Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Υπό όρους η επιστροφή της τρόικας

Γραπτώς ζήτησε η Κριστίν Λαγκάρντ από τον Ευάγγελο Βενιζέλο τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση
«Γραμμένα σε πέτρα» θέλει η τρόικα τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφασίσει την επιστροφή της στην Αθήνα, για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την έγκριση της εκταμίευσης της 6ης δόσης του δανείου στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τη χθεσινή συνάντηση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Λαγκάρντ ζήτησε από τον έλληνα υπουργό να υποβάλει γραπτώς και με λεπτομέρειες έναν κατάλογο των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, θέλοντας προφανώς να τον δεσμεύσει αλλά και να επιτρέψει στις υπηρεσίες του Ταμείου να εκτιμήσουν με ακρίβεια την εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται. Με βάση αυτό, το ΔΝΤ και η τρόικα στο σύνολό της θα αποφασίσουν την επιστροφή τους, την οποία το ίδιο το ΔΝΤ τοποθέτησε με σχετική βεβαιότητα εντός της εβδομάδας.
Ωστόσο, η ανακοίνωση του ΔΝΤ αλλά και η απαίτηση για γραπτή υποβολή των μέτρων αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην κριθούν επαρκή τα όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί και να ζητηθούν τροποποιήσεις ή και πρόσθετα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση αποτελούν μια έκφραση της συνεχιζόμενης δυσπιστίας προς τη χώρα.
Οπως ανακοίνωσε το Ταμείο κατά τη συνάντηση, ο κ. Βενιζέλος και η κ. Λαγκάρντ «συζήτησαν τους όρους υπό τους οποίους η αποστολή του ΔΝΤ θα επιστρέψει στην Αθήνα για την πέμπτη αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος, κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα».
Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε σε δήλωσή του ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση έχουν δημιουργήσει πολύ θετική εντύπωση και πρόσθεσε ότι «προχωράμε κανονικά».
«Ηδη», είπε, «έχει συζητηθεί επί της ουσίας το ζήτημα, δηλαδή το πώς θα φτάσουμε στους δημοσιονομικούς στόχους του 2011 και του 2012. Ολοκληρώνουμε και τη συζήτηση για τα επόμενα δύο χρόνια, το 2013 και το 2014».
Ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε το μεσημέρι χθες (ώρα Ουάσιγκτον) με την κ. Λαγκάρντ, παρουσία και του απερχόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι το κλίμα στην Ουάσιγκτον, όπου πραγματοποιήθηκε η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ, ήταν «σαφώς καλύτερο από το κλίμα που υπήρχε στην Πολωνία πριν από μερικές μέρες».
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι αν δεν είχε στο μυαλό του τις θυσίες που καλείται να υποστεί ο ελληνικός λαός και το βαρύ κλίμα που υπάρχει στην Ελλάδα, «θα μπορούσα να πω ότι είμαι αισιόδοξος».
Πάντως, τόνισε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει πως οι μεγάλες θυσίες του μπορεί να προστατέψουν τη χώρα, ώστε να μη χάσουμε περισσότερα και σε ορατό χρονικό διάστημα να αποκαταστήσουμε τη βλάβη που έχει υποστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: