Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Η συμφωνία θα υπόκειται στο ελληνικό ή στο βρετανικό δίκαιο;

Ένα σημείο που παραμένει θολό μέχρι τώρα και που εσκεμμένα η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει είναι αν μετά τη συμφωνία τα ομόλογα υπόκεινται στο ελληνικό ή στο βρετανικό δίκαιο. Έχει πέσει μαύρο στην ενημέρωση των πολιτών και θα πρέπει γρήγορα να αποσαφηνιστούν όλες οι πλευρές του ζητήματος αυτού.
Το θέμα το είχε θίξει και χθες το antinews λέγοντας ότι μια τέτοια αλλαγή θα ήταν καταστροφική και υποκρύπτει πολλά.
Η κυβέρνηση πιθανότατα να οχυρωθεί πίσω από τη φράση της συμφωνίας που λέει ότι η κυριότητα του προγράμματος είναι ελληνική, ανήκει στην Ελλάδα. Το είπε και πριν από λίγο ο κ. Βενιζέλος, αλλά αυτό δε λέει απολύτως τίποτε.
Αν επικρατήσει το ελληνικό δίκαιο οι ξένοι δανειστές, που θα είναι και μόνιμοι επιτηρητές, δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν εμπράγματες εγγυήσεις αν πάει κάτι στραβά στο πρόγραμμα. Με το βρετανικό δίκαιο όμως, τα collateral είναι εδώ και είναι στα χέρια των δανειστών.Θα μπορούν δηλαδή να διεκδικήσουν ακίνητα ή κρατικές εταιρείες χωρίς να μπλέξουν στον ελληνικό δικαστικό κυκεώνα.
Έτσι, λοιπόν, και με τη βούλα θα είμαστε υπό κατοχή, χωρίς να μπορούμε να αντιδράσουμε. Θα εκχωρήσουμε εθνική κυριαρχία ακόμη κι αν αυτό απαγορεύεται από το Σύνταγμα, αλλά και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: