Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Θα ζούμε με σκουπίδια αν τυχόν χρεοκοπήσουμε

Οι Financial Times ετοίμασαν έναν πρόχειρο επικήδειο στην Ελλάδα, φιλοξενώντας μια περιγραφή του τι θα συμβεί βήμα-βήμα στη χώρα, αμέσως μετά το περίφημο default. Σύμφωνα με το άρθρο των FT, η πρώτη συνέπεια μιας χρεοκοπίας θα είναι να μείνουν απλήρωτοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι. Αμέσως μετά, θα "σκάει" η μια τράπεζα μετά την άλλη και ξαφνικά οι Έλληνες θα μείνουν χωρίς ρευστό.
Η φράση, βέβαια, που αποτελεί το νέο trend στις αναλύσεις ειδικών και οικονομολόγων παγκοσμίως είναι το ελληνικό χρεοστάσιο, μια πιθανή απόφαση της χώρας να μην πληρώσει τα χρέη της.

Οι FT εξηγούν στο άρθρο τους τι συνέπειες θα είχε κάτι τέτοιο:
Στην δυσοίωνη περίπτωση που η συμφωνία της 21ης Ιουλίου για την 6η δόση -που αποτελεί και το γερό χαρτί στα χέρια της Ελλάδας- αθετηθεί για κάποιο λόγο, η χώρα θα αναγκαστεί να κηρύξει χρεοστάσιο. Μια απόφαση που θα προκαλέσει αλυσιδωτές έως και απρόβλεπτες αντιδράσεις.

Ενόσω η χώρα αδυνατεί να μαζέψει τα απαραίτητα φοροέσοδα, δεν θα μπορούν να πληρωθούν ούτε οι εσωτερικοί λογαριασμοί, με συνέπεια οι δημόσιοι υπάλληλοι να μείνουν πιθανότατα απλήρωτοι και τα κοινωνικά επιδόματα να μην μπορούν να αποδοθούν.

Καθώς το κράτος θα ξεμένει από χρήμα, οι τράπεζες της χώρας θα βρεθούν στο χείλος του γκρεμού, εφόσον οι τοποθετήσεις τους σε εγχώρια κρατικά ομόλογα θα υποστούν σοβαρή απομείωση. Συνεπώς, η ΕΚΤ δεν θα αποδέχεται χρεοκοπημένα ομόλογα ως εγγύηση για να δανείζει τις τράπεζες, αφού η αξία τους θα είναι μηδενική.

Η διακοπή λειτουργίας του συστήματος πληρωμών και των ΑΤΜ, θα πολλαπλασιάσει τα προβλήματα. Για να ξαναφτάσουμε σε μια ομαλή οικονομική ζωή, η Ελλάδα θα πρέπει να επανακεφαλαιοποιεί τις τράπεζές της και να ισοσκελίζει τα βιβλία της σε καθημερινή βάση. Αν οι πιστωτές εμφανίζονταν πρόθυμοι να δανείσουν φρέσκο χρήμα στην Ελλάδα, οι άμεσες επιπτώσεις θα σταματούσαν εκεί. Πώς θα βρεις όμως νέους πιστωτές εν μέσω χρεοστασίου;

Μια εναλλακτική λύση θα ήταν να αποκατασταθεί η δυνατότητα της Ελλάδας να "κόβει" χρήμα για να πληρώσει τους λογαριασμούς της. Απαραίτητη προϋπόθεση για κάτι τέτοιο θα ήταν η έξοδος από το ευρώ και η δυνατότητα της κεντρικής τράπεζας να τυπώνει χρήμα.


Οι επιπτώσεις οποιουδήποτε χρεοστασίου δεν θα περιορίζονταν στην Ελλάδα, όμως, αφού οι επενδυτές θα έβαζαν τον επόμενο στόχο. Σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν μεγάλες ζημίες, τα ευρώ θα έφευγαν από τις χώρες που θεωρούνται επικίνδυνες προς όσες θεωρούνται ασφαλείς. Τα ποσά που «παίζονται» είναι τεράστια και οι εκροές θα μείωναν την αξία των ομολόγων των «επικίνδυνων» κρατών. Τελικά, η βύθιση στις τιμές ομολόγων θα υπονόμευε περαιτέρω την εμπιστοσύνη στις οικονομίες της ευρωζώνης και πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες.


Η περαιτέρω επιβράδυνση θα πολλαπλασίαζε τις επιπτώσεις αυτού του ντόμινο. Αν και η ΕΚΤ έχει το απόθεμα να χρηματοδοτεί τράπεζες της ευρωζώνης (εφόσον είναι υγιείς), μια οικονομική επανατοποθέτηση λόγω της επερχόμενης κατάρρευσης θα ήταν τόσο σοβαρή, που κι άλλες χώρες θα υποχρεώνονταν να δανειστούν περισσότερο και με ακόμη πιο παράλογους όρους. Κι άλλες χώρες θα αποφάσιζαν, έτσι, να κηρύξουν χρεοστάσιο.


Αν μια χώρα έφευγε από το ευρώ, θα αυξάνονταν οι φόβοι ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι, δημιουργώντας συναλλαγματικούς κινδύνους σε όλη την ευρωζώνη. Η ΕΚΤ θα μπορούσε μεν να δράσει ως «ρελέ ασφαλείας», αλλά και πάλι αυτό θα απαιτούσε ομόφωνη συμφωνία σε όλη την ευρωζώνη, πράγμα που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Οπότε, κι άλλες χώρες θα κατέληγαν να μην έχουν άλλη επιλογή παρά να ακολουθήσουν την Ελλάδα εξερχόμενες από το ευρώ, που τότε πιθανόν να κατέρρεε.


Το άρθρο των FT καταλήγει στο επιμύθιο ότι καμία από τις παραπάνω εξελίξεις δεν είναι αναπόφευκτη. Παρ' όλ' αυτά, αν η Αθήνα κηρύξει χρεοστάσιο, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να καταρρεύσουν και το ευρώ και η Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: