Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Ενήμερος από το 2008 ο Καραμανλής για τη χρεοκοπία

Τον κίνδυνο χρεοκοπίας τόνιζε από το 2008 ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας μέσω επιστολών του προς τον Καραμανλή.Τέσσερις αποκαλύπτικές επιστολές του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Πέτρου Δούκα προς τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας "φέρνει στο φως" "Το Βήμα της Κυριακής".
O Π. Δούκας, είχε προειδοποιήσει τον Κ. Καραμανλή για τον κίνδυνο της Ελλάδας να μην μπορέσει να βγει στις αγορές να δανειστεί αλλά και για την διόγκωση των ελλειμμάτων. "Πρόεδρε SOS, χάνουμε την εμπιστοσύνη των αγορών", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε μια από τις επιστολές που εστάλησαν τον Οκτώβριο του 2008 ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το Δημόσιο θα χρειαστεί να δανειστεί πάνω από 40 δισ. ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες, ποσό που τελικά ανήλθε στα 48 δισ. ευρώ για το 2009, σημειώνοντας: "Αυτό απαιτεί την απόλυτη εμπιστοσύνη των αγορών".
Στην εν λόγω επιστολή ο κ. Δούκας πρότεινε μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, όπως αποκρατικοποιήσεις (ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΤΤ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, Λαχεία, ΟΔΙΕ κλπ), αλλαγές στα τεκμήρια, μείωση των αμυντικών δαπανών, μετοχοποιήσεις σε αεροδρόμια και λιμάνια, ωστόσο τίποτα από αυτά δεν δρομολογήθηκαν άμεσα ποτέ.
Μια άλλη επιστολή που στάλθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων του 2008, τόνιζε, μεταξύ άλλων:
"Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερή και υπεύθυνη κυβέρνηση σε ένα πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον. Τα οικονομικά θα δυσκολέψουν τους επόμενους μήνες. Οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας θα είναι κάτω από μεγάλη πίεση. Χρειάζεται να ενισχύσουμε τις ασθενέστερες τάξεις, αν και οι πολίτες δύσκολα θα πιστέψουν σε προεκλογικού τύπου παροχές, όποιες και αν είναι αυτές".
Nα υπενθυμιστεί ότι τόσο ο τότε υφυπουργός Π. Δούκας, όσο και ο υπουργός ΓιώργοςΑλογοσκούφης είχαν από το καλοκαίρι του 2008 υποστηρίξει τη λήψη σκληρών μέτρων, ωστόσο, οι πολιτικές εκείνες είχαν απορριφθεί από το Μαξίμου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: