Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

«Γυρίστε πίσω στη δουλειά»!

Ταμεία ζητούν και επιστροφή του εφάπαξ από ασφαλισμένους που πήραν σύνταξη... κατά λάθος.
Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας έχουν αιχμαλωτιστεί ασφαλισμένοι, σε σημείο ώστε ασφαλιστικά ταμεία να ζητούν την επιστροφή στη δουλειά εργαζομένων που έχουν συνταξιοδοτηθεί, αλλά και να τους επιστραφεί η εφάπαξ αποζημίωση!
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μισθωτής της ΔΕΗ (σ. σ. : τα στοιχεία και τα σχετικά έγγραφα βρίσκονται στη διάθεση των «ΝΕΩΝ»), η οποία συνταξιοδοτήθηκε την 1η Μαρτίου 2011 με μειωμένη σύνταξη. Ηταν 59 ετών, 8 μηνών και 20 ημερών. Τα συντάξιμα χρόνια της ήταν 25 και 3 μήνες, ενώ εξαγόρασε τον πλασματικό χρόνο ανατροφής παιδιού ανεξαρτήτως ηλικίας. Τώρα της έστειλαν επιστολή να γυρίσει στη δουλειά και να επιστέψει το εφάπαξ, γιατί δεν μπορεί να φύγει με μειωμένη σύνταξη παρά μόνο όταν γίνει 61 ετών!
Από τη σχετική αλληλογραφία τής ασφαλισμένης με τις υπηρεσίες του ΙΚΑ προκύπτει ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση (στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας) για τους όρους και τις προϋποθέσεις αναγνώρισης πλασματικού χρόνου παιδιών. Οπως αναλύεται στα έγγραφα των αρμόδιων υπηρεσιών του ΙΚΑ, με τις διατάξεις του ν. 3655/2008 παρέχεται στις μητέρες ασφαλισμένες όλων των οργανισμών κύριας ασφάλισης (εκτός του ΟΓΑ) η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικού χρόνου για κάθε παιδί και μέχρι τα τρία, που αποκτώνται από 1/1/2000 και εφεξής.
Ο πλασματικός αυτός χρόνος συνυπολογίζεται - υπό προϋποθέσεις - για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος ή για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης. Το δικαίωμα αναγνώρισης του πλασματικού χρόνου ασκείται κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης για πλήρη σύνταξη γήρατος - και όχι για μειωμένη πλην κάποιων εξαιρέσεων όπως η 37ετία, οι 4.500 ημέρες ασφάλισης, για μητέρες ανηλίκων κ.ά. Παράλληλα, με τις διατάξεις του νόμου 3863/2010 (νόμος Λοβέρδου) προβλέπεται ως χρόνος ασφάλισης ο πλασματικός χρόνος του ν. 3655/2008 (σ. σ. : παρέχεται η δυνατότητα στις ασφαλισμένες των φορέων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής προστασίας πλην ΟΓΑ να αναγνωρίζουν πλασματικό χρόνο ασφάλισης για κάθε παιδί που αποκτούν από 1/1/2000 και μετά, ο οποίος αναγνωρίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές και ανεξάρτητα του χρόνου γέννησης των παιδιών). Συνυπολογίζεται, δε, για τη συμπλήρωση του χρόνου συνταξιοδότησης λόγω γήρατος (40ετία), καθώς και των 4.500 ημερών ή 15 ετών ασφάλισης. Το ίδιο έγγραφο του ΙΚΑ οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο πλασματικός χρόνος δεν συνυπολογίζεται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος.
Στον νέο νόμο. Σημειώνεται ότι στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου του ΣΕΠΕ γίνεται αναφορά στην ισχύουσα νομοθεσία (για τον πλασματικό χρόνο παιδιών) με τη σημείωση ότι είχε παρασχεθεί η δυνατότητα στις ασφαλισμένες φορέων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να αναγνωρίζουν πλασματικό χρόνο ασφάλισης για παιδιά που έχουν γεννηθεί από 1/1/2000 και εφεξής, ο οποίος ανέρχεται στα 5 έτη κατ' ανώτατο όριο (ένα έτος για το πρώτο παιδί και δύο έτη για κάθε επόμενο και μέχρι το τρίτο) και λαμβάνεται υπόψη είτε για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος είτε για προσαύξηση του ποσού της σύνταξης. Το δικαίωμα, δε, αυτό μπορούσε να ασκηθεί και από τους ασφαλισμένους πατέρες, υπό συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις. Με το άρθρο αυτό προτείνεται η αντικατάσταση των ανωτέρω διατάξεων με σκοπό την παροχή της σχετικής δυνατότητας αναγνώρισης του πλασματικού χρόνου των παιδιών και από τους δύο γονείς, υπό τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις, από ασφαλισμένους σε φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης και ανεξαρτήτως του χρόνου γέννησης των παιδιών.
http://nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/napdf/7764430_%CE%A0%CE%9B%CE%91%CE%A3%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%A3%20%CE%A7%CE%A1%CE%9F%CE%9D%CE%9F%CE%A3%CE%94%CE%95%CE%97%20copy.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια: