Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Τι θα ισχύσει με καταθέσεις, δάνεια και όχι μόνο

Πόσο θα επηρεασθούν οι καταθέσεις τους στις τράπεζες, οι οποίες, στην πλειοψηφία τους, θα χρειασθεί να κρατικοποιηθούν προκειμένου να βρουν κεφάλαια για να στηριχθούν;
Η απάντηση που δίνεται επ αυτού είναι ξεκάθαρη: δεν υφίσταται κανενας απολύτως κίνδυνος. Οι καταθέσεις ήταν και παραμένουν απολύτως εγγυημένες. Το γεγονός ότι μέσω της συμφωνίας θα προστεθούν άλλα 30 δις. ευρώ σε αυτή την εγγύηση συνιστά έναν πρόσθετο λόγο καθησυχασμού.
Το άλλο κρίσιμο ερώτημα έχει να κάνει με τα δάνεια. Υπάρχει ενδεχόμενο να περικοπούν κι αυτά, όπως το χρέος; Η απάντηση και στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι κατηγορηματική:
Όχι. Τα δάνεια, θα παραμείνουν ως έχουν, δηλαδή δεν υπάρχει κανένα ενδεχομένο να μειωθούν οι υποχρεώσεις, που απορρέουν απ αυτά ή πολύ περισσότερο να διαγραφούν.
Κατά συνέπεια, ουσιαστικές μεταβολές, ως προς αυτό το μέτωπο, δεν υφίστανται.
Το θέμα βεβαίως είναι τι θα γίνει με τον ίδιο τον χαρακτήρα των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Η εκτίμηση των τελευταίων ωρών επιμένει ότι με εξαίρεση 2-3 το πολύ τραπεζών, όλες οι υπόλοιπες θα υποχρεωθούν να κρατικοποιηθούν για να διασφαλίσουν την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης τους.
Ωστόσο, ακόμα και αυτή η εξέλιξη δε θα έχει καμία επίπτωση στο μέσο καταθέτη ή δανειολήπτη. Ενδεχομένως να έχει στις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: