Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Ιός του Δυτικού Νείλου και στην... Εκάλη

Σε δύο δείγματα ζώων, στην Αττική, εντοπίστηκε ο ιός του Δυτικού Νείλου, ενώ καθησυχαστικό εμφανίζεται το ΚΕΕΛΠΝΟ, σημειώνοντας πως δεν έχει αναφερθεί προσβολή από τη νόσο σε άνθρωπο στην περιοχή.Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα (01/08) το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα δύο κρούσματα εντοπίστηκαν σε άλογα, που εκτρέφονται στην περιοχή της Εκάλης και τα οποία εμφανίζουν και κλινικά συμπτώματα.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος των απλών κουνουπιών και στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν είτε ασυμπτωματικοί, είτε εμφανίζουν ήπια νόσο.
Σε μικρό ποσοστό (<1%), κυρίως ηλικιωμένων ασθενών, εμφανίζονται επιπλοκές από το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα.
Μέχρι τώρα, κρούσματα σε ανθρώπους είχαν καταγραφεί μόνο στη Βόρεια Ελλάδα και μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες δύο ακόμη άτομα εμφάνισαν εγκεφαλίτιδα μετά από τσίμπημα κουνουπιού, ένα στη Θεσσαλονίκη και άλλο ένα τη Λάρισα. Ετσι, ανέβηκε ο αριθμός των φετινών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην χώρα μας σε τρία, αλλά το ΚΕΛΠΝΟ εκτιμά ότι τις επόμενες ημέρες τα κρούσματα θα αυξηθούν.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ ανακοινώνει ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας παρακολουθεί στενά τα περιστατικά και θα προβαίνει άμεσα σε οποιαδήποτε ενημέρωση, σχετικά με οποιαδήποτε εξέλιξη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: