Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Οι πρώτες προφυλακίσεις για τα «στημένα»

Προφυλακιστέος κρίθηκε και ο Γιώργος Τσακογιάννης, μετά την απολογία του στον 9ο τακτικό ανακριτή, ενώ ελεύθερο αποφάσισε να αφήσει ο ανακριτής τον Νίκο Ζαμάνη, επιβάλλοντας του περιοριστικούς όρους και εγγύηση. Σε εξέλιξη βρίσκεται η απολογία του Αχιλλέα Μπέου. Αύριο, ενώπιον του ανακριτή θα παρουσιαστούν ο Νίκος Χάλκος και ο Βασίλης Γεωρτσιάκος.
Την ίδια ώρα την προσωρινή αναστολή της χρηματοδότησης του ποδοσφαίρου ανακοίνωσε ο ΟΠΑΠ.
Στο μεταξύ, το Δ.Σ. της ΟΠΑΠ Α.Ε. θα λάβει οριστικές αποφάσεις μετά την άσκηση και των πειθαρχικών διώξεων της αθλητικής δικαιοσύνης. - Διαβάστε περισσότερα εδώ-
Νωριτερα, προφυλακιστέος κρίθηκε και ο Βασίλειος Καρακούλιας, ο οποίος, σύμφωνα με τις καταθέσεις, διατηρούσε πολύ μεγάλο γραφείο παράνομου στοιχηματισμού, με απευθείας πρόσβαση στα παράνομα στοιχήματα της Κίνας, μέσω ειδικού μηχανήματος («Κινέζος»). Ο Καρακούλιας αντιμετωπίζει κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα,απάτη, δωροδοκία και εγκληματική οργάνωση. Απολογούμενος, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε κάθε εμπλοκή του και υποστήριξε ότι δεν σχετίζεται με καμία οργάνωση. Φέρεται επίσης να είπε ότι δεν γνωρίζει κανένα από τα πρόσωπα που κατά την δικογραφία «φέρομαι να έχω συστήσει εγκληματική οργάνωση». Κατά την σύλληψη του , οι αστυνομικοί κατέσχεσαν μεταξύ άλλων και 450 δελτία του ΟΠΑΠ, κανένα ωστόσο από τα οποία δεν είναι για «στημένο» αγώνα. Με αυτό το δεδομένο οι συνήγοροι του φέρονται να υποστηρίζουν πως δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Τσακογιάννης αρνείται κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση των «στημένων» αγώνων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο παράγοντας της Ηλιούπολης στο απολογητικό του υπόμνημα αναφέρει τα εξής: «Δεν συμμετέχω σε καμία εγκληματική οργάνωση, δεν έχω δωροδοκήσει κανένα πρόσωπο για να αλλοιώσω το αποτέλεσμα αγώνα και βέβαια δεν έχω νομιμοποιήσει ποτέ έσοδα προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες. Η αλήθεια είναι ότι είμαι ένας φερέγγυος και αξιόπιστος επιχειρηματίας, που έχω χόμπι το ελληνικό ποδόσφαιρο λόγο για τον οποίο αγόρασα τις μετοχές της ΠΑΕ Ηλιούπολης, και έχω δυστυχώς βρεθεί τώρα, χωρίς να φταίω, αναμεμειγμένος σε μια τόσο σοβαρή ποινική υπόθεση απλώς και μόνο λόγω των κοινωνικών επαφών μου με συγκεκριμένα πρόσωπα που έχουν απασχολήσει ή απασχολούν τη Δικαιοσύνη». Στο υπόμνημα που παρέδωσε στον ανακριτή αμφισβητεί μάλιστα το σύστημα ανίχνευσης της ΟΥΕΦΑ λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν αποτελεί απόδειξη αλλοίωσης των αποτελεσμάτων των συγκεκριμένων ποδοσφαιρικών αγώνων που πιθανολογούνται ως χειραγωγημένοι, αλλά απλώς ενδεικνύει μια στατιστική πιθανότητα ενδεχόμενης αλλοίωσης του». Τονίζει ακόμη ότι από τη δικογραφία δεν προκύπτει οποιοδήποτε οικονομικό όφελος δικό του ή κάποιου συγγενικού ή φιλικού του προσώπου και δεν αποδεικνύεται η εμπλοκή του στις παράνομες πράξεις για τις οποίες κατηγορείται. Στο υπόμνημα αναφέρεται στις τηλεφωνικές συνομιλίες του που έχει καταγράψει η ΕΥΠ τονίζοντας ότι το περιεχόμενό τους έχει παρεξηγηθεί και πως σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν αποδεικτικό υλικό. Τις χαρακτηρίζει μάλιστα ως «συζητήσεις μεταξύ φανατισμένων ποδοσφαιρόφιλων», ενώ ζήτησε να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση με κάποια από τα πρόσωπα που αναφέρονται ως συνομιλητές του.
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους έχουν αφεθεί ο πρόεδρος της ΠΑΕ Καβάλα, Σταύρος Ψωμιάδης, ο Ανδρέας Δημόπουλος, ο Δημήτρης Ζαβαντίας πρώην ποδοσφαιριστής, ο Νίκος Παντέλης και ο Αθανάσιος Ντότσης, μάνατζερ.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Καβάλα, Σταύρος Ψωμιάδης, αφέθηκε ελεύθερος με την καταβολή χρηματικής εγγύησης ύψους 250.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Ο δικηγόρος του Σταύρου Ψωμιάδη, Χρήστος Στάθης, έκανε λόγο για πενθήμερη διαπόμπευση του εντολέα του, ενώ επανέλαβε πως από τη δικογραφία δεν προκύπτει πουθενά εμπλοκή του.
Έπειτα από τον Σταύρο Ψωμιάδη, ελεύθερος αφέθηκε, μετά την απολογία του στον 9ο τακτικό ανακριτή, και ο Ανδρέας Δημόπουλος, με την καταβολή χρηματικής εγγύησης ύψους 15.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Σε Ζαβαντία και Ντότση επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της υποχρέωσης εμφάνισης ανά τακτά διαστήματα σε αστυνομικό τμήμα, απαγόρευση εξόδου από την χώρα και χρηματική εγγύηση, στον καθένα ύψους 200.000 ευρώ.
Στον προπονητή, Νίκο Παντέλη, επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 15.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ενώ θα είναι υποχρεωμένος να εμφανίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε αστυνομικό τμήμα.
Σε λίγη ώρα, στον τακτικό ανακριτή θα απολογηθεί ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ηλιούπολη και ένας από φερόμενους ως εγκεφάλους της πολύκροτης υπόθεσης που έχει προκαλέσει πολλά «μποφόρ» στις τάξεις του ελληνικού ποδοσφαίρου αλλά και του ελληνικού αθλητισμού γενικότερα, Γιώργος Τσακογιάννης.
Δεν έλειψαν (και πάλι) οι φραστικές επιθέσεις των κατηγορουμλενων εις βάρος των εκπροσώπων των ΜΜΕ και των τηλεοπτικών συνεργείων. Ο Γιώργος Τσακογιάννης και ο Αχιλλέας Μπέος είπαν κάποια «γαλλικά» στους εκπροσώπους του Τύπου, όπως μεταδίδει το sport-fm.gr.
Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ, αφού οι υποθέσεις είναι πολλές.
Θα παραδοθεί ο Μ. Ψωμιάδης
Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μάκης Ψωμιάδης, ο οποίος καταζητείται, προτίθεται να παραδοθεί. Επίσης, με δήλωσή του, ο Σάκης Κεχαγιόγλου, δικήγορος του υπαλλήλου της ΕΠΟ, Γιάννη Παπαδόπουλου, ο οποίος αναζητείται για την υπόθεση με τους «στημένους» αγώνες, δήλωσε ότι ο πελάτης του σκοπεύει να παραδοθεί εντός των ημερών.
Στοιχεία για εμπλοκή άλλων πέντε ομάδων
Εν τω μεταξύ, ολοένα και περισσότερα στοιχεία έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας για την υπόθεση των στημένων αγώνων. Οι εισαγγελικές αρχές έχουν καταστήσει σαφές ότι στη λίστα θα προστεθούν και άλλα ονόματα αφού η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ειδικότερα, η Εισαγγελία έχει εντοπίσει πέντε ομάδες που εμπλέκονται και απομένει να δέσει τα στοιχεία με τη βοήθεια τοπικών εισαγγελέων. Δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι πολύ σύντομα θα ασκηθούν ποινικές διώξεις στις ενλόγω ομάδες εκ των οποίων τρεις είναι της Βορείου Ελλάδος και δύο της Αττικής. Οι τέσσερις είναι της Σούπερ Λίγκας και μία από τη δεύτερη εθνική, τη Football League.
Παραίτηση Κανελλόπουλου
Την παραίτησή του από τη θέση του υπεύθυνου του συντονισμού του έργου των εισαγγελέων για τη διαφθορά στον αθλητισμό, υπέβαλλε τη Δευτέρα ο κ. Αναστάσιος Κανελλόπουλος.
Πρόκειται για τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αδελφό του αντιπροέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και πρώην προέδρου της ΕΠΑΕ, Θανάση Κανελλόπουλου, ο οποίος κατηγορείται για το σκάνδαλο των στημένων παιχνιδιών.
Συγκεκριμένα, ο κ. Θανάσης Κανελλόπουλος κατηγορείται για συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση και του έχει ήδη απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα, με διάταξη της προϊσταμένης Εισαγγελίας Πρωτοδικών, κυρίας Ελένης Ράικου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: