουν άμεσα και οι μισθωτοί. Για να αποφύγουν τα τεκμήρια πρέπει να εμπίπτουν σε ειδικές κατηγορίες φορολογουμένων.
Τα τεκμήρια
Για τις κατοικίες, το τεκμήριο υπολογίζεται για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για τα επόμενα από 81 μέχρι και εκατόν είκοσι τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής με 65 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για τα επόμενα από 121 μέχρι και 200 τ.μ. με 110 ευρώ ανά τ.μ. για τα 201 έως 300 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με 200 ευρώ ανά τ.μ. και για τα πλέον των 300 τ.μ. με 400 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης των βοηθητικών χώρων της κύριας κατοικίας ορίζεται ποσό 40 ευρώ. Για τις δευτερεύουσες κατοικίες η τεκμαρτή δαπάνη μειώνεται κατά 50%.
Δηλαδή ένα σπίτι 100 τ.μ. έχει τεκμήριο 4.500 ευρώ. Ενα εξοχικό στο χωριό 100 τ.μ. έχει τεκμήριο 2.250 ευρώ, δηλαδή ο συγκεκριμένος φορολογούμενος έχει τεκμήριο μόνο από τα ακίνητα 6.750 ευρώ. Αν διαθέτει και ένα αυτοκίνητο 1.800 κ.εκ. που έχει τεκμήριο 7.600 ευρώ, η συνολική τεκμαρτή δαπάνη φτάνει σε 14.350 ευρώ. Στην περίπτωση που υπάρχει και δεύτερο (μικρό) αυτοκίνητο στην οικογένεια, π.χ. 1.200 κ.εκ., στο τεκμήριο προστίθενται άλλες 4.000 ευρώ και φτάνει σε 18.350. Για να καλύψει το τεκμήριο ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα πρέπει να έχει εισόδημα ύψους 1.530 ευρώ το μήνα (υπολογιζόμενο σε 12μηνη βάση).
Στα τεκμήρια προστίθενται επίσης τυχόν δαπάνες για δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, οικιακών βοηθών, σκαφών αναψυχής, αεροσκαφών κ.λπ.
Ποιοι τα αποφεύγουν
Το ετήσιο συνολικό ποσό της αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτει μπορεί να αμφισβητηθεί από το φορολογούμενο όταν αυτό είναι μεγαλύτερο από την πραγματική δαπάνη του φορολογουμένου και των μελών που τον βαρύνουν, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από τον υπόχρεο με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία.
Δυνητικά μπορούν να απαλλαγούν από τα τεκμήρια όσοι:
- υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ενοπλες Δυνάμεις,
- είναι φυλακισμένοι,
- νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική,
- είναι άνεργοι και δικαιούνται βοήθημα ανεργίας,
- συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού και έχουν μειωμένες δαπάνες διαβίωσης, λόγω αποδεδειγμένης συμβολής στις δαπάνες αυτές των συγγενών τους με την προϋπόθεση ότι οι τελευταίοι αυτοί έχουν εισόδημα από εμφανείς πηγές,
- είναι ορφανοί ανήλικοι οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης από κληρονομιά του πατέρα ή της μητέρας τους και
- προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανώτερης βίας πραγματοποίησαν δαπάνη μικρότερη από την αντικειμενική.
Οταν συντρέχει μία ή περισσότερες από τις περιπτώσεις αυτές, ο φορολογούμενος υποχρεούται να υποβάλει μαζί με τη δήλωσή του και τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του. Ο προϊστάμενος της ΔΟΥ ελέγχει την αλήθεια των ισχυρισμών και την ακρίβεια των αποδεικτικών στοιχείων του φορολογουμένου και μειώνει ανάλογα την ετήσια αντικειμενική δαπάνη, στην οποία αναφέρονται οι ισχυρισμοί και τα αποδεικτικά στοιχεία.
Διευκρινίζεται επίσης ότι:
- Προκειμένου για αντικειμενικές δαπάνες των τέκνων, η διαφορά αντικειμενικής δαπάνης καταλογίζεται σε εκείνον το γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα.
- Η αντικειμενική δαπάνη που προκύπτει με βάση το αυτοκίνητο ΙΧ αναπήρου με την προϋπόθεση ότι αυτό απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας, εξαιρείται.
- Οι ετήσιες αντικειμενικές δαπάνες προκειμένου για συνταξιούχους που έχουν υπερβεί το 65ο της ηλικίας τους εφαρμόζονται μειωμένες κατά 30%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: