Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Καταγγελίες για το οικονομικό έγκλημα… μέσω τηλεφώνου


Τα εγκαίνια της νέας υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποιήθηκαν στο κτίριο της ΓΑΔΑ, όπου και θα στεγαστεί η νέα υπηρεσία.
Στόχος της νέας υπηρεσίας είναι η πρόληψη, έρευνα και καταστολή των εγκλημάτων κατά της οικονομίας και κυρίως αυτών που τελούνται σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων του Δημοσίου και της εθνικής οικονομίας γενικότερα ή εμφανίζουν τα χαρακτηριστικά του οργανωμένου εγκλήματος, και των εγκλημάτων που διαπράττονται μέσω της χρήσης του διαδικτύου ή άλλων μέσων ηλεκτρονικής επικοινωνίας.
Στελέχη της νέας υπηρεσίας είναι έμπειροι αξιωματικοί και προσωπικό, καθώς και αξιωματικοί Ειδικών Καθηκόντων, που προσελήφθησαν πρόσφατα για το σκοπό αυτό. Στα πλαίσια της λειτουργίας της, η υπηρεσία θα συνεργάζεται με δικαστικές ή άλλες αρχές και φορείς, υπό την εποπτεία του αρμόδιου Εισαγγελέα, ενώ θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε αρχεία τόσο των αστυνομικών, όσο και άλλων υπηρεσιών.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας δεν ισχύει το φορολογικό, τραπεζικό, χρηματιστηριακό ή επιχειρηματικό απόρρητο.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί και η δημιουργία της ειδικής τηλεφωνικής γραμμής καταγγελιών 11012, όπου οι πολίτες καθ’ όλο το 24ωρο μπορούν να επικοινωνούν επώνυμα ή ανώνυμα για την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας αφορά εγκληματικές δραστηριότητες κατά της δημόσιας περιουσίας και της Οικονομίας ευρύτερα.
Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, στόχος της νέας υπηρεσίας της ΕΛΑΣ είναι να πατάξει το οικονομικό έγκλημα «στην κατεύθυνση της αποκατάστασης του κύρους της χώρας μας αλλά και της δύναμης της ελληνικής οικονομίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: