Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Δημαράς: Αποθηκευμένα κατασχεμένα εκρηκτικά σε Λαύριο

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο Γιάννης Δημαράς για τα αποθηκευμένα εκρηκτικά σε Λαύριο και Αστακό με αφορμή την πρόσφατη τραγωδία σε ναυτική βάση της Κύπρου.
Στην επιστολή του γίνεται λόγος για 34 κοντέινερ με πολεμικό υλικό προερχόμενο από επιχειρησιακό πεδίο του ΙΡΑΚ στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στο Λαύριο και 700 τόνους εκρηκτικών υλών σε αποθήκες των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων σε Λαύριο, Δερβενοχώρια και Βελεστίνο.
Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:

"Κύριε Υπουργέ,
Στις 11/07/2011, γίναμε μάρτυρες του τραγικού γεγονότος στην Κύπρο με την έκρηξη του κατασχεμένου πολεμικού υλικού, στη ναυτική βάση του Ζύγι της Λεμεσού, όπου φάνηκαν οι άμεσες και ολέθριες συνέπειες της αδιαφορίας των υπευθύνων.
Το μένος της καταστροφής, η απώλεια ανθρώπινων ζωών και η ανυπολόγιστη ζημιά στο ηθικό του Κυπριακού λαού, οφείλει να επαγρυπνήσει την πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, που συντηρεί ανάλογου μεγέθους αποθήκες οπλισμού.
Πιο συγκεκριμένα, στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στο Λαύριο (όπως δηλ. και στη Λεμεσό) βρίσκονται εκτεθειμένα 34 κοντέινερ ιδιοκτησίας της M.L.M. USA, με πολεμικό υλικό προερχόμενο από το επιχειρησιακό πεδίο του ΙΡΑΚ.
Επιπρόσθετα, από το 2004 υπάρχουν 700 τόνοι εκρηκτικών υλών κατασχεμένοι στον Αστακό, από το πλοίο Baltic Sky, τα οποία προορίζονταν για καταστροφή και μέχρι σήμερα βρίσκονται τοποθετημένα σε αποθήκες των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων σε Λαύριο, Δερβενοχώρια και Βελεστίνο.
Παρά το ότι, δύο φορές στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων κατατέθηκε σχετική ερώτηση για τα παραπάνω, καμία μέριμνα δεν λήφθηκε υπόψη και ουδεμία ενέργεια δεν προκρίθηκε αποτελεσματικά.
Κατόπιν όλων αυτών,
Ερωτάστε:
Γνωρίζεται την ύπαρξη του παραπάνω υλικού και πώς σκοπεύετε να το διαχειριστείτε;
Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνετε για την ασφάλεια τόσο του εμπλεκόμενου προσωπικού, όσο και της ευρύτερης περιοχής βάσει της δυναμικής των υλικών;
Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση μια πιθανής κρίσιμης κατάστασης;"

Δεν υπάρχουν σχόλια: