Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Κρίση Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο τρόπος που εξελίσσονται τα πράγματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί δικαιολογημένο προβληματισμό. Το Βερολίνο προσπαθεί να επιβάλλει μια γερμανική Ευρώπη και δείχνει χαρακτηριστική περιφρόνηση στις Βρυξέλλες και τις χώρες με πρόβλημα δημοσιονομικού ελλείμματος και δημόσιου χρέους.
Η Γαλλία στηρίζει προς το παρόν τις πρωτοβουλίες της Γερμανίας ακολουθώντας...
μία μικρομέγαλη πολιτική. Το πιθανότερο είναι ότι ο κ. Σαρκοζί θα διαπιστώσει, σε κάποια φάση, ότι δεν είναι ισότιμο μέλος του γαλλογερμανικού άξονα και πως έχει χάσει πολύτιμους συμμάχους στον λεγόμενο ευρωπαϊκό νότο.


Αφόρητη κατάσταση


Το άτυπο διευθυντήριο του Βερολίνου και του Παρισιού επιβάλλει μία αντιπαραγωγική οικονομική πολιτική σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην μείωση των δημόσιων δαπανών και στον περιορισμό των μισθών και των συντάξεων χωρίς να προσφέρει οποιαδήποτε αναπτυξιακή διέξοδο στην κρίση υπερχρέωσης της Ευρωζώνης.
Υποτίθεται ότι μετά την επιβολή ισοπεδωτικής δημοσιονομικής αυστηρότητας και ενός αυστηρότερου ελέγχου της διαχείρισης των υπερχρεωμένων χωρών θα υπάρξουν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης δραστηριοποίησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση της κρίσης και της έκδοσης του πολυσυζητημένου ευρωομολόγου.
Προς το παρόν πάντως οι λαοί της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας ενδεχομένως του Βελγίου και της Γαλλίας θα πρέπει να δεχθούν οικονομικές πολιτικές που δεν οδηγούν σε θετικά αποτελέσματα και την σταδιακή μετατροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε γερμανική Ευρώπη.


Βέβαιη αποτυχία


Οι πρωτοβουλίες του Βερολίνου, που στηρίζονται προς το παρόν από το Παρίσι, είναι βέβαιο ότι θα αποτύχουν. Τα κερδοσκοπικά κυκλώματα που κυριαρχούν στις αγορές αξιοποιούν την γερμανική πολιτική για να δοκιμάσουν την αντοχή του συστήματος του ευρώ αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Οι κυβερνήσεις που εφαρμόζουν τις γερμανικές συνταγές «διάσωσης» οδηγούνται η μία μετά την άλλη στο περιθώριο των εξελίξεων. Όσο για τους λαούς που υφίστανται τις συνέπειες της επιβολής μιας γερμανικής Ευρώπης δείχνουν να έχουν χάσει την αυτοπεποίθηση και τον πολιτικό προσανατολισμό τους πρέπει όμως να θεωρείται βέβαιο ότι θα αντιδράσουν δυναμικά και μάλιστα σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα.


Διπλό αδιέξοδο


Το δημοκρατικό σύστημα οδηγείται σε διπλό αδιέξοδο. Εφαρμόζεται μία οικονομική πολιτική με τεράστιο κοινωνικό κόστος που δεν έχει σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας. Σαν να μην έφτανε αυτό οι κυβερνήσεις των προβληματικών χωρών της Ευρωζώνης και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί χάνουν την δημοκρατική νομιμοποίησή τους εξαιτίας της επιθετικής στρατηγικής του Βερολίνου και ως έναν βαθμό του Παρισιού.
Στήνεται ένα σκηνικό γενικευμένης οικονομικής, κοινωνικής και μετά από ένα διάστημα πολιτικής κρίσης στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: