Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

«Αλαλούμ» με τα μηχανογραφικά

Δεν θα ανακοινωθούν την Πέμπτη οι βάσεις - Ανατροπή των εξεταστικών δεδομένων
«Αλαλούμ» επικρατεί στο υπουργείο Παιδείας με τις διαδικασίες κατάθεσης των μηχανογραφικών δελτίων για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι η συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων ξεκινάει την Παρασκευή 17 του μήνα. Κανένας όμως δεν θα μπορέσει να συμπληρώσει το μηχανογραφικό του την πρώτη ημέρα της προθεσμίας που έδωσε το υπουργείο Παιδείας. Κι αυτό γιατί, τελικά, παρά τις πληροφορίες που υπήρχαν, το υπουργείο Παιδείας δεν θα δώσει αύριο, Πέμπτη, τα βαθμολογικά στοιχεία για τις επιδόσεις των υποψηφίων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Πρόκειται για πρωτοφανή ανατροπή των εξεταστικών δεδομένων, καθώς κάθε χρόνο τα μηχανογραφικά δελτία συμπληρώνονται αφού ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των υποψηφίων. Και αυτό γιατί οι υποψήφιοι διάλεγαν την σχολή τους αφού, πρώτα, μάθαιναν τις βαθμολογίες τους. Όλοι στην εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας αλλά και οι οικογένειες των υποψηφίων ανέμεναν ότι εφόσον δόθηκε η ημερομηνία της 17ης Ιουνίου ως ημέρα έναρξης της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων, τότε η τελευταία ημέρα για την ανακοίνωση των βαθμολογιών, θα ήταν η αυριανή.
Από το γραφείο του υφυπουργού Παιδείας _και πολιτικά υπεύθυνου για την διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων_ κ. Γ. Πανάρετου δεν δίνεται τις τελευταίες ημέρες καμία απάντηση σχετικά με το θέμα παρά τα διαρκή ερωτήματα δημοσιογράφων και πολιτών.
Όλα αυτά ενώ είχε καθυστερήσει αδικαιολόγητα, επί μήνες, η ανακοίνωση της ημερομηνίας κατάθεσης των μηχανογραφικών δελτίων. Και τώρα που ανακοινώθηκε θα πρέπει, όπως λένε εκπαιδευτικοί, να ανατραπεί...
Κι αυτό γιατί κάθε χρόνο οι υποψήφιοι είχαν στην διάθεση τους τουλάχιστον 15 ημέρες για να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία, καθώς πρόκειται για διαδικασία που απαιτεί χρόνο και συγκέντρωση. Εάν λοιπόν οι βαθμολογίες δοθούν τελικά στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, ήδη οι υποψήφιοι έχουν χάσει δυο ή τρεις ημέρες.
Κατά τα άλλα, το υπουργείο Παιδείας αναλώθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο «στήσιμο» του νέου «ηλεκτρονικού» συστήματος συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου που τέθηκε από χθες σε δοκιμαστική εφαρμογή. Μάλιστα, από εφέτος η υποβολή των μηχανογραφικών των υποψηφίων Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, θα γίνεται αποκλειστικά μέσω Διαδικτύου.
Οι ειδικές κατηγορίες
Την ίδια στιγμή όμως, πρόβλημα υπάρχει και με τις ειδικές κατηγορίες εξεταζομένων. Όπως είναι γνωστό, όλες οι κατηγορίες που δικαιούνται μετεγγραφής (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, άτομα με σοβαρές ασθένειες κλπ.) θα έχουν από την αρχή προκαθορισμένο αριθμό θέσεων στα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας. Ωστόσο, η νέα διάταξη του υπουργείου Παιδείας ορίζει ότι κάθε υποψήφιος που ανήκει σε ειδική κατηγορία δεν μπορεί να εισαχθεί σε σχολή εκτός της διοικητικής του περιφέρειας, παρά μόνο εάν κριθεί με την γενική κατηγορία όλων των εξεταζομένων. Οι εκπρόσωποι των φορέων των πολυτέκνων και ειδικών κατηγοριών, θέτουν όμως το ερώτημα «τι γίνεται εάν η διοικητική τους περιφέρεια δεν έχει τη σχολή που επιθυμούν;» και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: