Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Εξόφληση εισφορών με κουρεμένα ομόλογα δέχεται το ΙΚΑ

Σημαντική έκπτωση έως και 50% στους μεγαλοοφειλέτες του ΙΚΑ προσφέρει το Ιδρυμα, αποδεχόμενο την πληρωμή των καθυστερημένων ασφαλιστικών εισφορών ακόμη και με υποτιμημένα (και υποβαθμισμένα) κρατικά ομόλογα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος ενημέρωσε την κυβέρνηση ότι θα αρχίσει τα δέχεται κρατικά ομολογα για την αποπληρωμή των εισφορών. Μάλιστα, σε μια τέτοια περίπτωση θα προσφέρει έκπτωση από 20%, όταν προσφερθούν τίτλοι που λήγουν το 2013-14, έως και 40% για ομόλογα που λήγουν τους επόμενους μήνες. Η προσφορά θα αφορά ποσά οφειλής άνω των 500.000 ευρώ.
Ετσι, ένας κακοπληρωτής που οφείλει -για παράδειγμα- 1 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ και θέλει να τακτοποιήσει τις οφειλές του προκειμένου να πάρει ασφαλιστική ενημερότητα μπορεί να αγοράσει -από τη δευτερογενή αγορά- ομόλογα αξίας 800.000 ευρώ (κατ' ανώτατο όριο), τα οποία μπορεί να εξασφαλίσει στην τιμή των 500.000 ή και 400.000 ευρώ. Κατ' αυτόν τον τρόπο εξοφλάται το ποσό της οφειλής με έκπτωση έως και 50% ή και 60%.
Από την πλευρά του το ΙΚΑ σκοπεύει να ανταλλάξει (rollover) τα εν λόγω ομόλογα-«σκουπίδια» του ελληνικού Δημοσίου με άλλα εγγυημένα από τον προσωρινό μηχανισμό (EFSF) με βάση τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.
Η ανταλλαγή για τα ασφαλιστικά ταμεία δεν προβλέπει «κούρεμα» στην ονομαστική αξία, αν και οι τίτλοι που θα δοθούν θα είναι 30ετούς διάρκειας, με μάλλον υποδεέστερα, των σημερινών, επιτόκια. Και καθώς τα νέα ομόλογα θα έχουν βαθμολογία 3Α, ως εγγυημένα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό EFSF, ο διοικητής του ΙΚΑ σκοπεύει να τα ενεχυριάσει στις τράπεζες και έτσι να αντλήσει ρευστότητα προκειμένου να καταβάλει τις τρέχουσες υποχρεώσεις (συντάξεις κ.ά).
Να σημειωθεί ότι το ΙΚΑ ήδη έχει εξαντλήσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό (600 εκατ. πέραν του προϋπολογισμού και της κρατικής ενίσχυσης), αλλά και τις δυνατότητες δανεισμού με εγγύηση τα ομόλογα (ρέπος). Παράλληλα, τα έσοδα του Ταμείου παρουσιάζουν κάμψη 16%, ενώ το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου παρουσίασαν πραγματική καθίζηση της τάξης του 25%.
Και καθώς τα έσοδα αναμένεται να περιοριστούν κάτω των 13 δισ. ευρώ φέτος λόγω της υψηλής ανεργίας και της ονομαστικής μείωσης των μισθών του ιδιωτικού τομέα 15-16 δισ., τα προηγούμενα χρόνια, αναζητούνται νέες πηγές (ανα)χρηματοδότησης.
Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα το ΙΚΑ δανείστηκε 100 εκατ. ευρώ από το επικουρικό ΕΤΕΑΜ (στο οποίο οφείλει 2,6 δισ. ευρώ και μόλις πριν από λίγους μήνες άρχισε να εξυπηρετεί) και αντίστοιχο ποσό από το Ταμείο της ΔΕΗ.
Κατά συνέπεια, το ΙΚΑ έχει επείγουσα ανάγκη ρευστού και, εν ανάγκη, εγγυήσεων (εν προκειμένω ομόλογα του EFSF) προκειμένου να αντλήσει χρήματα από τις τράπεζες ώστε να πληρώσει μισθούς (στο προσωπικό του) και συντάξεις.
Με δεδομένο μάλιστα ότι δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα για επιπλέον χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό.
Να σημειωθεί ότι οι οφειλές των ιδιωτών προς το ΙΚΑ ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ, που μπορούν να αποπληρωθούν με ομόλογα μειωμένης, κατά τουλάχιστον 20%, ονομαστικής αξίας, τα οποία όμως θα τα προμηθευτούν στο ήμισυ οι επιχειρηματίες από τη δευτερογενή αγορά ομολόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: