Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Σκοτεινά σημεία στην συμφωνία βλέπουν και οι αναλυτές

Μπορεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες να δήλωσαν την ικανοποίηση τους για το γεγονός ότι επιτευχθεί συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής και η ελληνική κυβέρνηση να βγήκε με σχεδόν πανηγυρικό τρόπο να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της, όμως αναλυτές εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία και περιμένουν στην γωνία τις τεχνικές λεπτομέρειες.
Pimco : «Ο κίνδυνος μειώθηκε, αλλά δεν εξαλείφθηκε»
Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση – δήλωση του επικεφαλής της Pimco Ελ – Εριάν μετά την ανακοίνωση της απόφασης για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50%, ενίσχυση των τραπεζών και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EFSF).
Ο επικεφαλής της Pimco χαρακτήρισε «ρεαλιστικό» το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% καθώς και την ενίσχυση του EFSF, ώστε να προστατευτούν χώρες όπως η Ιταλία, αλλά τόνισε πως θα πρέπει να αποσαφηνιστούν κρίσιμα ζητήματα όπως οι διαδικασίες για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ο ρόλος της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, το τελικό μέγεθος του EFSF καθώς και η προέλευση των χρημάτων που θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Deutsche Bank: Αν δεν είναι αυτό χρεοκοπία τότε τι είναι χρεοκοπία;
Πιο επιθετική ήταν στο σχόλιο της η μεγάλη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank.
«Aν η περίπτωση της Ελλάδας δεν συνιστά χρεοκοπία, τότε ποια κατάσταση στο μέλλον θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χρεοκοπία;" διερωτώνται οι αναλυτές της σχολιάζοντας τα συμπεράσματα και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης.
Στην έκθεσή του με τίτλο «πρώτες σκέψεις για τις αποφάσεις της Συνόδου»ο οίκος, αναφερόμενος στην απόφαση των Βρυξελλών για haircut 50% στο ελληνικό χρέος, με στόχο τη μείωσή του στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, επισημαίνει ότι για να καμφθούν τελικά οι ενστάσεις των τραπεζιτών έπρεπε να τεθεί επί τάπητος η απειλή για την ολοκληρωτική χρεοκοπία της Ελλάδος.
"Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ισχυρίστηκε ότι η Ευρώπη απέφυγε τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Για να περιμένουμε όμως να δούμε τι θα αποφανθούν οι οίκοι αξιολόγησης", σχολιάζει μεταξύ άλλων η Deutsche Bank.
Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, ο οίκος προειδοποιεί, πως παρά τα μεγαλεπίβολα σχέδια των Ευρωπαίων, ο κίνδυνος πιστωτικής κρίσης δεν έχει πλήρως εξαλειφθεί. "Πως η υπερβολική απομόχλευση μπορεί να ποσοτικοποιηθεί, καθοριστεί και εντέλει αποφευχθεί παραμένει ένα μείζον ερώτημα", αναρωτάται η Deutsche.
Εστιάζοντας στις αποφάσεις για την ενίσχυση των διαθέσιμων πόρων του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (EFSF) περί το 1 τρις, μέσω δύο επιλογών (πιστωτική αναβάθμιση και όχημα ειδικού σκοπού), ο οίκος κάνει λόγο για κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση που ενισχύουν την αισιοδοξία, αλλά ζητά ταυτόχρονα περισσότερες λεπτομέρειες και μεγαλύτερη σαφήνεια.
Citi : Πολλά ερωτηματικά από την συμφωνία
Πολλές λεπτομέρειες που ενδέχεται να αποτελέσουν σημαντικά εμπόδια στο μέλλον διαπιστώνει η Citi στις αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών, που αφήνουν ανοιχτά «πολλά ερωτηματικά».
Σύμφωνα με τη Citi, οι αποφάσεις για την Ελλάδα δεν θα επαναφέρουν τη χώρα σε βιώσιμη δημοσιονομική οδό, ενώ οι πιέσεις για περαιτέρω «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα παραμείνουν, προκαλώντας κλυδωνισμούς στις αγορές.
Nomura: Πιο αισιόδοξη
Καλύτερες των προσδοκιών οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής, αναφέρει η Nomura, επισημαίνοντας ότι σημειώθηκε πρόοδος τόσο στη δομή του EFSF όσο και στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη στήριξη της Ελλάδας.
Επίσης, όσον αφορά το EFSF, οι αποφάσεις είναι ελαφρώς καλύτερες των προσδοκιών, ενώ όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι αποφάσεις ήταν ανάλογες των χαμηλών προσδοκιών.
Στα συν της συμφωνίας είναι η αποδοχή των ιδιωτών πιστωτών να συμμετάσχουν στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και η άμβλυνση των αντιδράσεων για την ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης.
Στα πλην συγκαταλέγεται η απουσία λεπτομερειών για τον τρόπο ενίσχυσης του EFSF και η χαμηλή ορατότητα αναφορικά με τη δράση της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά, σύμφωνα με την Nomura.

Δεν υπάρχουν σχόλια: