Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

«Αγώνας δρόμου» για την καταβολή των συντάξεων



Τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους θα κληθούν να καταβάλουν επιτέλους οι μεγαλοοφειλέτες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, εάν θέλουν να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους. Ο διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, κατόπιν εντολής του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κουτρουμάνη, προχωρά στη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης και κατασχέσεων εις χείρας τρίτων σε όσους αγνόησαν την προειδοποιητική επιστολή του Ιδρύματος και δεν εντάχθηκαν στην τελευταία ρύθμιση ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες ο κ. Σπυρόπουλος, τα αποτελέσματα της νέας ρύθμισης ασφαλιστικών εισφορών είναι πενιχρά, καθώς οι επιχειρήσεις δεν ανταποκρίθηκαν στη διευθέτηση των «μαμούθ» ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς το Ίδρυμα, οι οποίες αγγίζουν τα 4,8 δισ. ευρώ, παρά τις πολυάριθμες προειδοποιήσεις, θέτοντας σε κίνδυνο την βιωσιμότητα του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα και την εύρυθμη καταβολή των συντάξεων.
Σημειώνεται ότι έως τώρα έχουν ρυθμιστεί οφειλές μόλις 252 εκατ. ευρώ από 8.259 επιχειρήσεις. Από αυτά το ΙΚΑ έχει εισπράξει το τελευταίο δίμηνο περίπου 20 εκατ. ευρώ. «Ευελπιστώ ότι έως το τέλος του έτους οι επιχειρήσεις θα ρυθμίσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Από το πρωί τίθεται σε εφαρμογή η λήψη αναγκαστικών μέτρων για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ιδρύματος», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σπυρόπουλος. Παράλληλα, το ΙΚΑ θα απαιτήσει την άμεση εξόφληση από το υπουργείο Οικονομικών οφειλές του δημοσίου που ανέρχονται σε 55 εκατ. ευρώ.

Πέρα από την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών η διοίκηση του ΙΚΑ θα επικεντρωθεί σε:

• Περαιτέρω περιορισμό των δαπανών σύνταξης και περίθαλψης. Τους 5 πρώτους μήνες μειώθηκε κατά 4% από 196,8 εκατ. το 2010 σε 163 εκατ. το 2011.
• Εξοικονόμηση από ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων 750 εκατ. ευρώ.
• Πάταξη παραβατικών συμπεριφορών γιατρών, φαρμακοποιών και διαγνωστικών κέντρων.
• Έλεγχο της εισφοροδιαφυγής, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και το Οικονομικό Επιμελητήριο.

Έλλειψη ρευστότητας
Έντονα είναι τα προβλήματα ρευστότητας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με αποτέλεσμα κάθε μήνα να διακυβεύεται η καταβολή των συντάξεων. «Δεν νιώθουμε ασφαλείς, είμαστε ανήσυχοι, παλεύοντας μέρα με την μέρα. Η ελπίδα γίνεται βεβαιότητα στις 19 του κάθε μήνα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διοικητής του Ιδρύματος Ροβέρτος Σπυρόπουλος.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η έλλειψη ρευστότητας των ταμείων καταδεικνύεται από το γεγονός ότι τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν απορροφήσει το πρώτο εξάμηνο το 62,7% της κρατικής επιχορήγησης και μάλιστα το ΙΚΑ το 91%!
Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Κουτρουμάνης, η κατάσταση ελέγχεται και δεν απειλούνται οι συντάξεις, καθώς το ΙΚΑ έχει ήδη προχωρήσει σε ανταλλαγή ομολόγων με repos ύψους 650 εκατ. ευρώ, στην εξασφάλιση μέσω του μεσοπρόθεσμου επιπλέον κονδυλίου ύψους 600 εκατ. ευρώ, αλλά και στην εξοικονόμηση από άλλες δαπάνες 400 εκατ. ευρώ.
Η δεινή οικονομική κατάσταση του ΙΚΑ οφείλεται, όπως τονίστηκε από τον υπουργό Εργασίας, στην εκρηκτική αύξηση της ανεργίας, στη μείωση των αποδοχών, αλλά και στα προγράμματα επιδοτούμενων ασφαλιστικών εισφορών. Συνολικά, φέτος το ΙΚΑ από τα παραπάνω θα στερηθεί περίπου 2,7 δισ. ευρώ…
«Λιμνάζουν» οι αιτήσεις για σύνταξη
Στις 136.262 ανέρχονται οι αιτήσεις για σύνταξη γήρατος, αναπηρίας και θανάτου που δεν έχουν αποδοθεί στους συνταξιούχους, λόγω της κακής λειτουργίας του Ιδρύματος. Σύμφωνα με τον διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η κατάσταση θα έχει αποκατασταθεί πλήρως… το 2013, έως τότε με εντολή του κ. Σπυρόπουλου, θα γίνει αποκέντρωση του φόρτου εργασίας και σε περιφερειακές μονάδες του ΙΚΑ. Σημειώνεται ότι το 62% των αιτήσεων αφορά το νομό Αττικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: