Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

ΣΟΙΜΠΛΕ :Ανοιχτός στην μερική διαγραφή χρέους της Ελλάδας

Δηλώνοντας αντίθετος στην έκδοση ευρω-ομολόγου, ανοιχτός σε ενδεχόμενη διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους και λέγοντας πως αν χρειαστεί, μια έκτακτη σύνοδος της κορυφής την Παρασκευή θα δώσει ένα επιπλέον ψυχολογικό μήνυμα στις αγορές, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, τονίζει ότι εγκαταλείπονται πολλά ταμπού για την επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδας.
"Πρόσθετο ψυχολογικό μήνυμα" προς τις αγορές χαρακτηρίζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενδεχόμενη έκτακτη σύνοδο κορυφής με αντικείμενο την κρίση στην ευρωζώνη.
Ενώ η αγωνία για το μέλλον του ευρώ και της ευρωζώνης κορυφώνεται από τη στιγμή που και η Ιταλία μπήκε στο στόχαστρο των αγορών, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εμφανίζεται καθησυχαστικός.
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο Σόιμπλε αναφερόμενος στα αποτελέσματα του προχθεσινού Eurogroup επισήμανε ότι "επί της ουσίας οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έθεσαν τις αναγκαίες βάσεις". Για τον Γερμανό υπουργό "το ζήτημα είναι τώρα αν οι αγορές θα αποδεχτούν αυτό το μήνυμα. Αν όχι, τότε ίσως οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων να πρέπει για μια ακόμα φορά να στείλουν μέσω της συνάντησής τους ένα πρόσθετο ψυχολογικό μήνυμα".
"Όχι" σε ευρωομόλογο
Ο Βόλφγανγκ Σόιμπλε επανέλαβε ότι στο τραπέζι των συζητήσεων είναι πολλά σχέδια, επιβεβαιώνοντας ότι εγκαταλείπονται πολλά ταμπού. Στο ερώτημα εάν θεωρεί ενδεδειγμένη τη λύση ενδεχόμενης διαγραφής μέρους του χρέους της Ελλάδας, ο Γερμανός υπουργός απάντησε: "Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των σκέψεων που κάνουμε".
Ο Σόιμπλε υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αντίθετη, καθώς φοβάται ότι κάτι τέτοιο θα εκληφθεί ως πιστωτικό γεγονός. Απομένει να ξεκαθαριστεί πώς μπορεί να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, πρόσθεσε ο υπουργός.
Ο Γερμανός υπουργός απέρριψε εκ νέου την έκδοση των "ευρωομολόγων", εξηγώντας ότι "αν όλοι πληρώνουν τα ίδια επιτόκια, τότε δεν θα υπάρχει κίνητρο για σταθερή δημοσιονομική διαχείριση και κάτι τέτοιο θα αποτελούσε τον λάθος δρόμο".

Δεν υπάρχουν σχόλια: