Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Εκτίμηση-σοκ Telegraph: "Η συμφωνία για την Ελλάδα θα καταρρεύσει προσεχώς"!

Η έγκυρη βρετανική εφημερίδα Telegraph δημοσιεύει ένα ιδιαίτερα απαισιόδοξο άρθρο, του Λίαμ Χάνιγκαν, σχετικά με τα αποτελέσματα της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες της ευρωζώνης την προηγούμενη Τετάρτη, 26/10, για την αντιμετώπιση της κρίσης του ελληνικού χρέους (και όχι μόνο), εκτιμώντας ότι όχι μόνο η "συμφωνία" είναι καταδικασμένη να αποτύχει, αλλά και ότι αυτό θα συμβεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες!
Ακολούθως παρατίθενται τα σημαντικότερα σημεία του άρθρου:
“Η "συμφωνία" της περασμένης εβδομάδας για την ευρωζώνη, αντί να κάνει την κατάσταση πιο ξεκάθαρη, επιτρέποντας στους επενδυτές να κάνουν τις εκτιμήσεις τους, με τις τελευταίες ανακοινώσεις έκανε την “γκροτέσκα” κρίση χρέους της δυτικής Ευρώπης ακόμη πιο οξεία, σπέρνοντας ακόμη περισσότερους μολυσματικούς σπόρους σύγχυσης”.
“Η ίδια η συμφωνία που ανακοινώθηκε με δραματικό τρόπο τα ξημερώματα της Πέμπτης, συνοδεύτηκε με ένα “κυνήγι ανακούφισης”. Αλλά ήδη από την Πέμπτη τα αρνητικά σημάδια ήταν εμφανή. Οι παγκόσμιες αγορές ομολόγων, με νηφάλιο τρόπο, τάσσονταν εναντίον της συμφωνίας. Και αυτό είναι ανησυχητικό".
“Η συμφωνία παρουσιάστηκε ως νίκη από τους “ευρω-κράτες”. Η συμφωνία είναι εθελοντική όμως, χωρίς να έχει αποφασιστεί τίποτε άλλο εκτός από την επικεφαλίδα “κούρεμα 50%”. Στην πραγματικότητα παζαρεύοντας το πόσο και για πόσο μπορεί να πληρώσει κανείς για ένα ελληνικό ομόλογο, εκείνοι που ανόητα δάνεισαν χρήματα στην Ελλάδα, θα λάβουν μια καλύτερη συμφωνία. Αυτή είναι η απόφαση που θα ληφθεί όμως πίσω από κλειστές πόρτες τους επόμενους μήνες. Σε αυτήν όμως την περίπτωση τα θα χρειαστούν εκ νέου δανεισμοί, από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ή αλλού, και επιπλέον από περικοπές από τους φορολογούμενους πολίτες”.
"Άρα, το επίκεντρο του πακέτου που συμφωνήθηκε είναι πολύ λιγότερο αποφασιστικό από αυτό που φαίνεται. Για την ακρίβεια, είναι μια μη-απόφαση. Η ελπίδα ότι η Ελλάδα θα ξεκαθαρίσει τα δημοσιονομικά της επηρεάζεται ακόμη περισσότερο από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο έχει καθυστερήσει ήδη γελοιωδώς. Οπότε ο ηθικός κίνδυνος θα συνεχιστεί".
"Αυτό που χρειάζεται επειγόντως είναι μια ξεκάθαρη χρεοκοπία της Ελλάδας, που θα επιτρέψει σε αυτή την αποτυχημένη ημι-αναπτυγμένη οικονομία να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, να σταθεροποιήσει την δραχμή και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και η Πορτογαλία δα πρέπει επίσης να φύγει, καθώς η περίπτωσή της προσομοιάζει της Ελλάδας. Θα υπάρξει περαιτέρω αναταραχή στις αγορές, ναι, αλλά μερικοί ακόμη μήνες αποσταθεροποίησης, οδηγώντας σε μια πιο συγκεκριμένη κατάσταση, είναι σίγουρα καλύτεροι από την παρούσα κατάσταση όπου ολόκληρος ο κόσμος ζει με το φόβο ενός μαζικού “ευρω-σεισμού”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: