Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

O χορός δισεκατομμυρίων των τραπεζικών εγγυήσεων

Η Ελληνική αγορά φαίνεται να υποφέρει από έλλειψη ρευστότητας και σε αυτό σίγουρα μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι τράπεζες, οι οποίες και διατηρούν τις κάνουλες τους κλειστές.

Στην διαπίστωση ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν βοηθήσει όσο θα έπρεπε την αγορά ή δεν είναι σε θέση να το κάνουν φαίνεται να καταλήγουν και στις Βρυξέλλες.

Η χθεσινή τοποθέτηση του επικεφαλής της Κομισiόν ήταν ενδεικτική. Ο Ζοζέ Μπαρόζο προανήγγειλε περισσότερες εγγυήσεις για τις ελληνικές τράπεζες, μέσω της δημιουργίας ενός ευρύτερου μηχανισμού, έτσι ώστε να συνεχίσουν την δανειοδότηση.

Αυτή η κίνηση του κ. Μπαρόζο δεν θα πρέπει να θεωρείται έκπληξη, καθώς ο εκπρόσωπος του στην Ελλάδα και επικεφαλής της Ομάδας Κρούσης της Κομισιόν Χόρστ Ράιχενμπαχ, είχε προαναγγείλει μια τέτοια κίνηση με τοποθέτηση του στην γερμανική εφημερίδα Die Welt.

O κ. Ράιχενμπαχ είχε τονίσει ότι ο τραπεζικός τομέας δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη στην Ελλάδα και πρότεινε την ενεργοποίηση των κεφαλαίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ ως εγγυήσεις για τις τράπεζες...


Και πρόσθετες εγγυήσεις από το Δημόσιο


Η Κομισιόν φαίνεται λοιπόν να βάζει μπροστά τις δικές της δυνάμεις για να επέλθει η πολυπόθητη ανάπτυξη σε μια οικονομία που τρέχει με ύφεση άνω του 7%. Όμως δεν είναι η πρώτα φορά που οι ελληνικές τράπεζες θα πάρουν εγγυήσεις για να στηρίξουν και αυτές με την σειρά τους την ρευστότητα της ελληνικής αγοράς.

Το Ελληνικό Δημόσιο μαζί με το νέο πακέτο εγγυήσεων που ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει για τα πιστωτικά ιδρύματα έχει "προικίσει" τα πιστωτικά ιδρύματα με εγγυήσεις που ξεπερνούν τα 80 δισ. ευρώ...

Μάλιστα η σημερινή κυβέρνηση έχει διαθέσει συνολικά 70 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις προς τις τράπεζες με σειρά νόμων. Αρχικά με το Ν. 3845/2010 "Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη-μέλη της Ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", με τον οποίο προβλέπεται η περαιτέρω ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος μέσω παροχής εγγυήσεων 15 δισ. ευρώ. Στον ίδιο νόμο προβλέπεται και η ίδρυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με σκοπό τη διατήρηση της σταθερότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω της ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας εάν και εφόσον τούτο κριθεί αναγκαίο.
Με το Ν. 3872/2010 "Εκτέλεση περιηγητικών πλόων από πλοία με σημαία τρίτων χωρών με αφετηρία ελληνικό λιμένα και άλλες διατάξεις", έγινε επέκταση των εγγυήσεων προς τις τράπεζες κατά 25 δισ. ευρώ, ενώ με τον τελευταίο νόμο 3965/2011 ορίζεται και νέο πακέτο εγγυήσεων ύψους 30 δισ. ευρώ. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα φέρει στη Βουλή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα παρέχεται η δυνατότητα στο Δημόσιο να διαθέσει τις πρόσθετες εγγυήσεις στις τράπεζες.


Τα λεφτά δεν πάνε επαρκώς στην ενίσχυση της αγοράς


Η κυβέρνηση δικαιολογεί την παροχή επιπλέον εγγυήσεων στους τραπεζίτες στην λογική ότι αυτοί με την σειρά τους θα ενισχύσουν την ελληνική οικονομία και θα παρέχουν δάνεια κυρίως προς τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που τόσο τα έχουν ανάγκη. Μάλιστα όπως δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τον έλεγχο της ροής των χρημάτων από την ρευστοποίηση των τίτλων του Δημοσίου , έχει συσταθεί Συμβούλιο Εποπτείας, υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών στο οποίο συμμετέχουν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και οι εκπρόσωποι του Δημοσίου στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών.


Πάνε όμως τα λεφτά προς αυτή την κατεύθυνση;


Αν εξετάσουμε την πιστωτική επέκταση των μηνών Μαίου, Ιουνίου και Ιουλίου θα δούμε ότι ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης παραμένει αρνητικός. Αυτό πολύ απλά σημαίνει λιγότερα χρήματα από τον πιστωτικό κλάδο σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και νοικοκυριά.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής προς το σύνολο του εγχώριου ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε σε -1,2% τον Ιούλιο, στα ίδια επίπεδα τον Ιούνιο του 2011 και σε -1,1% τον Μάιο του 2011 από 0% τον Δεκέμβριο του 2010 και +2,7% τον Ιούνιο του 2010.

Αν πάρουμε για παράδειγμα τα δάνεια προς τα νοικοκυριά τον Ιούνιο, ο αρνητικός ρυθμός μεταβολής των δανείων διαμορφώθηκε σε -2,5% τον Ιούνιο του 2011 (Ιούνιος 2010: +1,5%), από -2,3% τον Μάιο του 2011, λόγω της υποχώρησης των καταναλωτικών δανείων (Ιούνιος 2011: -3,7%, Μάιος 2011: -3,8%), ενώ σταθερός παρέμεινε ο ρυθμός μεταβολής των στεγαστικών δανείων (Ιούνιος 2011: -1,7%, Μάιος 2011: -1,7%).

Η καθαρή ροή προς τα νοικοκυριά τον Ιούλιο ήταν αρνητική ύψους 497 εκατ. ευρώ. ενώ σε δωδεκάμηνη βάση οι χορηγήσεις προς τα νοικοκυριά καταγράφουν μείωση κατά 2,7% έναντι μειώσεως 2,5% τον Ιούνιο.

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις τον ίδιο μήνα ήταν αρνητική κατά 53 εκατ. ευρώ (Ιούλιος 2010: θετική καθαρή ροή 36 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης μειώθηκε σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (Ιούλιος 2011: -4,0%, Ιούνιος 2011: -3,4%, Δεκέμβριος 2010: 0,3%).


Εγγυήσεις για να καλυφθεί η «τρύπα» από την ΕΚΤ


Ο λόγος που η κυβέρνηση προχωρά σε περαιτέρω ενίσχυση των τραπεζών με εγγυήσεις τώρα είναι ότι η ΕΚΤ, η εξάρτηση των τραπεζών από την οποία ανέρχεται στα 96 δισ. ευρώ περίπου, αποσύρει σταδιακά την ρευστότητα της.
Η Κεντρική Τράπεζα του ευρώ ζήτησε από τις ελληνικές τράπεζες περισσότερες εγγυήσεις, προβάλλοντας ως αιτία την περαιτέρω απαξίωση των ελληνικών ομολόγων, κάτι που απλά σημαίνει ότι οι τράπεζες, αδυνατώντας να προσκομίσουν νέες εγγυήσεις, ήταν υποχρεωμένες να επιστρέψουν στην ΕΚΤ μέρος της ρευστότητας.
Έτσι κρίθηκε σκόπιμο να ενισχυθούν οι τράπεζες με εγγυήσεις του Δημοσίου, οι οποίες ως ενέχυρο μπορούν να τους προσφέρουν από τον Έκτακτο Μηχανισμό (ELA) περισσότερη ρευστότητα.
Και οι τραπεζίτες αν χρειαστεί θα προτιμήσουν την έστω και πρόσκαιρη και πιο ακριβή ρευστότητα του ELA μέσω της τράπεζας της Ελλάδας (3,5% επιτόκιο έναντι 1,5% απο την ΕΚΤ), παρά την προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την κρατικοποίηση των τραπεζών τους...
http://www.newscode.gr

Διαβάστε περισσότερα για τις τράπεζες εδώ









Δεν υπάρχουν σχόλια: