Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Kίνα: Δεν πρόκειται να σώσουμε την Ε.Ε...

Ο επικεφαλής του Μηχανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ από την Κίνα δήλωσε χθες ότι το Ταμείο θα μπορούσε να εκδώσει χρεόγραφα σε όποιο νόμισμα θέλει και πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να εκδοθούν ομόλογα ακόμα σε γουάν, εάν το θέλει το Πεκίνο.
Σήμερα το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, το οποίο και εκφράζει ουσιαστικά την κυβέρνηση της Κίνας, σε σχόλιο του αναφέρει ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να περιμένει από την Κίνα να την σώσει από την κρίση χρέους. Ωστόσο επισημαίνει πως θα κάνει ότι μπορεί να βοηθήσει ένα φίλο που το έχει ανάγκη.
Αν και η Κίνα έχει εκφράσει την εμπιστοσύνη της στην Ευρώπη σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, δεν έχει προχωρήσει σε καμία δημόσια προσφορά για να αγοράσει Ευρωπαϊκό χρέος.
Το πρακτορείο Xinhua επισημαίνει πάντως πως το Πεκίνο δεν θα μπορούσε να απέχει όταν ο μεγαλύτερος εμπορικός του εταίρος «ναυαγεί».
«Η κίνηση καλής θέλησης από το Πεκίνο είναι μια καλή απάντηση σε εκείνους που βλέπουν την Κίνα ως ανταγωνιστική απειλή στην Ευρώπη. Παρά τις διαφορές στις πολιτικές , στην οικονομία και στην κουλτούρα η Κίνα και η Ευρώπη είναι ακόμα καλοί φίλοι και συνεργάτες» αναφέρει το κινεζικό πρακτορείο.
Ωστόσο τονίζει πως σε μια τέτοια άνευ προηγουμένου κρίση στην Ευρώπη, η Κίνα δεν μπορεί να πάρει το ρόλο του σωτήρα και να παρέχει μια λύση για την «ευρωπαϊκή κακουχία» όπως αναφέρει το Xinhua, ενώ προσθέτει πως εναπόκειται στους Ευρωπαίους να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά τους προβλήματα.
Τα σχόλια αυτά δεν είναι και τα πιο ευνθαρυντικά για την Ευρώπη που ποντάρει στις αναδυόμενες οικονομίες, ανάμεσα στις οποίες συγκεταλέγεται και η Κίνα, για την ενίσχυση του Ευρωπαικού Μηχανσιμού.
Σύμφωνα με την απόφαση της τελευταίας Συνόδου στον υπάρχοντα μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα προστεθεί ένα "εργαλείο", συνδεδεμένο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα δέχεται τη συμβολή αναδυόμενων οικονομικών δυνάμεων , όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: